Verdient meer dan topman

Nieuwe anti-witwasbankier Rabobank vangt vet salaris en dikke premies

Door Mathijs Smit··Aangepast:
© ANPNieuwe anti-witwasbankier Rabobank vangt vet salaris en dikke premies
RTL

Rabobank heeft de kersverse bestuurder Philippe Vollot vorig jaar naast een riant basissalaris een aantal vette bonussen ter waarde van 700.000 euro gegeven. Dat blijkt uit het vandaag verschenen jaarverslag van de bank.

Philipe Vollot trad begin oktober toe tot de raad van bestuur, als zogenoemde Financial Economic Crime Officer. In die nieuw gevormde functie is hij verantwoordelijk voor de bestrijding van witwassen bij de bank.

Witwassen

De 56-jarige Fransman werkte tussen 2003 en 2018 bij Deutsche Bank, waar hij zich veel bezig hield met de bestrijding van fraude en witwassen. Daarna stapte hij over naar Danske Bank, dat verzeild was geraakt in een pijnlijk witwasschandaal. Uiteindelijk moest de Deense bank daarvoor ettelijke miljarden euro aan schikkingen en boetes betalen.

De ervaring van Vollot blijkt Rabobank een hoop geld waard te zijn. Uit het vandaag verschenen jaarverslag van de bank blijkt namelijk dat de bankier niet alleen een royaal basissalaris verdient. Ook kon hij bij zijn aantreden meteen een aantal vette premies opstrijken.

Vet basissalaris

In de drie maanden dat hij vorig jaar voor Rabo werkte, ontving Vollot een basissalaris van 337.000 euro. Dat is omgerekend maar liefst 1,35 miljoen euro per jaar. Ter vergelijking, de in oktober vertrokken directievoorzitter Wiebe Draijer ontving een basis-jaarsalaris van 980.000 euro.

Van 4 naar 7 miljoen euro: ABN Amro is 73 procent méér kwijt aan beloning top
Lees ook

Van 4 naar 7 miljoen euro: ABN Amro is 73 procent méér kwijt aan beloning top

Verder blijkt uit de beloningsparagraaf in het jaarverslag dat Vollot bij zijn aantreden ook een tekenpremie van 300.000 euro in zijn zak kon steken. Om hem te compenseren voor misgelopen bonussen bij zijn voormalige werkgever ontving hij daarbovenop nog eens 398.0000 euro.

Verhuiskosten

Ondanks zijn riante salaris en bonussen kon Vollot kennelijk niet zelf opdraaien voor de kosten van zijn verhuizing. Rabobank betaalde hem namelijk ook nog eens 10.000 euro aan verhuiskosten, en ruim 19.000 euro aan tijdelijke huisvestingskosten.

Daar staat tegenover dat Rabobank de kennis van de nieuwe anti-fraudebestuurder waarschijnlijk hard nodig heeft. Afgelopen december werd bekend dat Rabo door het Openbaar Ministerie als verdachte wegens tekortschietende witwascontroles wordt beschouwd.

Eerder kregen de Nederlandse banken ING en ABN Amro al grote boetes voor nalatigheid bij witwascontroles. ING betaalde het OM in 2018 een schikkingsbedrag van 775 miljoen euro. In 2021 moest ABN Amro een boete van 480 miljoen euro betalen.

Rabo betaalt ex-topman jaar lang door

Uit het jaarverslag blijkt eveneens dat Rabobank de in oktober afgetreden topman Wiebe Draijer niet met lege handen laat vertrekken.

In de herfst van 2021 liet de bank al weten dat Draijer in 2022 uit eigen beweging afscheid wilde nemen. Hoewel de bestuursvoorzitter daar dus zelf voor koos, tuigde Rabobank een riante vertrekregeling op.

Draaijer blijkt na zijn vertrek als bestuursvoorzitter nog zes maanden in dienst te blijven om wat zaken af te ronden. Vanaf april treedt een opzegtermijn van zes maanden in werking. Dat betekent dat de bank de voormalige topman nog een jaar lang doorbetaalt. Dat loopt flink in de papieren. Draijer verdiende een jaarsalaris inclusief pensioenbijdragen ruim 1,2 miljoen euro.

Lees meer over
Wiebe DraijerPhilippe VollotRabobankWitwassenBonus