Door verse bestuurders

Van 4 naar 7 miljoen euro: ABN Amro is 73 procent méér kwijt aan beloning top

Door Mathijs Smit··Aangepast:
© ANPVan 4 naar 7 miljoen euro: ABN Amro is 73 procent méér kwijt aan beloning top
RTL

De totale beloning van de top van ABN Amro is vorig jaar gestegen van ruim 4 miljoen euro tot ruim 7 miljoen euro. Dat komt neer op een stijging van bijna 73 procent. Dat blijkt uit het vandaag verschenen jaarverslag van de bank.

Toch zijn de individuele salarissen nauwelijks gestegen. De belangrijkste verklaring voor de totale stijging is dat bestuurders Lars Kramer, Dan Dorner en Choy van der Hooft-Cheong in de loop van 2021 aantraden. Hun beloning woog daardoor vorig jaar pas volledig mee. Bestuurder Annerie Vreugdenhill was het jaar ervoor nog niet in dienst, waardoor haar beloning vorig jaar pas voor het eerst meetelde.

Afkoopsom

Tweede reden dat de totale beloning van de top vorig jaar zoveel hoger uitviel, is het vertrek - 'in goed overleg' - van Gerard Penning. De bestuurder die verantwoordelijk was voor personeelszaken ontving een afkoopsom van 164.000 euro.

Ook zijn basissalaris en pensioenpremies vielen opmerkelijk hoog uit. In totaal toucheerde Penning vorig jaar 1.364.000 euro.

Top Ahold-Delhaize heeft geen last van inflatie: minimaal 13 procent erbij
Lees ook

Top Ahold-Delhaize heeft geen last van inflatie: minimaal 13 procent erbij

Bestuursvoorzitter Robert Swaak van ABN Amro, die aantrad in het voorjaar van 2020, ontving vorig jaar inclusief extraatjes en pensioenbijdragen een totale beloning van 999.000 euro. Dat is ongeveer evenveel als het jaar ervoor.

Temperende werking

Er waren ook elementen die juist een temperende werking hadden op de totale beloning van de banktop. Zo telden de beloningen van ex-bestuurders Annemieke Roest en Clifford Abrahams, die al in 2021 vertrokken, vorig jaar niet meer mee.

Verder was ABN Amro vorig jaar aanzienlijk minder kwijt aan de beloning van Christian Bornfeld. De bestuurder die verantwoordelijk was voor innovatie en technologie stapte mei vorig jaar uit eigen beweging op, en kreeg geen afkoopsom. Hij streek vorig jaar slechts 327.000 euro op, tegen ruim 1 miljoen euro in 2021.

Andere berekening: beloning top daalt

ABN Amro wijst erop dat de bank eind 2021 zijn organisatiestructuur vereenvoudigde, door de bovenste twee bestuurslagen in elkaar te schuiven.

Als je alle bestuurders in die twee lagen meerekent, kwamen de beloningskosten in 2021 uit op 10,5 miljoen euro. In die berekening daalden de kosten voor de bestuurstop in 2022 juist met ruim 3 miljoen euro. 

Bonussen

Omdat een meerderheidsbelang van ABN Amro in handen is van de Nederlandse overheid mag de bank geen bonussen aan bestuurders geven. De lagen onder de raad van bestuur mogen wel bonussen ontvangen.

Uit het jaarverslag blijkt dat ABN Amro vorig jaar in totaal 53 miljoen euro aan prestatiegerelateerde bonussen uitdeelde, tegen 45 miljoen euro in het jaar ervoor. De bank verklaart die stijging uit de verbetering van de financiële resultaten vorig jaar. Als je de aanblijf- en tekenpremies meerekent, keerde ABN Amro vorig jaar in totaal 81 miljoen euro aan variabele beloningen uit.

Miljoen of meer

Ten slotte blijkt uit het jaarverslag dat ABN Amro aan drie medewerkers een beloning tussen de één en anderhalf miljoen euro uitkeerde. Twee bankiers ontvingen zelfs een beloning van tussen de anderhalf en twee miljoen euro.

De eerder genoemde beloning van Penning valt daar niet onder, schrijft de bank in het jaarverslag. Een deel van dat geld wordt namelijk pas daadwerkelijk uitbetaald in 2023.

Aanpassing beloningsbeleid

ABN Amro meldt in het jaarverslag ook dat de bank het beloningsbeleid voor de raad van bestuur wil aanpassen. Volgens woordvoerder Jarco de Swart wordt daarmee niet pers se een verhoging of verlaging van de beloningen van de bestuurders beoogd.

"Het doel is om het beloningsbeleid en de specifieke kpi's daarin van het bestuur meer in lijn te brengen met de prestatie op de uitvoering van de strategie en verwachte toekomstige wetgeving op het gebied duurzaamheid." Kpi's zijn maatstaven om prestaties van bedrijven en werknemers te analyseren.

Dit jaar zal de bank 'interne en externe belanghebbenden' om hun mening over het beloningsbeleid vragen. De voorstellen zullen in 2024 worden voorgelegd aan de aandeelhoudersvergadering.

Bonussen niet terug

De aanpassing van het beloningsbeleid zal niet betekenen dat de bonussen voor bestuurders terugkeren, laat de woordvoerder weten. "Zolang de Staat aandelen heeft in ABN Amro kan er geen bonus worden uitgekeerd en kunnen vaste salarissen alleen worden verhoogd met collectieve CAO-verhogingen." 

Eerder dit jaar liet de instelling die de overheidsdeelnemingen in banken en verzekeraars beheert, weten dat de overheid haar belang in ABN Amro wil afbouwen tot onder de 50 procent.

Lees meer over
Robert SwaakABN AMRO