Kleding kopen? Vanaf zaterdag kun je oude kleren meteen inleveren
Als je gaat shoppen voor een nieuwe outfit, kun je vanaf zaterdag ook je oude, versleten kleding mogelijk meenemen. Kledingwinkels worden namelijk verplicht om textiel te recyclen. Veel winkels zullen daarvoor een eigen kledingcontainer neerzetten, maar dat gebeurt dan wel op vrijwillige basis. Het is niet verplicht.
Doel is dat er meer wordt ingeleverd en dat er meer gerecycled wordt. Maar zeker dat laatste gebeurt nu nog amper.
In Nederland gooien we per jaar 310 miljoen kilo kleding weg. Dat is zo'n 18 kilo per persoon. Slechts 45 procent daarvan belandt in textielbakken op straat of in winkels, zoals H&M en C&A.
Maar daar moet dus verandering in komen. De overheid komt daarom met nieuwe regels.
Winkels verantwoordelijk
In 2025 moet dat de helft van de kleding worden gerecycled en in 2030 75 procent. De modebranche wordt daar zelf voor verantwoordelijk.
Consumenten hoeven daarbij niet te kijken of het ene shirtje bij Zeeman is gekocht en de andere bij H&M. Ze kunnen gewoon alles naar één winkel terugbrengen, als daar een kledingbak staat.
Sommige winkels zien nog op tegen de kosten die gemoeid zijn met het opzetten van een inzamelingssysteem. Maar uiteindelijk kunnen ze er voordeel uit halen, zegt retaildeskundige Fred Rutgers.
Winkels hoeven immers geen katoen meer te importeren en er hoeven ook niet meer schapen te worden gehouden.
In deze video zie je miljoenenkledingstukken illegaal worden gedumpt:
De kleding die wordt ingezameld, gaat naar een bedrijf dat het sorteert en kijkt wat nog herbruikbaar is. Sommige kleding kan nog door anderen worden gedragen. Andere kleding kan worden verwerkt tot vezels, zodat er nieuwe textiel van gemaakt kan worden.
Opnieuw dragen of verwerken tot vezels
Veel consumenten denken dat je alleen kleding in de kledingbak kunt gooien die nog je nog kunt dragen. Maar dat is een misvatting. In principe mag alle textiel, van kleding tot badlinnen, in de afvalbak, juist omdat je dan kunt recyclen, zelfs als het kapot is.
Bij de Hema kun je al een dekbed kopen dat is gemaakt van gerecycled plastic. Dat is wel een stap in hoe je van afval nieuwe producten maakt.
Maar het ultieme doel is natuurlijk om van oud textiel volledig nieuw textiel te maken. Bij Loop.a life hebben ze die techniek al wél ontwikkeld. De ene machine sorteert op kleur en stof, de andere haalt de ritsen en knopen eraf. Alles volledig automatisch.
Van de kleine stukjes textiel die je zo krijgt worden de grondstoffen gemaakt voor garens, waarvan textielfabrikanten weer kleding kunnen maken.
En Loop.a life gebruikt die garens ook zelf, door er truien van te maken.
Nog weinig interesse kledingmakers
Toch merkt Ellen Mensink, oprichter en ceo van Loop.a life, dat kledingfabrikanten amper interesse hebben. "Het betekent natuurlijk dat het iets duurder is."
Kledingmakers hoeven nu eigenlijk ook nog niet echt, zegt Mensink. Want de wetgeving gaat al wel de goede kant op, maar er moeten nog wel mooie producten van gemaakt worden.
In deze video zie je hoe duurzaam het is om tweedehandskleding te (ver)kopen: