Veilige werkplek garanderen

'Werkgevers moeten vaccinatiebewijs kunnen controleren'

Door RTL Z··Aangepast:
© ANP'Werkgevers moeten vaccinatiebewijs kunnen controleren'
RTL

Als het aan werkgevers ligt, wordt het mogelijk om bij personeel na te gaan of zij gevaccineerd zijn, getest of recent hersteld van een corona-infectie. En mogen zij vervolgens personeel ook weigeren op de werkvloer.

Daarvoor pleiten werkgevers- en ondernemersorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland. Ze willen meer duidelijkheid van het kabinet, zodat bedrijven een veilige werkplek kunnen garanderen aan hun personeel.

Als er niet gecontroleerd kan worden of iemand gevaccineerd of hersteld is van het virus, moeten bedrijven alternatieven aanbieden volgens de organisaties. Bijvoorbeeld door iemand ter plekke een test aan te bieden, mensen te laten thuiswerken, of door beschermende maatregelen te nemen.

Mijn collega laat zich niet vaccineren tegen corona, wat nu?
Lees ook

Mijn collega laat zich niet vaccineren tegen corona, wat nu?

Verplichte vaccinatie

De discussie over vaccineren op de werkvloer laaide deze week hoog op nadat bleek dat de medewerkers van Leaseplan in Amsterdam weer allemaal op kantoor verwacht worden, maar dan wel met de verplichting dat ze gevaccineerd zijn.

Een onderwerp dat gevoelig ligt, omdat vragen naar een vaccinatie officieel niet mag, maar werkgever ook verplicht zijn om te zorgen voor een veilige werkplek. In de praktijk betekent het dat veel bedrijven ermee worstelen.

Veilige werkomgeving

Werknemers en klanten vragen steeds vaker om dit soort maatregelen, merken ook de werkgeversorganisaties bij hun achterban. Ondernemers zitten klem, aldus Ingrid Thijssen, voorzitter van VNO-NCW. "Enerzijds zijn ze wettelijk verplicht te zorgen voor een veilige werkomgeving, anderzijds mogen ze nu niet eens vragen of hun medewerkers gevaccineerd of getest zijn en kunnen ze mensen niet weigeren", zegt ze.

Zo zijn er ook bedrijven, bijvoorbeeld in de evenementensector, die klanten wel moeten vragen naar een coronatestbewijs, terwijl ze hun eigen werknemers daar niet naar mogen vragen.

Lees meer over
Ingrid ThijssenMKB-NederlandVNO-NCWCoronacrisis in NederlandArbeidsmarktVaccinatie