Reizen met bus, trein of auto te duur voor modale inkomens, zegt Nibud
Reizen met het openbaar vervoer of de auto is te duur voor gezinnen met een modaal inkomen. Ze komen maandelijks tussen de 200 en bijna 900 euro tekort, tenzij ze besparen op andere posten.
Dat blijkt uit onderzoek van het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) in opdracht van de Mobiliteitsalliantie. Hieraan nemen 25 organisaties deel, zoals de ANWB, de NS, regionale vervoerbedrijven en de Fietsersbond.
Vervoer werd tussen 2015 en 2023 bijna 30 procent duurder, dat is meer dan de inflatie van 26 procent, aldus het onderzoek.
Lage inkomens
Eind augustus bleek al dat het voor 10 procent van de volwassenen in ons land lastig is om vervoer te betalen. Vaak gaat het om mensen met een laag inkomen, alleenstaanden met kinderen en werklozen.
Zij hebben moeite om hun reis te betalen, geven meer geld uit aan vervoer dan ze zich kunnen veroorloven of bezuinigen op andere huishouduitgaven om hun vervoer te kunnen betalen.
Én modaal
Maar nu blijkt dat ook Nederlanders met een wat hoger inkomen problemen hebben om de kosten voor het ov of een auto te betalen. Dat is een probleem, aldus Marga de Jager, voorzitter van de Mobiliteitsalliantie.
"Toegang tot betaalbare mobiliteit is een randvoorwaarde om deel te kunnen nemen aan de samenleving. Of dat nu is om naar werk of een sollicitatie te gaan, een ouder te bezoeken om mantelzorg te verlenen of om kinderen naar de sportclub te brengen."
Soms honderden euro's tekort
Hoeveel consumenten tekortkomen om noodzakelijke reizen te kunnen maken, hangt af van hun inkomen, de samenstelling van hun huishouden en of zij in de stad of daarbuiten wonen, berekende het Nibud.
Een stel zonder kinderen dat in de grote stad woont, een modaal inkomen (besteedbaar inkomen van 3722 euro per maand) heeft en met de fiets of de auto reist, komt per maand 126 euro tekort, aldus het Nibud.
Maar dat bedrag loopt op tot 210 euro als je in landelijk gebied woont. Met twee kinderen zijn die tekorten respectievelijk 241 euro en 475 euro.
Het slechtst af in de rekenvoorbeelden van het Nibud zijn stellen met een modaal inkomen, die buiten de stad wonen en drie kinderen hebben: zij komen elke maand 853 euro tekort.
Als de consumenten uit deze voorbeelden met de fiets en het ov reizen, dan is het bedrag dat ze elke maand tekortkomen een paar tientjes tot bijna 200 euro lager.
In de rekenvoorbeelden van het Nibud komen alleenstaanden en consumenten met een inkomen van anderhalf modaal geen geld tekort om noodzakelijke reizen te maken, tenzij ze buiten de stad wonen en drie kinderen hebben. Mensen die in de stad wonen, zijn minder kwijt aan reizen omdat voor hen de afstanden vaak korter zijn.
Reiskostenvergoeding
Volgens het onderzoek zouden werkgevers beter gebruik moeten maken van de mogelijkheden om reiskostenvergoeding te betalen. Vooral voor lage inkomens is dat volgens Nibud nog niet standaard. Werkgevers kunnen ook gebruik maken van fiscale mogelijkheden om woon-werkverkeer met de fiets te stimuleren.
Daarnaast zou de overheid ervoor moeten zorgen dat Nederlanders dichter bij hun werk wonen. Dan ben je minder lang onderweg en zijn de kosten dus lager, en het zorgt ook nog eens voor minder CO2-uitstoot, aldus Nibud.