'Niet fraai': ex-zakenpartners slaags om ronselen personeel
De Amsterdamse parallelhandel VCKG is slaags geraakt met een oud-zakenpartner over het wegkapen van personeel. Het bedrijf van Quote-500 ondernemer Michiel Kuijlaars, dat eerder deze week in het nieuws kwam met het pijnlijke ontslag van zijn topman, kreeg van de rechter een ronselverbod.
VCKG handelt in luxeartikelen als sterke drank en parfums, die worden ingekocht in landen waar de prijzen laag zijn en verkocht waar ze meer opleveren. Dinsdag meldde RTL Z dat het bedrijf zijn topman heeft ontslagen wegens verboden privéhandel, uitspattingen met prostituees en antisemitische uitlatingen.
Ronselverbod
Die ontslagzaak blijkt niet de enige pijnlijke juridische procedure waarin het handelshuis momenteel verwikkeld is. Onlangs kreeg het bedrijf van de rechter een zogenoemd ronselverbod opgelegd, met een dwangsom van 50.000 euro per overtreding en een maximum van 1 miljoen euro.
Pikant is dat het handelsbedrijf van Kuijlaars in die zaak voor de rechter is gesleept door een voormalig zusterbedrijf uit Leiden; West Coast Supplies van ex-zakenpartner Robert Juffermans.
Zakenpartners
Jarenlang werkten Kuijlaars en Juffermans samen aan de uitbouw van hun gezamenlijke handelshuis, dat rond de eeuwwisseling nog beursplannen had. In 2015 besloten zij om het bedrijf te splitsen, en ieder huns weegs te gaan.
Juffermans ging in Leiden verder met zijn helft van het bedrijf, onder de nieuwe naam West Coast Supplies. Kuijlaars verhuisde met zijn deel, dat de naam Van Caem Klerks Group behield, naar Amsterdam.
Afgaande op zijn notering in de Quote-500 was Kuijlaars sindsdien het meest succesvol van de twee. Met een geschat vermogen van 120 miljoen euro stond hij vorig jaar op de 406e plaats in de rijkenlijst, terwijl Juffermans daarop ontbrak.
Aan de stok
Afgelopen zomer kregen de voormalige zusterbedrijven het met elkaar aan de stok, nadat een handelaar in strijd met zijn concurrentiebeding was overgestapt van Juffermans naar Kuijlaars.
Volgens West Coast snoepte VCKG veel vaker personeel van haar af. Bovendien bleek de overgestapte werknemer klantenlijsten en andere informatie uit Leiden te hebben meegenomen, om bij zijn nieuwe werkgever 'een vliegende start' te kunnen maken.
Hoge dwangsommen
West Coast stapte naar de rechter, onder meer om een zogenoemd ronselverbod te eisen. Dat werd eind januari door de Amsterdamse voorzieningenrechter toegewezen. Hoewel VCKG beloofde geen personeel meer weg te halen bij het voormalige zusterbedrijf, legde de rechter ook hoge dwangsommen op.
De rechter achtte dat nodig gezien de eerdere gang van zaken. Zo had VCKG beweerd dat de overgestapte handelaar al in zijn proeftijd was vertrokken, terwijl hij in werkelijkheid onder een schuilnaam doorwerkte en geld op zijn moeders rekening ontving. "Dat dit allemaal niet fraai is, is een understatement", oordeelde de rechter.
Ook liet het bedrijf gegevens van de telefoon van de medewerker wissen, toen die door West Coast als mogelijk bewijsmateriaal in beslag werd genomen. En bij een eerdere ronselpoging zou een andere werkneemster zijn beloofd dat VCKG de risico's rond het concurrentiebeding zou afdekken.
Slechte relatie
Hoofd juridische zaken Mischa Menheere van West Coast Supplies bevestigt dat de verhoudingen tussen de voormalige zusterbedrijven slecht zijn. "Als je elkaar op deze manier voor de rechter treft, kan niet worden ontkend dat de relatie niet goed is."
Inhoudelijk wil Menheere niet op de zaak ingaan. "De zaak loopt nog, en de communicatie loopt via onze advocaten." Die reageerden niet op een verzoek om toelichting.
Leven beteren
Van Caem Klerks Group laat via zijn advocaat Boris Kraaipoel weten zijn leven te zullen beteren. "Van Caem betreurt de gang van zaken die heeft geleid tot het vonnis en heeft onvoorwaardelijk toegezegd het ontstaan van vergelijkbare situaties tegen te gaan", aldus het bedrijf in een schriftelijke verklaring.
"Van Caem heeft erkend dat haar handelswijze niet correct was en zal eventuele schade vergoeden." Het bedrijf zegt er vanuit te gaan dat 'deze kwestie op korte termijn wordt opgelost'.