Adyen, Philips, Shell en ING

Biden kan regeren en dat gaan deze Nederlandse bedrijven merken

Door Paul le Clercq··Aangepast:
© Jim Watson / AFPBiden kan regeren en dat gaan deze Nederlandse bedrijven merken
RTL

Nu in de VS de Democratische partij het ook in de Senaat voor het zeggen heeft, kan president Biden veel makkelijker zijn plannen doorvoeren. Sommige Nederlandse bedrijven kunnen daarvan profiteren, terwijl het voor andere juist negatief kan uitpakken.

Met de komst van een nieuwe president in de VS verschuiven de prioriteiten in het beleid. "Biden wil meer uitgeven aan gezondheidszorg en daar kan Philips van profiteren", denkt Jim Tehupuring, eigenaar van 1Vermogensbeheer.

Het Nederlandse concern is in de VS immers een grote speler in medische apparatuur, zoals defibrillatoren en apparatuur waarmee de gezondheid van patiënten op afstand kan worden bewaakt.

Toch maar weer aandelen? Hier moet je in beleggen in 2021
Lees ook

Toch maar weer aandelen? Hier moet je in beleggen in 2021

ASML

Verder gaat Tehupuring ervan uit dat Biden minder dan de huidige president Trump leveringen door techbedrijven aan China zal willen tegenhouden. Daar zullen bedrijven als ASML, ASMI en Besi baat bij kunnen hebben, aldus Tehupuring.

Begin vorig jaar was ASML nog speelbal in de handelsoorlog tussen de VS en China. De VS wilde dat ASML geen exportvergunning kreeg voor de levering van zijn revolutionaire chipmachines.

Senaatsverkiezing Georgia

De Democraten behaalden gisteren een cruciale overwinning bij de tweede ronde van de senaatsverkiezingen in de staat Georgia.

Daardoor kunnen ze straks besluiten van aankomende president Joe Biden, van de Democratische partij, in de senaat erdoor drukken. In het Huis van Afgevaardigden hadden ze al de meerderheid.

'Ik koop liever een aandeel dat niet niet op het hoogste niveau ooit staan, dan een aandeel dat daar wel staat'

ABN, ING en Aegon

Dat kan ook gunstig uitpakken voor Nederlandse banken, zoals ABN Amro en ING, en verzekeraars, zoals Aegon, denkt RTL Z-beurscommentator Jacob Schoenmaker.

Zij profiteren namelijk van een mogelijke hogere rente. "Sinds begin augustus is de lange rente in de VS meer dan verdubbeld tot 1,05 procent en waarom zou de rente niet nog verder stijgen", vraagt Schoenmaker zich af. "Vóór corona was de Amerikaanse tienjaarsrente bijna 2 procent en twee jaar geleden ruim 3 procent."

Als de rente in de VS stijgt, dan zullen Europese beleggers mogelijk Amerikaanse obligaties kopen en juist een deel van hun Europese obligaties verkopen. Door dat laatste zal de marktrente in Europa mee omhoog worden getrokken.

Hogere schulden

Een hogere rente kan worden veroorzaakt doordat Biden de economie meer wil stimuleren, waardoor de schulden zullen stijgen. Een hogere vraag naar geld stuwt waarschijnlijk de rente, legt Schoenmaker uit.

Verzekeraars moeten premies beleggen en dat doen ze vaak door staatsleningen te kopen. Een hogere rente is dan voordelig voor hen. Verder profiteren banken van een hogere rente, omdat ze dan een hogere rente kunnen vragen voor geld dat ze uitlenen.

Financials achtergebleven

"Banken en verzekeraars staan nog steeds flink onder het niveau van vóór corona, daarmee hebben ze meer potentie op een koersstijging", denkt Schoenmaker.

"Ik koop liever een aandeel dat nog niet op het hoogste punt ooit staat, dan een aandeel dat daar wel staat."

Adyen

Voor sommige bedrijven is een hogere rente juist negatief, waarschuwt Schoenmaker. Dat geldt voor bedrijven waarvoor beleggers uitgaan van een snelle groei, zoals Adyen.

Die verdere forse toename van omzet en winst moet wel bewaarheid worden en de huidige contante waarde van toekomstige winsten valt bij een hogere rente lager uit.

'Nadelig voor Shell'

Ook voor andere Nederlandse beursfondsen zal de machtswisseling ongunstig kunnen uitpakken, denkt Joost van Leenders, senior beleggingsstrateeg bij Kempen Capital Management.

"Onder Trump kreeg de oliesector compleet vrij spel, zo kon er worden geboord in natuurgebieden, onder Biden zal dat minder worden. Ook in de VS is er een draai naar duurzame energie."

Ahold Delhaize en Wolters Kluwer

Daarnaast kunnen Nederlandse bedrijven die een flink deel van hun omzet in de VS behalen nadeel ondervinden, denkt Schoenmaker. "Als de Amerikaanse overheid meer gaat lenen, dan stijgt waarschijnlijk de inflatie en daardoor verzwakt mogelijk de Amerikaanse dollar."

Omzetten en winsten die bedrijven als Ahold en Wolters Kluwer in de VS behalen worden omgerekend in euro's dan minder waard, zegt Schoenmaker.

Lees meer over
Jacob SchoenmakerJim TehupuringJoost van LeendersShellAdyenASMIASMLBesiBeleggenAEXVerenigde Staten