Groeien in het buitenland

Brabants Ebusco wil 300 miljoen voor groei in Azië: 'Komt grote markt aan'

Door RTL Z··Aangepast:
© ANP / Frank van Beek / Hollandse HoogteBrabants Ebusco wil 300 miljoen voor groei in Azië: 'Komt grote markt aan'
RTL

De Brabantse maker van elektrische bussen Ebusco wil naar de beurs. Het bedrijf wil met een beursgang in Amsterdam 300 miljoen euro ophalen. Met het geld wil het bedrijf in het buitenland groeien en de naamsbekendheid vergroten.

Het bedrijf denkt daarbij aan Noord-Amerika en Azië, vertelt topman Peter Bijvelds. "We zien dat er een grote markt aankomt, dat er vraag is naar elektrische bussen." Die vraag wordt gestuwd door overheden, die op allerlei manieren proberen om de uitstoot van CO2 te verminderen.

Ebusco is gevestigd in Deurne, om de hoek bij de grote concurrent VDL. Aan het einde van de maand opent koning Willem-Alexander een nieuwe fabriekshal bij het bedrijf. Daar zullen volgend jaar zo'n 500 elektrische bussen gemaakt worden

Omzet flink gegroeid

In de afgelopen jaren groeide het bedrijf al flink, de omzet steeg in de periode 2018 tot 2020 met 116 procent. In 2020 kwam de omzet uit op 100 miljoen euro. Er werd een winst voor aftrek van belastingen, rente, afschrijvingen en afboekingen van 27,1 miljoen gehaald. Hoeveel winst hier onderaan de streep van overbleef, wil het bedrijf niet zeggen.

Brabantse bussenbouwer in trek als 'sexy' werkplek
Lees ook

Brabantse bussenbouwer in trek als 'sexy' werkplek

Op dit moment rijden er in totaal 346 bussen van het bedrijf rond in Europese steden als Amsterdam, Frankfurt en München. Eind september had het bedrijf orders binnen voor in totaal 232 bussen. 

ING aan boord

De beursgang is een 'grote mijlpaal' voor het bedrijf, na de investering van ING in 2016. De bank bezit sindsdien een kwart van het bedrijf en heeft al toegezegd om voor een bedrag van 32,5 miljoen aan nieuwe aandelen te kopen.  

Dat zal waarschijnlijk niet voldoende zijn om te voorkomen dat het belang alsnog verwatert. En dat zal ook gelden voor het belang van horecafamilie Van der Valk (30 procent) en dat van oprichter Peter Bijvelds, die nu nog 45 procent van het bedrijf in handen heeft. 

Investeerders

Verder hebben zich al twee investeringsmaatschappijen gemeld om aandelen te kopen. Het gaat om het Nederlandse Teslin Management en het Alychlo N.V., van de Belgische zakenman Marc Coucke. 

Behalve deze al toegezegde investeringen is er nog meer 'aanzienlijke interesse' bij andere grote beleggers uit Nederland en België en investeringsfirma's van rijke families. Er zullen geen aandelen aan particuliere belggers verkocht worden, meldt het bedrijf

Extra personeel

De groei van het bedrijf is nu al terug te zien in het personeelsbestand. Per maand verwelkomt Bijvelds tussen de 10 en 15 nieuwe krachten, ondanks het grote personeelstekort in de sector. 

Dat het toch lukt om mensen te vinden, komt door het 'proactieve beleid' dat zijn bedrijf voert. "Veel samenwerkingen met hogescholen, technische universiteiten. We zijn altijd op zoek naar de beste jongens en meisjes in de klas om ons bedrijf te laten groeien", zegt hij. 

Prospectus

Het is nog niet duidelijk wanneer de beursgang zal zijn, als het plan wordt doorgezet. Meer details over de aandelenuitgifte, zoals de uitgifteprijs, zullen in het prospectus staan. Wanneer die gepubliceerd wordt is onder meer afhankelijk van goedkeuring door de Autoriteit Financiële Markten (AFM). 

Lees meer over
EbuscoElektrisch rijdenElektrische autoOpenbaar vervoer