Meer dan het personeel

Top Ahold-Delhaize heeft geen last van inflatie: minimaal 13 procent erbij

Door RTL Z··Aangepast:
© ANP / Koen van WeelTop Ahold-Delhaize heeft geen last van inflatie: minimaal 13 procent erbij
RTL

Inflatie is voor veel mensen een bron van zorgen, maar niet voor de top van supermarktconcern Ahold-Delhaize. Het bedrijf boekte een forse winst en daar werd de top rijkelijk voor beloond. Onderaan de streep kreeg de directie er minimaal 13 procent bij, dat is een stuk meer dan het personeel.

In totaal maakte het bedrijf 20 miljoen euro over aan de vier bestuurders, blijkt uit het jaarverslag. Het gaat daarbij om vaste salarissen, bonussen in cash en het verzilveren van aandelenopties. Ook pensioenkosten en andere vergoedingen, bijvoorbeeld om te verhuizen, zijn meegerekend. 

Wouter Kolk, verantwoordelijk voor Europa en Indonesië, kwam er relatief bekaaid vanaf. Zijn beloningenpakket kwam uit op 3,4 miljoen euro, 13 procent meer dan in 2021. Topman Frans Muller en financieel bestuurder Natalie Knight gingen er 14 procent op vooruit. 

AH: boodschappen goedkoper als leveranciers prijzen verlagen
Lees ook

AH: boodschappen goedkoper als leveranciers prijzen verlagen

Voor Muller betekende die verhoging dat hij in totaal 6,5 miljoen euro kon bijschrijven. De vertrekkende cfo Knight kreeg 3,5 miljoen euro. Absolute grootverdiener was Kevin Holt, de baas van de Amerikaanse tak van het bedrijf. Hij kreeg 6,6 miljoen euro, een verhoging van 36 procent. 

129 keer zoveel

Daarmee verdiende de Amerikaan, die eind van het jaar met pensioen gaat, 129 keer zoveel als de gemiddelde werknemer van het supermarktbedrijf. Dat zijn beloning het hardst steeg komt doordat het bedrijf zijn beloning afstemt op de Amerikaanse arbeidsmarkt. Hierdoor kan hij een hogere bonus verdienen. 

Frans Muller kan ook een hogere bonus verdienen dan de rest van de top. En dat lukte vorig jaar, want vooral zijn aandelen leverden Muller fors meer geld op. Mullers basissalaris steeg met 1,9 procent. Al met al verdiende hij vorig jaar 128 keer zoveel als een gemiddelde werknemer. 

"Alsof je een emmertje leeggooit", reageert FNV-onderhandelaar Michiel Al op de geldbedragen die het bedrijf naar de bestuurders overmaakte. "Je kunt het slechter treffen."

FNV: ongelijk verdeeld

De 6,5 miljoen euro voor Frans Muller toont volgens hem aan hoe ver de topman van de werkvloer staat. "Het zou toch aardig zijn als hij voor een dag zou meedraaien voor het salaris dat het personeel krijgt", zegt hij. "Dan zou hij erachter komen dat de poet toch wel erg ongelijk verdeeld wordt."

"We leven in tijd van belachelijke inflatiecijfers. Mensen die de eindjes niet meer aan elkaar kunnen knopen en dan komen er dit soort bedragen voorbij. De basis is weg", vervolgt Al. "Het is buitensporig en niet eerlijk."

"Het is buitensporig en niet eerlijk."

Het personeel krijgt er uitgesmeerd over een periode van drie jaar tijd in totaal 9 procent bij, volgens de huidige cao voor supermarkten. Die loopt nog tot 1 juli van dit jaar. De onderhandelingen zijn nog niet begonnen, vertelt Al. “Vooralsnog is het oorverdovend stil.” 

Of hij de beloningen voor de top van Ahold gaat gebruiken als argument? Daar wil hij nog niet op vooruitlopen. "We onderhandelen over een cao voor de hele branche. Frans Muller krijgt op zich al genoeg publiciteit, maar het onderwerp staat op de agenda", aldus Al. 

De torenhoge inflatie is langzaam aan het dalen. De prijzen stijgen nog wel, maar niet meer zo hard als voorheen. Maar boodschappen worden nog steeds duurder. Hoe kan dat? We leggen het uit aan de hand van een potje pindakaas.
Lees meer over
Frans MullerAhold Delhaize