Rabobank weer aangepakt om falende aanpak witwassen
De Nederlandsche Bank (DNB) tikt Rabobank voor de derde keer op de vingers omdat de bank niet genoeg doet om witwassen tegen te gaan.
Dat heeft toezichthouder DNB vorige maand aan de bank laten weten, en is nu naar buiten gekomen. Wat de gevolgen zijn van het zogenaamde punititieve handhavingstraject, wil zowel Rabobank als DNB niet bekendmaken.
DNB valt erover dat Rabobank nog steeds niet van alle klanten de transacties in de gaten houdt en ongebruikelijke transacties meldt. Dat zijn vereisten uit de Wet ter voorkoming van witwassen en financiering van terrorisme (Wwft).
Opnieuw de mist in
In 2018 werd de bank daar ook al op aangesproken, met een dwangsom van 500.000 euro. Begin dit jaar bleek dat de bank nog altijd niet genoeg actie had ondernomen, want toen werd weer geconstateerd dat Rabobank niet aan alle eisen voldeed. Op dat moment werd de dwangsom verbeurd verklaard, en moest het bedrag daadwerkelijk betaald worden.
Volgens topman Wiebe Draijer zijn de processen bij de bank in de afgelopen jaren juist 'substantieel aangescherpt', en is zijn bedrijf er voortdurend mee bezig. "Hierover zijn we continu in gesprek met DNB."
Onderzoek naar oud-bestuurders
Rabobank is niet de enige bank die in de problemen komt met een witwasaanpak die onvoldoende blijkt. ING en ABN Amro hebben beide honderden miljoenen euro's betaald na schikkingen met het Openbaar Ministerie (OM). Nog een bank ligt onder de loep wegens tekort schietend beleid, maar zowel het OM als DNB willen niet loslaten om welke bank dat gaat.
Het OM heeft daarnaast nog juridische onderzoeken lopen tegen verschillende oud-bestuurders van ABN AMRO, waaronder voormalig topman Gerrit Zalm. Ook voormalig ING-topman Ralph Hamers wordt vervolgd na een besluit van de rechter.
Banken geven jaarlijks 1 miljard euro uit aan het tegengaan van witwassen en de financiering van terrorisme, bleek eerder dit jaar uit onderzoek van de Nederlandse Vereniging van Banken.