Happybee.nl en Babyenkids.nl

Kinderkleding Groep failliet: 'Modebranche heeft het moeilijk'

Door RTL Z··Aangepast:
© ANP / Hollandse Hoogte / Egbert HartmanKinderkleding Groep failliet: 'Modebranche heeft het moeilijk'
RTL

Kinderkleding Groep, het bedrijf achter websites als Kinderkledingtekoop.nl, Happybee.nl, Babyenkids.nl en Kinderkleding.nl, is failliet verklaard. Het bankroet komt in een tijd dat modebranche kampt met tegenvallende omzetten en moeite heeft om hogere prijzen voor grondstoffen door te berekenen aan consumenten

Kinderkleding Groep wordt gezien als een van de grootste kinderkledingspelers in Nederland, aldus kledingwebsite Fashionunited. De websites die onder het bedrijf vallen staan inmiddels op zwart.

Zelf bankroet aangevraagd

Bij het bankroet gaat het om een eigen aangifte, dat betekent dat het is aangevraagd door het bedrijf zelf.

"Dat gebeurt als zij inzien dat niet langer kan worden doorgegaan met het bedrijf", zegt curator Steven van Kerkhof.

Kleding kopen? Vanaf zaterdag kun je oude kleren meteen inleveren
Lees ook

Kleding kopen? Vanaf zaterdag kun je oude kleren meteen inleveren

Hij is nog bezig uit te zoeken wat precies de oorzaak is van het faillissement en hij bekijkt of er kopers zijn voor het bedrijf, om de schuldeisers te betalen. Erik Mulder, algemeen directeur bij Kinderkleding Groep, was niet bereikbaar voor commentaar.

Consumenten

Consumenten zijn in ieder geval niet benadeeld door het faillissement, aldus Van Kerkhof. "Er hebben nog geen consumenten gebeld die wel kleding hebben besteld, maar nog niets hebben ontvangen. Het beeld is dat het heel netjes is afgewikkeld."

Er zijn volgens hem wel andere schuldeisers: "Het aantal stijgt met de dag". Het zijn er in ieder geval tientallen, zegt hij. Bij leveranciers gaat het volgens hem ook om grotere bedragen.

'Moeilijke markt'

De modebranche heeft het in het algemeen vrij moeilijk, zegt Henk Hofstede, retailspecialist bij ABN Amro. "Er is heel veel aanbod en hoe ga je je daarin onderscheiden?"

Er zijn volgens hem nog steeds veel spelers die door tegenvallende omzetten moeite hebben om hogere prijzen door te berekenen aan consumenten. Na corona geven we ook minder uit aan spullen en juist meer aan diensten, zoals reizen en de horeca, aldus Hofstede.

Ook in mei gaven consumenten meer uit aan diensten en minder aan goederen, aldus statistiekbureau CBS.

'Minder kleding gekocht' 

Uit de transactiedata van ABN Amro blijkt dat de uitgaven aan kleding in het algemeen in januari, gecorrigeerd voor inflatie, 12 procent lager waren dan in dezelfde maand een jaar eerder. In februari liep dat op tot een min van 16 procent en in maart tot en met april was dat zelfs min 19 procent, zegt Hofstede.

"Door inflatie is kleding in vergelijking met 2019 20 procent duurder geworden, dus consumenten letten heel erg op waar de hun euro's aan uitgeven."

"Een nadeel voor webwinkels in de kledingbranche is ook dat veel kleding weer retour komt, 40 tot 50 procent is niet ongewoon", aldus Hofstede.

Eerder behoorden ook twee stenen winkels tot Kinderkleding Groep, maar 't Elfje in Tilburg ging in 2018 dicht. In 2017 opende The Kids Republic in Bilthoven, destijds omschreven als de grootste fysieke kinderkledingwinkel van Nederland. Maar ook deze stenen winkel sloot de deuren, in 2020.

'Niet zomaar aangevraagd'

Of er over 2022 verlies werd geleden door Kinderkleding Groep wil Van Kerkhof nog niet zeggen. "Ik verwacht het wel, anders is er geen sprake van een faillissement." Of er sprake is van een negatief eigen vermogen kon hij ook nog niet zeggen.

Over 2021 ging het overigens nog niet zo slecht, blijkt uit de cijfers die bij de Kamer van Koophandel zijn gedeponeerd. De overige reserves, onderdeel van het eigen vermogen, stegen met 406.000 euro, wat wijst op een winst van die omvang.

De cijfers over 2021 werden in augustus vorig jaar gedeponeerd en toen werd er nog met geen woord gerept over eventuele donkere wolken voor het bedrijf. Waar en wanneer precies het mis ging voor Kinderkleding Groep zijn we nog aan het uitzoeken, aldus Van Kerkhof. Cijfers over 2023 heeft hij nog niet. Maar een faillissement wordt niet zomaar aangevraagd, zegt hij.

'Haast bij verkoop'

Van Kerkhof zegt dat er 'voldoende belangstelling' is om Kinderkleding Groep of afzonderlijke sites over te nemen. "Geen idee hoeveel het er zijn, meer dan vijf, maar hoe concreet dat is, daar heb ik nog geen idee van."

Als het bij de voorraad kleding om zomerkleren gaat, dan is er wel haast geboden, zegt Van Kerkhof. "Die moet je zo snel mogelijk kwijtraken, anders moet je weer een jaar wachten."

In deze video zie je wat je kunt doen als je eerlijke kleding wil dragen:

Lees meer over
FaillissementKledingWebwinkel