Staat casht miljoenen dankzij aandeleninkoop ABN Amro
ABN Amro boekte over 2022 een flink hogere winst en aandeelhouders zoals de staat profiteren daarvan. De overheid strijkt ruim 700 miljoen euro op, omdat ABN Amro eigen aandelen gaat inkopen. Ook keert de bank dit jaar weer een deel van de winst uit aan beleggers.
ABN Amro, één van de drie grote banken in Nederland, deed vorig jaar goede zaken. Het bedrijf boekte een nettowinst van bijna 1,9 miljard euro. Dat is de helft meer dan de ruim 1,2 miljard euro van een jaar eerder.
Hogere rente
ABN Amro haalde onder meer voordeel uit de hogere rente. Voor banken zijn rente-inkomsten een belangrijke inkomstenbron. Het spaargeld dat jij op je rekening hebt staan, leent de bank weer uit tegen een hogere rente.
Ook stegen de provisie-inkomsten, doordat klanten meer zaken deden waarvoor ze een vergoeding aan de bank betaalden, zoals betalen met een creditcard. De operationele kosten van ABN Amro daalden juist.
Er werden bovendien meer hypotheken versleten, zegt topman Robert Swaak in gesprek met RTL Z. "Klanten weten ons te vinden bij een van de belangrijkste aankopen van hun leven." De huizenmarkt wordt minder de komende tijd net als de economie als geheel, zegt de topman. Maar hij verwacht geen grote crisis.
Winstuitkering
Aandeelhouders profiteren van de goede gang van zaken bij ABN Amro. Beleggers krijgen namelijk een deel van de winst uitbetaald (dividend). Dat is 0,99 euro per aandeel. De Nederlandse staat is nog altijd voor 56,3 procent eigenaar van ABN Amro, daarom krijgt minister Kaag in totaal 505,9 miljoen euro bijgeschreven.
Daarvan is in het najaar overigens al een dividend van 0,32 euro per aandeel binnengekomen, een totaal van 163,5 miljoen euro. Binnenkort volgt de resterende 342,4 miljoen euro.
Eigen aandelen inkopen
ABN Amro geeft nog meer cadeautjes aan zijn beleggers. Het gaat namelijk voor 500 miljoen euro aan eigen aandelen inkopen. Daarmee moet uiteindelijk de winst per aandeel gaan stijgen, omdat die winst over minder aandelen verdeeld hoeft te worden.
Op zich levert de inkoop van eigen aandelen door de bank de aandeelhouders niet direct cash op. Maar de staat verkoopt wel precies zoveel aandelen als nodig zijn om het belang in ABN Amro op 56,3 procent te houden, zegt woordvoerder Bas van der Waals van NLfinancial Investments. Het bedrijf beheert namens de staat het belang in ABN Amro.
Als de staat geen aandelen zou verkopen, dan zou het belang in ABN Amro toenemen, terwijl het juist de bedoeling is om het belang af te bouwen.
281,5 miljoen euro
De verkoop van aandelen door de staat brengt geld in het laatje. Tegen de huidige beurskoers levert de evenredige verkoop van aandelen ABN Amro 281,5 miljoen euro aan contanten op.
In totaal heeft minister Kaag dus namens de staat en daarmee namens de Nederlandse belastingbetaler een voordeel van 787,4 miljoen euro.
Ruzie over bijdrage
Vandaag werd ook bekend dat ABN AMRO een conflict heeft met de Single Resolution Board (SRB), een Europees orgaan dat zich bezighoudt met in problemen geraakte financiële instellingen. Volgens de organisatie heeft ABN AMRO jarenlang verkeerde informatie gestuurd naar Brussel en moet de bank nog tientallen miljoenen euro's extra betalen.
De SRB werd in 2015 in het leven geroepen om te zoeken naar oplossingen voor banken in Europa die dreigen om te vallen, zodat belastingbetalers daarvoor niet hoeven op te draaien. Net als andere gezonde banken is ABN AMRO verplicht om jaarlijks geld over te maken naar een pot die door de SRB wordt beheerd. Hoeveel elke bank betaalt hangt af van allerlei variabelen.
Nu is de SRB van mening dat ABN AMRO variabelen voor de berekening van de jaarlijkse bijdragen van 2016 tot en met vorig jaar onjuist heeft gerapporteerd. Als de SRB voet bij stuk houdt kan dat betekenen dat ABN AMRO in de eerste helft van dit jaar bruto circa 110 miljoen euro extra moet overmaken, meldde het financiële concern woensdag bij het naar buiten komen van de jaarresultaten.