Alweer een domper

Toezichthouder ligt dwars bij benoeming nieuwe cfo Volksbank

Door RTL Z··Aangepast:
© Harold Versteeg | Hollandse Hoogte / ANPToezichthouder ligt dwars bij benoeming nieuwe cfo Volksbank
RTL

Het blijft onrustig in de top van de Volksbank. De bank had een opvolger voor de vorig jaar ontslagen financieel directeur (cfo) Pieter Veuger op het oog, maar toezichthouders liggen dwars bij zijn benoeming.

De Volksbank, het moederbedrijf van SNS Bank, ASN Bank, Regiobank en BLG Wonen, was in december al rond met de beoogde nieuwe cfo, en het goedkeuringstraject zou omstreeks nu dus afgerond moeten zijn, hoort RTL Z van bronnen rond het bedrijf.

Geen goedkeuring

Maar de goedkeuring is op losse schroeven komen te staan, zo melden de bronnen. De benoeming zou zijn 'getorpedeerd' door toezichthouder ECB.

Volgens een andere bron is het proces 'vertraagd'. Dat is niet gebruikelijk in zo'n goedkeuringstraject, zegt de ingewijde. "Dat is foute boel, de kans is echt groot dat de kandidaat dan wordt afgeserveerd."

Verleden bij concurrent

Een mogelijke reden voor de bedenkingen bij toezichthouders zou volgens een van de bronnen de vorige werkgever van de kandidaat zijn: concurrent ING. Door de beoogde cfo te benoemen, kan de dynamiek in de top van de bank verstoord raken, legt de persoon met kennis van dit soort procedures uit. 

Topman Martijn Gribnau heeft namelijk ook een verleden bij ING en zou daarin mogelijk leiding hebben gegeven aan zijn potentiële nieuwe collega, waar de toezichthouder juist wil dat de cfo tegenwicht kan geven aan de ceo. Wie de bank wil benoemen, weten de bronnen overigens niet. 

Onderzoek: intimidatie en pestgedrag in top Volksbank
Lees ook

Onderzoek: intimidatie en pestgedrag in top Volksbank

Geen commentaar

De vraag of de toezichthouder voor de benoeming is gaan liggen wil woordvoerder Harmen van der Schoor van de Volksbank bevestigend, noch ontkennend beantwoorden. "Dit najaar is de Volksbank gestart met de procedure voor de werving van een nieuwe cfo en zal mededelingen doen in de vorm van een persbericht zodra daartoe aanleiding bestaat", is het enige dat de woordvoerder erover kwijt wil.

Woordvoerders van toezichthouders ECB (Europese Centrale Bank), AFM (Autoriteit Financiële Markten) en DNB (De Nederlandsche Bank) weigeren commentaar. De drie toezichthouders doen geen uitspraken over de toetsing van individuele personen of instellingen, zo laten ze weten.

Tijdrovende procedure

Of de benoeming nu definitief is getorpedeerd of alleen is vertraagd: het komt heel slecht uit voor de bank, die al zeven maanden zonder financiële topman zit. 

Als de benoeming echt in het water valt, zou de Volksbank de nummer twee van de shortlist van kandidaten kunnen benaderen, maar dat kost weer een hoop tijd. Als deze kandidaat wil, dan volgt er uiteraard ook weer een goedkeuringsprocedure.

"Er gaan zo vier maanden over heen", duidt een van de ingewijden. De onderzoeken of een kandidaat bankbestuurder geschikt is, worden uitgevoerd door toezichthouders ECB en DNB. Die laatste krijgt op zijn beurt waar nodig assistentie van de beurswaakhond AFM.

Een bank mag niet twee kandidaten tegelijkertijd laten toetsen. En dat betekent dat alle procedures die bij de toetsing horen, opnieuw moeten. 

Onrust

Het is sinds de zomer onrustig in de top van de Volksbank. Financieel directeur Pieter Veuger werd begin september ontslagen, terwijl hij nog maar enkele maanden in dienst was. Later vertrok ook operationeel directeur Mirjam Verhoeven, na meningsverschillen over de gang van zaken, het te voeren beleid en de te volgen koers.

Medio augustus werd Maurice Oostendorp als topman opgevolgd door Martijn Gribnau. Oostendorp was pas een jaar daarvoor herbenoemd. Begin deze maand werd bekend dat president-commissaris Jan van Rutte de bank verlaat nog voor het aflopen van zijn tweede termijn.

Intimiderend en pestgedrag

Verder bleek uit een onderzoeksrapport dat er soms sprake was van 'intimiderend- en pestgedrag in de organisatie en op directieniveau'.

Dit alles is extra pijnlijk omdat Volksbank nog volledig eigendom is van de staat. 

Lees meer over
Pieter VeugerVolksbank