Twee fabrieken van staalgigant Tata per direct onder verscherpt toezicht
De twee kooksgasfabrieken van Tata Steel in IJmuiden komen onder verscherpt toezicht van de Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied. Dat moet ertoe leiden dat de twee fabrieken zo snel mogelijk aan de milieueisen voldoen.
De Omgevingsdienst neemt de maatregel omdat er sprake is van een 'toename van het aantal meldingen van ongewone voorvallen en het onvoldoende naleven van vergunningsvoorschriften en wet- en regelgeving'.
De Omgevingsdienst ziet erop toe dat bedrijven hun wettelijke verplichtingen nakomen op het gebied van milieu, bodem en bouw.
'Vijf keer zoveel emissies'
Inspecteurs zien dat de problemen bij de kooksgasfabrieken zich opstapelen, aldus de Omgevingsdienst. Deze schrijft dat het aantal ongewone voorvallen (vooral emissies naar de lucht) het afgelopen jaar bijna vervijfvoudigde. Cokes zijn de brandstof voor de hoogovens waar het bedrijf ijzererts in verwerkt om staal te maken.
Tata moet voorvallen melden die afwijken van het normale bedrijfsproces en die een nadelig gevolg kunnen hebben voor het milieu. Tussen juni vorig jaar en nu kwamen er 1236 meldingen binnen bij de Omgevingsdienst. In dezelfde periode een jaar eerder waren dat er nog maar 268.
"Het kan zijn dat er een rampjaar is maar het kan ook dat er andere jaren te weinig is gemeld", geeft een woordvoerder van de toezichthouder een mogelijke verklaring voor de enorme stijging. Tata Steel kreeg in de zomer van 2022 al een waarschuwing.
Vaker problemen
Het gaat de laatste tijd vaker mis bij Tata. Zo voldoet de continue stopmonitoring van de kooksgasfabrieken niet aan de wettelijke meetnormen. Hiervan werd al eerder aangifte gedaan bij het Openbaar Ministerie en werd er een last onder dwangsom opgelegd. Die kan worden geïnd als het bedrijf niet goed aan verbetering werkt.
Daarnaast werd afgelopen september nog een derde last onder dwangsom opgelegd voor de uitstoot door rauwe kooks. Het toezicht gebeurt nu ook intensiever, doordat er een camera is geplaatst. De Omgevingsdienst onderzoekt de mogelijkheid om de vergunningen voor de kooksgasfabrieken in te trekken.
'Optelsom tekortkomingen'
De beide kooksgasfabrieken zijn oud, aldus de Omgevingsdienst. De een dateert uit 1924, de ander uit 1972. De fabriek bijna van honderd jaar oud werd wel in de jaren zeventig volledig gereviseerd.
De ouderdom zorgt voor een 'optelsom van tekortkomingen', concludeert de Omgevingsdienst. Maar het steeds verder opvoeren van toezicht en handhaving is geen structurele oplossing voor de verouderde installaties en biedt onvoldoende bescherming voor milieu en gezondheid, aldus de toezichthouder.
Tata moet nu in ieder geval op korte termijn een 'gedegen' plan opstellen en maandelijks rapporteren welke voortgang wordt gemaakt. Mocht dat niet genoeg zijn, dan zegt de Omgevingsdienst extra maatregelen te zullen nemen. Onder andere het onderhoud moet verbeterd.