'Grip op geld'

Nibud wil vaste betaaldag voor rekeningen, al kan dit plan ook 'averechts' werken

Door RTL Z ··Aangepast:
© ANP / Hollandse Hoogte / Patricia Rehe Nibud wil vaste betaaldag voor rekeningen, al kan dit plan ook 'averechts' werken
RTL

De gasrekening, het telefoonabonnement en je huur of hypotheek op dezelfde dag in de maand betalen. Budgetvoorlichter Nibud ziet graag dat alle vaste lasten tegelijk worden afgeschreven, zodat Nederlanders meer 'grip op hun geld en leven krijgen'. Schuldhulpmaatje Inge Weijts is voorstander van het plan, maar ziet ook dat er haken en ogen aan zitten.

"Heel veel mensen hebben aan het eind van de maand moeite om goed te overzien wanneer alle overschrijvingen plaatsvinden", schetst ze het probleem. "Als er dan niet genoeg saldo is, dan vindt de overschrijving niet plaats en moet er later weer gecorrigeerd worden. Dat is soms best lastig." 

Wettelijke betaaldag 

Nibud ziet hetzelfde en wil graag dat bijvoorbeeld telecomaanbieders, zorgverzekeraars en energiemaatschappijen hun rekening allemaal op dezelfde dag innen. 'Een wettelijke betaaldag', zoals Nibud-directeur Arjan Vliegenthart het noemt. "Maar je kunt het misschien ook met vrijblijvende afspraken organiseren." 

Volgens hem worden mensen nu overvallen door de trits aan afschrijvingen door de maand heen, waardoor geldproblemen ontstaan. Als alles op dezelfde dag afgeschreven wordt, dan is budgetteren makkelijker, denkt hij. 

"Idealiter zou het zo moeten zijn dat op de ene dag alles binnenkomt, dus salaris en eventueel toeslagen, en de dag erna alles betaald wordt." Iets wat het CDA eerder ook al opperde. 

Reizen met bus, trein of auto te duur voor modale inkomens, zegt Nibud
Lees ook

Reizen met bus, trein of auto te duur voor modale inkomens, zegt Nibud

Waar Vliegenthart denkt dat mensen overvallen worden door vaste lasten, denkt Weijts dat rekeningen soms niet betaald worden omdat andere uitgaven (noodgedwongen) voorrang krijgen. "Denk aan een rekening van de apotheek of van iets dat stuk is gegaan. Of dat er net wat te veel boodschappen zijn gedaan. Hoe lager het inkomen, hoe lastiger het is." 

Niet voor iedereen geschikt

Ze denkt daarom net zoals Vliegenthart dat een vaste betaaldag de geldzaken overzichtelijker maakt. Toch pleit zij niet voor een landelijke vaste betaal- en uitbetaaldag. "Er zijn mensen die elke week hun inkomen krijgen of verschillende inkomstenbronnen hebben. Voor hen werkt zo'n regel averechts." 

"Ik zou, als het even kan, voorstander zijn van het maken van afspraken over vaste lasten. Dat je kunt aangeven dat je op bijvoorbeeld de tiende of de 25ste van de maand uitbetaald wil worden", aldus de budgetcoach. 

Hoe dan ook, zowel Weijts als Vliegenthart hopen dat bedrijven, de overheid en politieke partijen meewerken om financiële problemen bij Nederlanders te voorkomen. Als het gaat om de vaste betaaldag zegt Vliegenthart dat iedereen het een 'een sympathiek idee' vindt. 

'Over drempeltje heen' 

"Alleen vindt iedereen ook dat de ander als eerste moet bewegen. Daar moeten we vanaf. We moeten over dat drempeltje heen." Dat het nu nog niet gebeurt, komt volgens hem doordat instanties en bedrijven te veel waarde hechten 'aan hun eigen processen'. 

Hij vindt niet dat andere partijen verantwoordelijk worden voor de portemonnee van burgers. "Het betalen van de rekeningen is je eigen verantwoordelijkheid, maar onze samenleving is dermate complex dat het goed is om mensen te helpen. Als het niet te veel kost en mensen helpt, dan moet je het vooral doen." 

Het tegenovergestelde van het plan van Nibud is eerst iets halen en achteraf pas betalen (buy now, pay later). Dat dit voor geldproblemen kan zorgen, bleek al in 2023: 

Van huizenmarkt tot je portemonnee, wil je via pushmeldingen op de hoogte blijven van het laatste economisch nieuws?
Zo stel je het in:
  1. Open de RTL Nieuws-app.
  2. Ga naar het menu.
  3. Tik op ‘Instellingen’ en daarna op ‘Meldingen’.
  4. Zet het vinkje aan bij ‘Economie’.
Lees meer over
NibudGeldSchuldenEnergierekeningArmoede

Laatste video's van RTL Nieuws

02:20
Dit is waarom wij geen enorme wolkenkrabbers hebben
Z zoekt uit

Dit is waarom wij geen enorme wolkenkrabbers hebben

  1. 01:38
    Ken jij je eigen bloedgroep? 'Nee, daar schaam ik me wel voor'
    Zeldzame bloedgroep erkend

    Ken jij je eigen bloedgroep? 'Nee, daar schaam ik me wel voor'