Tientallen miljoenen nodig

Aandeelhouders Bunq bank raken slaags over miljoeneninvestering

Door Mathijs Smit··Aangepast:
© ANPAandeelhouders Bunq bank raken slaags over miljoeneninvestering
RTL

Oprichter Ali Niknam van internetbank Bunq is slaags geraakt met zijn Britse minderheidsaandeelhouder Pollen Street Capital. De aandeelhouders zijn het oneens over de groeistrategie en de daarvoor benodigde tientallen miljoenen aan investeringen.

Dat blijkt uit een recente uitspraak van de Netherlands Commercial Court, waarover het FD als eerste berichtte.

Britse investeerder

Bunq werd in 2012 opgericht door ondernemer Ali Niknam, om een alternatief te bieden voor de grootbanken. In de zomer van 2021 werd de Britse investeerder Pollen Street Capital (PSC) medeaandeelhouder. PSC bracht een Iers financieringsbedrijf in en een investering van enkele tientallen miljoenen.

Bunq haalt geen 160 miljoen op, maar krijgt Iers kredietbedrijf
Lees ook

Bunq haalt geen 160 miljoen op, maar krijgt Iers kredietbedrijf

De Britten wilden echter vorig jaar zomer al geen nieuw kapitaal in Bunq meer steken, zo blijkt nu. Dat geld was nodig, omdat de spaartegoeden die klanten bij de bank onderbrachten snel groeiden. Daardoor had de bank onder meer hogere kapitaalbuffers nodig. Bovendien heeft Bunq tot nu toe elk jaar flinke verliezen geleden.

Hogere buffers nodig

Omdat de Britse minderheidsaandeelhouder vorig jaar niet met geld over de brug kwam, kwam het benodigde groeikapitaal van een vehikel van oprichter Niknam. Die stak aanvankelijk 8,9 miljoen euro in de bank. Later dat jaar stelde hij samen met mededirecteur Raymond Kasiman nog eens 58,5 miljoen euro beschikbaar.

In december introduceerde Bunq een nieuw spaarproduct met een relatief hoge rente, dat zoveel nieuwe spaartegoeden opleverde dat de bank al snel opnieuw meer kapitaal nodig had om aan de eisen voor kapitaalbuffers van De Nederlandsche Bank (DNB) te voldoen.

"Bunq heeft een recordjaar achter de rug. We groeien enorm snel en tikten afgelopen week 9 miljoen gebruikers aan, die samen meer dan 4,5 miljard euro aan gebruikerstegoeden aanhouden", laat een woordvoerster van de bank weten. "Doordat we internationale ambities hebben en dit groeitempo verder willen versnellen, waren de aandeelhouders al een tijdje aan het onderhandelen over een extra investering."

Deal ketst af

Omdat PSC opnieuw geen geld in de bank wilde steken, volgden afgelopen maanden onderhandelingen over de voorwaarden voor een aanvullende investering van 40 miljoen euro door het vehikel van Niknam. In een een email van 18 juni leken de Britten aanvankelijk akkoord te gaan met de voorwaarden daarvoor, maar de deal ketste niet veel later toch af.

Vervolgens stapte Niknam naar de Amsterdamse rechter, om af te dwingen dat de Britse minderheidsaandeelhouder zich aan de vermeende afspraken uit de email van 18 juni zou houden.

Geen bindende overeenkomst

Uit de onlangs openbaar geworden uitspraak blijkt dat de rechter PSC echter voorlopig gelijk geeft, en de email ziet als een tussenstap in de aanloop naar een uiteindelijk akkoord. "De rechtbank is overtuigd dat de email van 18 juni geen finale, bindende en afdwingbare overeenkomst is."

Volgens een woordvoerster van Bunq komt de bank door de ruzie met de minderheidsaandeelhouder niet in de problemen. Bunq heeft de onderhandelingen met PSC over de extra investering om 'het groeitempo te versnellen' voortgezet, en verwacht binnenkort alsnog een akkoord te kunnen sluiten.  

"Eerder waren de partijen dichtbij een deal, maar toen werd er ingegrepen door de ceo van Pollen Street Capital, waardoor de aandeelhouders terug naar de tekentafel moesten. Zodoende duurde de gesprekken langer dan we in eerste instantie voor ogen hadden. Inmiddels hebben we van de aandeelhouders vernomen dat de deal bijna rond is en wordt de hand gelegd aan de laatste formaliteiten", zegt de woordvoerder.

Op de vragen wat er gebeurt als de aandeelhouders toch geen akkoord bereiken en welke gevolgen dat zou hebben voor de rekeninghouders, reageert Bunq niet.

Lees meer over
Ali NiknambunqPollen Street CapitalBankenFintech