Ex Sanderink kan fluiten naar hoge ontslagpremies Centric
Voormalig directeur Brigitte van Egten kan fluiten naar ontslagvergoedingen van 1,3 miljoen euro die zij eiste van automatiseringsbedrijf Centric. Van Egten werd in 2019 ontslagen na een conflict met bedrijfseigenaar en ex-partner Gerard Sanderink.
Van Egten was jarenlang directeur van het automatiseringsbedrijf Centric, maar de verhoudingen met eigenaar Sanderink verzuurden eind 2018 plotseling.
Beide partijen raakten vervolgens verstrikt in een jarenlang voortslepende en in de media breed uitgemeten ruzie, met wilde beschuldigingen en een waaier aan juridische procedures.
De kwestie leidde begin dit jaar tot het opstappen van Sanderink als topman van Centric en een tijdelijk terugtreden bij zijn ingenieursbureau Oranjewoud. Ook werd de 72-jarige ondernemer veroordeeld tot betaling van forse dwangsommen aan Van Egten, omdat hij eerdere vonnissen aan zijn laars lapte.
Eis ontslagvergoedingen
Als gevolg van de onenigheid met Sanderink werd Van Egten in 2019 door Centric ontslagen. Daarop stapte zij naar de rechter, om een aantal ontslagvergoedingen te eisen van samen ruim 1,3 miljoen euro.
In maart 2020 trok Van Egten bij kantonrechter in Almelo grotendeels aan het kortste eind. De kantonrechter oordeelde in de eerste plaats dat Van Egten geen recht had op de geëiste transitievergoeding van ruim 200.000 euro. Omdat zij ernstig verwijtbaar had gehandeld, had Centric haar zonder transitievergoeding mogen ontslaan.
Geen transitievergoeding
Overigens betrof het verwijtbaar handelen van Van Egten drie kwesties die zich pas na het verzuren van de verhoudingen met Sanderink hadden voorgedaan.
Om haar belangen te beschermen had zij zichzelf een bonus van 72.000 euro laten uitbetalen, zichzelf een extra salaris toegekend bij een bedrijfje van Sanderink waar zij gedetacheerd was, en een riante ontslagregeling geregeld voor een medestander in haar conflict met de ondernemer.
Volgens Van Egten was zij daartoe door de buitengewone omstandigheden gedwongen, maar de kantonrechter oordeelde dat zij haar belangen niet op deze manier had mogen beschermen.
Magere schadevergoeding
Wel had Van Egten volgens de kantonrechter recht op een schadevergoeding, wegens de fouten die Centric had gemaakt bij het ontslag. In plaats van de geëiste 'billijke vergoeding' van ruim 1,1 miljoen euro kende de kantonrechter vorig jaar echter een magere 44.000 euro toe.
Van Egten nam geen genoegen met die uitspraak, en ging in hoger beroep om opnieuw hoge ontslagvergoedingen te eisen. Gisteren oordeelde het gerechtshof in Arnhem dat Centric de geëiste vergoedingen niet hoeft te betalen.
Ook het hof vindt dat Van Egten 'ernstig verwijtbaar' handelde bij de drie beoordeelde kwesties, en daarom geen recht heeft op een transitievergoeding.
Schadevergoeding verhoogd
Wel verhoogde het hof de schadevergoeding die Centric haar moet betalen wegens fouten bij de ontslagprocedure. In plaats van 44.000 euro heeft Van Egten nu recht op 100.000 euro. Dat is een ruime verdubbeling van de billijke vergoeding, maar nog steeds een fractie van de geëiste 1,1 miljoen euro.
Het hof benadrukt dat er ook nog rechtszaken met schadeclaims rond vermeende smaad en laster lopen, maar in deze zaak alleen te kijken naar de gang van zaken rond het ontslag.
Volgens het hof heeft Centric daarbij inderdaad fouten gemaakt. Het bedrijf handelde ernstig verwijtbaar door vertrouwelijke salarisgegevens van Van Egten te sturen aan een journalist, uitlatingen over haar op de bedrijfswebsite te plaatsen, en haar zakelijke emailbox te doorzoeken.
Onberispelijk dienstverband
Ook benadrukte het hof dat Van Egten tot de plotselinge verzuring van de verhouding met Sanderink 'gedurende 17 jaar een onberispelijke staat van dienst' had gehad.
Centric en advocaten Peter de Boer van Van Egten en Max Keulaerds van het automatiseringsbedrijf reageerden niet op verzoeken om commentaar op de uitspraak.
Sanderink moet beschuldigingen rectificeren
Ondernemer Gerard Sanderink moet zijn eerder aan het adres van directeur Brigitte van Egten gedane beschuldigingen van fraude rectificeren.
Dat heeft het gerechtshof Arnhem vandaag bepaald, in een van de vele rechtszaken die spelen rond het bedrijvenimperium van de ondernemer. Deze zaak staat los van de hierboven beschreven ontslagzaak, waarover het hof gisteren een uitspraak deed.
Sanderink uitte afgelopen jaren herhaaldelijk ernstige, maar ongefundeerde beschuldigingen tegen Van Egten, onder meer over fraude en het veroorzaken van een inval van de FIOD bij zijn spoorbouwbedrijf Strukton.
Van het hof moeten zijn bedrijven Centric en Strukton nu op hun websites rectificaties plaatsen, waaruit blijkt dat er voor de beschuldigingen geen bewijs bestaat.
Hoge strafsommen
Ook moet hij zich in de toekomst onthouden van uitspraken over gesjoemel. Als hij dat niet doet, moet hij strafsommen betalen van 100.000 euro per keer met een maximum van 5 miljoen euro.
"Het hof realiseert zich dat deze dwangsommen zeer hoog zijn, maar gebleken is dat Sanderink zich door lagere bedragen niet laat afschrikken om eerder door de rechter gegeven bevelen of verboden te overtreden”, aldus de uitspraak.