'Groene belegging lastig te vinden'

Onderzoek: met groene energie in plaats van olie en kolen had ABP 25 miljard meer verdiend

Door Paul le Clercq··Aangepast:
© ANP / Hollandse Hoogte / Inter Visual StudioOnderzoek: met groene energie in plaats van olie en kolen had ABP 25 miljard meer verdiend
RTL

Ambtenarenpensioenfonds ABP had in de afgelopen jaren het geld van en voor deelnemers niet in fossiele energie moeten steken, maar juist in groene energie. Dan had het 25,9 miljard euro, oftewel ruim 5 procent, meer in kas gehad dan nu.

Dat heeft Data Platform Global SWF berekend in opdracht van Fossielvrij NL. Deze organisatie wil naar eigen zeggen de macht van kolen-, olie- en gasbedrijven doorbreken.

Het platform berekende hoeveel de beleggingen van ABP in de afgelopen jaren in fossiele energiebedrijven hebben opgeleverd en hoeveel de beleggingen in bedrijven die onder de noemer 'groen' vallen hebben opgebracht.

Hoe duurzaam beleg jij? Nieuwe EU-regels moeten duidelijkheid scheppen
Lees ook

Hoe duurzaam beleg jij? Nieuwe EU-regels moeten duidelijkheid scheppen

61 procent vs 399 procent rendement

De bedrijven waar ABP eind december aandelen in had, zoals olie- en gasconcerns Shell en ExxonMobil en het Braziliaanse mijnbouwconcern Vale (dat onder andere steenkool delft) leverden in de 4,5 jaar daarvoor een rendement op van 61 procent.

Maar de beleggingen in onder meer windmolenbouwer Vestas en het Deense duurzame energieconcern Ørsted zorgden in diezelfde periode voor een totaal rendement van maar liefst 399 procent. Dat is 6,5 keer zoveel.

Als ABP de 7,7 miljard euro die het sinds 2016 in fossiele energiebedrijven investeerde had gebruikt om te beleggen in groene energieconcerns, dan was het nu 25,9 miljard euro rijker geweest, berekende Data Platform Global SWF.

'Van binnenuit overtuigen levert niets op'

ABP verdedigt zich door te zeggen dat het als aandeelhouder van binnenuit fossiele bedrijven kan proberen te overtuigen groener te worden, zegt Liset Meddens, directeur van Fossielvrij NL.

"Maar daar heb ik nog geen enkel bewijs van gezien. ABP zegt al sinds 2014 in gesprek te zijn met Shell, maar als het invloed had gehad op Shell, dan was Shell niet voor de rechter gesleept", redeneert Meddens.

Achteruit kijken

Niet iedereen vindt dat je de vergelijking zo makkelijk kunt maken. "Ik heb heel veel moeite met achteruit kijken", zegt Corné van Zeijl, aandelenstrateeg bij Actiam.

"Aandelen van fossiele energiebedrijven, zoals Shell, hebben het in de afgelopen tien jaar inderdaad dramatisch slecht gedaan, maar de vraag is of dat voor de komende tien jaar ook zulke slechte aandelen zijn", legt Van Zeijl uit.

Lastig groene beleggingen te vinden

"Wat ik van de toekomst verwacht is niet zo heel moeilijk, een hele belangrijke trend is elektrificatie, veel verbrandingsmotoren worden elektrisch, zoals in personenauto's", zegt Jos Versteeg, analist van InsingerGilissen, daarover.

Maar het is wel heel moeilijk om interessante bedrijven te vinden, waarschuwt hij. "Het is een beginnende sector en omdat iedereen aan het zoeken is naar geschikte groene beleggingen zijn de koersen enorm opgelopen. De laatste tijd zijn de koersen van veel groene beleggingen gedaald, maar desondanks zijn ze vaak nog altijd duur."

'Iedereen moet wakker worden'

ABP is een beetje een olietanker, als ik die vergelijking mag maken, zegt RTL Z-beurscommentator Durk Veenstra. Ze kunnen niet zomaar alle aandelen in fossiele energie verkopen en in groene energie steken, dat zou tot grote bewegingen van de aandelenkoersen leiden, denkt hij.

Lees meer over
ABPBeleggenDuurzaamheid