Aandelen, obligaties, crypto, alles gaat onderuit: wat nu?
Voor beleggers is het tot nu toe een slecht jaar. Op zowel aandelen, als obligaties en crypto's verloor je dit jaar flink geld en met geld op de bank verlies je ook, want de inflatie in april was bijna 10 procent. Waar kan je nog heen met je geld als je wel wat wil verdienen?
Jarenlang was de lage rente de beste vriend van beleggers. Omdat spaargeld bij de bank nauwelijks iets opleverde door de lage rente, ging er veel meer geld naar aandelen. En dat dreef de koersen flink op, wat beleggers weer veel rendement opleverde.
Zo verdiende je vorig jaar 28 procent met de AEX-index, de toonaangevende index van de Amsterdamse aandelenbeurs. Maar dit jaar daalde de AEX-index al met zo'n 15 procent. Slechts vier van de 25 AEX-fondsen staan op winst.
Obligaties dan maar? Als de rente daalt, zoals de afgelopen jaren het geval was, dan is dat goed voor obligatiekoersen. Er zal dan namelijk veel vraag zijn naar bestaande obligaties, omdat de rente daarvan meestal hoger ligt dan de marktrente. Als die weer gaat stijgen, is dat voordeel weg. En dan gaan de koersen van obligaties onderuit. Op Nederlandse staatsobligaties verloor je dit jaar al 10 zo'n procent.
Bang voor hogere rente
Dat aandelen en obligaties het slecht doen, komt doordat beleggers bang zijn dat de huidige hoge inflatie in de eurozone en de VS ertoe zal leiden dat centrale banken de rente verhogen. Centrale banken proberen namelijk van oudsher te hoge inflatie te bestrijden met een hogere rente.
In de VS is men daar al mee begonnen en analisten denken dat de rente daar nog verder wordt verhoogd. Christine Lagarde, ceo van de ECB (Europese Centrale Bank), heeft gezegd dat in juli zal worden begonnen met het verhogen van de officiële rente.
De meewind waar beleggers in aandelen en obligaties jarenlang van profiteerden, verandert dan juist in tegenwind, legt RTL Z-beurscommentator Jacob Schoenmaker uit.
Crypto's dan?
Ook met cryptomunten valt dit jaar niets te verdienen. De koers van bitcoin, verreweg de belangrijkste crypto, staat nu zo'n 40 procent lager dan begin dit jaar.
Bitcoin werd verkocht als het digitale goud, maar bij bitcoin krijg geen vergoeding zoals rente of een deel van de winst, zegt Stan Westerterp, eigenaar van Bond Capital Partners. "Nu de rente stijgt, wordt bitcoin minder aantrekkelijk."
Cash?
Had je dan je geld op de bank moeten laten staan? Mwah, de rente is nul, en als je meer dan een ton op de bank hebt staan dan betaal je zelfs 0,5 procent rente. Erger nog: je geld wordt sowieso minder waard door de inflatie.
Volgens ons eigen CBS (Centraal Bureau voor de Statistiek) was een euro in april 9,6 procent minder waard dan een jaar eerder.
Goud en woningen
Er zijn overigens beleggingscategorieën waar de prijzen wél stegen. Zo waren woningen in april gemiddeld 13,7 procent duurder dan een jaar eerder. Maar ja, een huis kopen als belegging is niet voor iedereen weggelegd.
Ook de goudprijs steeg, met bijna 1 procent. Na de Russische inval in Oekraïne werd goud als een vluchthaven gezien in deze onzekere tijden. En beleggers stappen ook vaak in goud als de inflatie stijgt.
Energieaandelen
Blijft er dan niets over waar je in kunt beleggen? De enige belegging die het nu goed doet zijn energieaandelen, zegt Jacob Schoenmaker. Zo is in de AEX Shell dit jaar verreweg de sterkste stijger, met een winst van ruim 37 procent.
"Maar je moet niet al je geld in energiebedrijven steken, want als het sentiment draait, dan dalen die koersen waarschijnlijk weer."
Of verzekeraars
Mogelijk kunnen verder banken en verzekeraars nog profiteren van de hogere rente, denkt Schoenmaker. Voor hen is een hogere rente namelijk, in tegenstelling tot aandelen in het algemeen, juist gunstig. Maar als de aandelenkoersen dalen, dan hebben vooral verzekeraars daar juist weer last van, aldus Schoenmaker.
Het is wel belangrijk dat je je beleggingen spreidt, waarschuwt Schoenmaker. Niet alle eieren in één mandje dus. Daarmee ontkom je er dus niet aan om ook een deel van je geld te stoppen in beleggingen die nu hard worden geraakt.