Verziekte bestuurscultuur

Hoekstra eist beterschap Volksbank na verzwijgen kritisch rapport

Door Pieter Klein··Aangepast:
© ANPHoekstra eist beterschap Volksbank na verzwijgen kritisch rapport
RTL

De Volksbank heeft een zeer kritisch rapport van toezichthouders uit 2019 over een verziekte bestuurscultuur verzwegen voor de staat, de aandeelhouder van de door de overheid geredde bank. Ook minister Wopke Hoekstra van Financiën werd niet op de hoogte gebracht van het geheime rapport, dat recent werd onthuld door RTL Z.

Dit blijkt uit antwoorden van demissionair minister Hoekstra op vragen van PvdA-Kamerlid Henk Nijboer. Het Kamerlid wilde opheldering over de verontrustende berichten over een verziekte cultuur bij het moederbedrijf van ASN Bank, RegioBank en SNS, dat n 2013 werd gered door de staat en nog steeds niet op eigen benen kan staan. 

Hoekstra wist van niets

Volgens Hoekstra ging het bij de rapportage van het Joint Supervisory Team van de Europese Centrale Bank (ECB) en De Nederlandsche Bank (DNB) om toezichtsvertrouwelijke informatie, die ook niet werd gedeeld met NL financial investments (NLFI), de instantie die namens de staat aandelen van genationaliseerde financiële instellingen beheert.

Het is 'niet gebruikelijk' dat zulke documenten worden gedeeld, stelt de demissionair minister. Toch betekent dit niet dat instellingen als de Volksbank 'niet geacht worden NLFI of mij op hoofdlijnen te informeren over de strekking van dergelijke rapportages', schrijft Hoekstra.

"Echter, de raad van commissarissen van de Volksbank heeft aangegeven in deze casus vanwege de vertrouwelijkheid de aandeelhouder destijds niet te hebben geïnformeerd."

Geheim rapport: verziekte sfeer in top bracht Volksbank in gevaar
Lees ook

Geheim rapport: verziekte sfeer in top bracht Volksbank in gevaar

'Doelbewust onder de pet'

Hoekstra wil dat de Volksbank zijn leven betert en heeft er bij de NFLI op aangedrongen te zorgen dat de bank dit 'bij mogelijke toekomstige gevallen dit wel gaat doen'.

Op twitter reageerde PvdA'er Nijboer zeer kritisch. Volgens hem blijkt hieruit dat het rapport 'doelbewust onder de pet gehouden' werd. "Niet alleen de Kamer, maar ook de minister werd niet geïnformeerd. De bestuurlijk chaos blijkt nog groter dan gedacht."

De verziekte cultuur in de top van de Volksbank, bracht de bank in gevaar, zo meldde RTL Z in april. Maar ondanks de waarschuwende woorden van de toezichthouder ECB en DNB  in 2019, ging de interne machtsstrijd door en bleef het een duiventil in de directie en raad van commissarissen (rvc). 

Wijzigingen in directie en bestuur

Hoekstra zegt dat hij in contact met NFLI en met de rvc zijn 'zorgen' heeft geuit en 'het belang van een stabiel bestuur en een gezonde bestuursdynamiek'  heeft benadrukt als essentieel voor koers en continuïteit van de bank. Hij heeft hierover ook rechtstreeks contact gehad met de rvc. Ook zijn ambtenaren hebben de afgelopen periode 'veel contact' gehad met bank en aandeelhouder.

Recent trad de voorzitter van de rvc, Jan van Rutte, vervroegd terug. Twee commissarissen werden daarnaast niet herbenoemd. De minister kondigt aan dat op korte termijn een nieuwe voorzitter en twee nieuwe commissarissen worden benoemd.

Onderzoek eventuele verkoop

De Volksbank is de bank achter ASN-bank, Regiobank en SNS en werd in 2013 gered door de staat.

NL Financial Investments moet namens minister Hoekstra toezicht houden op mogelijkheden voor de bank om weer op eigen benen te gaan staan, en er ook voor te zorgen dat de staat er niet bij inschiet.

Hoekstra kondigt aan dat hij 'later dit voorjaar' meer te kunnen zeggen over een onderzoek naar 'opties voor een eventuele verkoop (...) en het borgen van het maatschappelijk karakter van de bank'.

Lees meer over
Wopke HoekstraVolksbankECBMinisterie van FinanciënStaatsdeelnemingen