Inkomsten opschroeven

ABN Amro wil lage rente te lijf met meer en duurder advies

Door Michaël Niewold··Aangepast:
© ANPABN Amro wil lage rente te lijf met meer en duurder advies
RTL

De coronacrisis hakt erin bij ABN Amro, dat net als andere banken ook geplaagd wordt door lage rente. De bank moet dus meer dan ooit geld verdienen met hun diensten aan klanten in plaats van rente op leningen. Dat wil de bank doen met meer advies, voor een hoger tarief.

Een belangrijk deel van de inkomsten van de bank komt voort uit rente, die bedrijven en consumenten betalen voor geld dat zij lenen. De rente staat al jaren zeer laag, gedrukt door centrale banken wereldwijd die op die manier economieën aan de praat proberen te houden. 

Vorig jaar had de bank ruim 5,8 miljard euro aan inkomsten uit rente dankzij het uitlenen van geld. In 2019 was dat nog bijna 6,5 miljard. In een jaar tijd daalde de belangrijkste inkomstenbron voor de bank dus met 9 procent. 

Samen met de coronacrisis zorgt dat voor een jaarverlies voor de bank, voor het eerst in tien jaar tijd. 

ABN Amro lijdt verlies in 2020, verwacht herstel economie in de zomer
Lees ook

ABN Amro lijdt verlies in 2020, verwacht herstel economie in de zomer

Inkomsten uit advies

Behalve uit rente haalt de bank ook inkomsten uit advies aan klanten. Dat gaat van hypotheekadvies aan particulieren via beleggingsadvies voor vermogende klanten naar overname-advies aan bedrijven. Voor al deze adviezen krijgt de bank betaald, in 2020 leverde dat ruim 1,5 miljard op. Dat is 5 procent minder dan de ruim 1,6 uit 2019. 

Dat deze inkomstenbron ook een knauw kreeg, is deels te wijten aan de coronacrisis. De inkomsten van creditcarddochterbedrijf ISC worden namelijk meegeteld onder het kopje 'fee'.

Die inkomsten vielen tegen, want mensen gebruiken hun creditcard doorgaans voor grote bedragen zoals een vakantie, hotelovernachting of restaurantbezoek. "En dat doen we allemaal niet", legt woordvoerder Jarco de Swart uit. Dat we online wel meer uitgeven en daar ook vaak de creditcard voor gebruiken, compenseert maar een gedeelte. 

Het opschroeven van de inkomsten uit de dienstverlening is een van de belangrijkste doelen dit jaar, om de bank draaiende te houden in de 'lagerenteomgeving', vertelde topman Robert Swaak vanochtend. 

Voorzichtig optimisme

Voor een deel is de bank daarvoor afhankelijk van het verloop van de vaccinatiecampagne van de overheid. Als die succesvol verloopt, kunnen de regels in het tweede kwartaal van dit jaar versoepeld worden, denkt Swaak. En als dat zo is, dan zal de economie in de tweede helft van 2020 herstellen.

De vraag naar advies van de bank zal dan toenemen en de inkomsten dus ook. "Ken je klant en help, daar past het fee-model meer bij", licht De Swart toe. De bank heeft in een aantal markten extra expertise en verwacht daar nieuwe klanten te zullen binnenhalen. 

Verhogen tarieven

Een andere manier om meer inkomsten te halen is het verhogen van de tarieven voor betaalpakketten voor klanten, iets waar de bank ieder jaar naar kijkt. ABN deed dit in oktober vorig jaar voor zakelijke klanten. En dat was lucratiever dan bedrijven laten betalen per gebruikte dienst. 

Of particuliere klanten ook een prijsverhoging voor hun kiezen krijgen, is onduidelijk. De bank mag hier vanwege beursregels pas over communiceren als een eventueel plan hiervoor definitief is. "We mogen hier niet op vooruitlopen, anders krijgen krijgen we op onze donder van de toezichthouder", aldus De Swart.

De laatste tariefsverhoging voor particuliere klanten is van 1 oktober vorig jaar, toen ABN drie betaalpakketten samenvoegde. Voor het meest simpele pakket betalen klanten sindsdien 1,70 euro. Tot dat moment kostte een pakket met daarin één betaalrekening en één betaalpas 1,55 euro. 

Lees meer over
ABN AMRORente