Ook traditionele supermarkten storten zich op flitsbezorging
Flitsbezorgers als Flink, Getir en Gorillas veroveren razendsnel de Nederlandse markt voor boodschappenbezorging. Om de boot niet te missen bieden ook steeds meer traditionele supersmarkten razendsnelle bezorging aan. Daarvoor werken ze samen met andere thuisbezorgers.
Een steeds groter deel van ons eten en drinken halen we niet zelf in de supermarkt, maar we laten het thuisbezorgen. En vaak willen we dat ook nog snel hebben.
Online en snel
Bij Albert Heijn bestelden consumenten vorig jaar 35 procent meer dan het jaar er voor. Albert Heijn, Jumbo en Picnic behoren inmiddels tot de top-10 van de grootste webwinkels en in januari zei 2,8 procent van de Nederlanders in de afgelopen drie maanden ten minste één keer gebruik te hebben gemaakt van flitsbezorgers.
Om dat allemaal nog beter en sneller te doen, slaan een aantal supermarkten, thuisbezorgers en flitsbezorgers de handen ineen.
Thuisbezorgd, Deliveroo en Gorillas
Zo werkt supermarkt Jumbo samen met flitsbezorger Gorillas. En Albert Heijn en Spar brengen boodschappen bij je thuis via Thuisbezorgd.nl en Deliveroo, die tot nu toe vooral maaltijden van restaurants bij consumenten bezorgden.
Albert Heijn en Spar gaan daarbij uit hun eigen schappen leveren. Als je iets online bestelt gaat er dus iemand de winkel in om je boodschappen in een mandje te doen. Een fietskoerier bezorgt ze vervolgens bij je thuis.
'Logisch'
"Het is heel logisch dat dit alles gebeurt", zegt retaildeskundige Rupert Parker Brady. De vraag van consumenten naar snelle bezorging groeit volgens hem snel, vooral in grotere plaatsen.
We doen minder vaak boodschappen voor de hele week. In plaats daarvan doen we vaker boodschappen, maar dan is ons (virtuele) mandje elke keer wel minder gevuld, aldus Parker Brady.
En doordat er flitsbezorgers en maaltijdbezorgers bestaan, is het ook mogelijk om boodschappen snel te bezorgen, zegt hij.
'Interessant voor supermarkten én bezorgers'
Consumenten eten nu eenmaal meerdere keren per dag, maaltijdbezorgers kunnen dus vaker voor hen op pad. Overdag en in de avond brengen ze boodschappen en rond etenstijd maaltijden.
Partijen als Thuisbezorgd en Deliveroo kunnen zo ook efficiënter werken, aldus Dirk Mulder, die zich bij ING onder meer richt op detailhandel. De samenwerking is dus ook voor maaltijdbezorgers interessant.
Albert Heijn
Albert Heijn doet vanaf volgende week een proef waarbij vanuit twee winkels in Amsterdam klanten in het grootste deel van de hoofdstad binnen de ring A10 1200 producten kunnen laten thuisbezorgen.
Keukenprinsen en -prinsessen moeten dan wel iets langer wachten dan de tien minuten die flitsbezorgers aanhouden. Binnen ongeveer 30 minuten heb je de ingrediënten voor een feestmaal, of wat hapjes voor de borrel, in huis. Maar Parker Brady vindt dat niet zo'n probleem.
'30 minuten wachten in plaats van 10 is niet zo'n probleem'
Bij Albert Heijn kun je overigens nu ook al je boodschappen laten thuisbezorgen, maar dat moet je dan wel van tevoren inplannen. Ook kun je via AH Compact een beperkt assortiment van 6000 producten laten bezorgen, dat gebeurt dan de volgende dag.
Spar
Ook Spar gaat boodschappen snel bij klanten thuis brengen, maakte het gisteren bekend. Het gaat om circa 1000 producten en dat gebeurt in eerste instantie vanuit 15 winkels in Nederland, zowel in grote steden, als in kleinere plaatsen
Als het een succes wordt, dan kun je binnenkort ook bij de andere Sparwinkels bestellen via Thuisbezorgd of Deliveroo. Spar heeft ruim 400 vestigingen in Nederland.
Daarbij gaat Spar uit van de bezorgtijden die gelden als je een maaltijd bij een restaurant bestelt. Dat betekent langer dan de tien minuten wachttijd bij flitsbezorgers.
Geen 'dark stores'
Albert Heijn en Spar hebben omdat ze vanuit hun eigen winkels de boodschappen halen geen zogeheten dark stores, magazijnen waar koeriers af en aan rijden, nodig. Ze omzeilen daarmee het probleem dat flitsbezorgers als Gorillas, Flink, Getir en Zapp wel hebben.
Omwonenen van dark stores klagen namelijk over dichtgeplakte ruiten, wat het straatbeeld er niet gezelliger op maakt, en drukte op de stoep van bezorgers. In steden als Amsterdam, Rotterdam en Tilburg geldt nu een verbod op nieuwe dark stores.
Jumbo en Gorillas
Jumbo bezorgt ook boodschappen thuis, maar het bedrijf pakt het wat anders aan dan Albert Heijn en Spar. Jumbo werkt namelijk samen met flitsbezorger Gorillas. De familie Van Eerd, eigenaar van Jumbo, koopt zelfs aandelen in Gorillas, al wordt niet gezegd voor hoeveel geld.
Jumbo gaat producten leveren aan Gorillas en de koeriers van Gorillas gaan boodschappen thuisbezorgen bij klanten van Jumbo. Ze beloven dat sneller te doen dan Albert Heijn en Spar: namelijk binnen de 10 minuten die Gorillas ook nu al aanhoudt.
Gorillas en Jumbo bekijken verder of ze nog meer kunnen samenwerken, bijvoorbeeld door het delen van locaties. De flitsbezorger zou zijn bezorgers dan niet meer via dark stores van bestellingen voorzien, maar via bestaande Jumbo-winkels. Dat is dan weer waar Albert Heijn en Spar nu al mee beginnen.
Maaltijd- of flitsbezorgers?
Het is volgens Mulder een verstandige keuze van supermarkten om samen te werken met Thuisbezorgd en Deliveroo in plaats van met flitsbezorgers. "Deliveroo en Thuisbezorgd zijn gevestigde partijen, terwijl flitsbezorging nog een relatief nieuw fenomeen is."
Daarbij zullen waarschijnlijk niet alle vier flitsbezorgers die nu in ons land actief zijn, Gorillas, Flink, Getir en Zapp, het redden, verwacht hij. Dat betekent dat je, als je met één van hen samenwerkt, wel net de goede moet uitkiezen.