Meatless Farm wilde de wereld veroveren, maar is nu (bijna) failliet
De ooit veelbelovende Britse maker van nepgehakt en vegaburgers Meatless Farm staat op de rand van een faillissement. Het Nederlandse dochterbedrijf is inmiddels al bankroet gegaan. "De eerste indruk is dat er veel verlies is geleden, en de investeerders er geen geld meer in wilden stoppen", zegt curator Els Doornhein.
De producent van vleesvervangers Meatless Farm had een kantoor in Amsterdam en een fabriek in Almere. "Die fabriek was echter al enige tijd gesloten", aldus de curator. Zij doet onderzoek naar de oorzaken van het faillissement, en kijkt of er activiteiten doorgestart kunnen worden.
Doodzonde
"Ik verwacht wel dat een doorstart mogelijk zou kunnen zijn", aldus Doornhein. "Het is een prachtig product, en het zou doodzonde zijn als de activiteiten niet voortgezet kunnen worden."
Doornhein is niet alleen curator van de failliete Nederlandse werkmaatschappij The Meatless Farm, maar ook bewindvoerder van Meatless Farm Group. Dat is de Nederlandse houdstermaatschappij voor de hele bedrijvengroep, die ook aandelen zou bezitten in het Britse bedrijf.
Die holding heeft uitstel van betaling aangevraagd. "Het is de verwachting dat deze surseance binnen enkele dagen ook wordt omgezet in een faillissement. Het mooiste zou zijn als we de hele groep bijeen kunnen houden."
Wind in de rug
Meatless Farm werd in 2016 opgericht door de 48-jarige Deense ondernemer Morten Toft Bech. Het bedrijf had enkele jaren de wind in de rug dankzij de groeiende belangstelling van consumenten voor vleesvervangers.
Investeerders staken tientallen miljoenen euro in het bedrijf. Topman Bech wilde dat geld gebruiken om met zijn vleesvervangers niet alleen het Verenigd Koninkrijk, maar ook de wereld te veroveren.
Naast een fabriek in Canada voor het Noord-Amerikaanse continent, opende hij in het Nederlandse Almere een fabriek die het vasteland van Europa moest gaan bedienen. Aan de Amsterdamse Prinsengracht werd een kantoor geopend. Meatless Farm verkocht haar plantaardige gehakt, burgers en worstjes onder meer via Jumbo, Dirk en Crisp.
Tegenvallers
Maar vorig jaar keerde de wind, en kreeg Meatless Farm te maken met tegenvallers. In een interview met het Financieele Dagblad wees oprichter Bech afgelopen september op de gevolgen van de coronacrisis, toeleveringsproblemen, inflatie en gestegen energieprijzen.
Desondanks zei Bech destijds dat er geen reden was voor paniek. De omzet zou dat jaar stijgen, en ook de andere vooruitzichten zouden gunstig zijn. "Mijn marges zijn dit jaar verdubbeld. Eind 2024 maken wij winst."
Miljoenen nodig
Vorige maand bleek zijn optimisme ongegrond. Het Britse vakblad The Grocer wist te melden dat Meatless Farm op zoek was naar een koper, die die minstens 10 miljoen pond in het bedrijf wilde pompen nadat een andere investeerder zich plotseling zou hebben teruggetrokken.
Het mislukken van die zoektocht zou de directe aanleiding zijn voor de huidige surseance en het faillissement van de Nederlandse en Britse bedrijfsonderdelen.
Veel verlies
"Ik moet nog onderzoek doen naar de oorzaken, maar mijn eerste indruk is dat het bedrijf de afgelopen jaren veel verlies heeft geleden, en dat er opnieuw geld bij moest. De investeerders zijn daar echter mee gestopt" , zegt curator Doornhein. "Verder heb ik begrepen dat het bedrijf last had van gestegen prijzen en een toenemende concurrentie van andere producenten van vleesvervangers."
Volgens berichten in de Britse pers zou Meatless Farm de afgelopen drie jaar een operationeel verlies van bijna 50 miljoen pond (58 miljoen euro) hebben geleden. De problemen zouden ook het gevolg zijn van een tegenvallende vraag naar vleesvervangers.