ABN Amro, ING en Rabo

Dit is waarom de spaarrente nog zo laag staat

Door Paul le Clercq··Aangepast:
© ANP/ Hollandse Hoogte / Berlinda van DamDit is waarom de spaarrente nog zo laag staat
RTL

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft de afgelopen maanden de rente met zevenmijlslaarzen verhoogd. Maar bij de grote Nederlandse banken ABN Amro, ING Bank en Rabobank krijg je nog altijd maar een magere 0,25 procent rente op je spaargeld. Hoe kan dat?

Banken zijn een bijzonder soort bedrijf. Ze handelen in geld: dat wordt door spaarders bij hen gestald en dat lenen ze vervolgens uit tegen een hogere rente. Onder andere aan consumenten, die er een huis mee kopen, of aan bedrijven.

2,5 of 0,25 procent

Als banken het geld dat ze willen uitlenen eerst van de ECB lenen, dan moeten ze daarvoor nu 2,5 procent rente betalen aan de centrale bank.

Maar de grote Nederlandse banken betalen maar zo'n 0,25 procent rente als ze het geld dat ze willen uitlenen ophalen bij spaarders. Kleinere en buitenlandse banken geven vaak wel (veel) meer rente.

Spaarrente gaat omhoog, maar reken je niet rijk
Lees ook

Spaarrente gaat omhoog, maar reken je niet rijk

'Minder moeite doen'

De grote Nederlandse banken hoeven minder moeite te doen om geld van spaarders te lenen, verklaart Amanda Bulthuis, financieel expert bij vergelijkingssite Geld.nl. 

Veel klanten van de grote banken sparen sowieso al bij die banken, ze hebben daar immers al onder meer een betaalrekening, legt ze uit. Die banken hoeven dus minder moeite te doen om klanten aan te trekken door aan hen een hogere rente te bieden.

Kosten en opbrengsten

Dat in tegenstelling tot kleinere banken, die spaarders moeten overhalen om bij hen een rekening te openen. Kleinere banken hebben daarnaast soms lagere kosten, zodat ze het zich kunnen veroorloven om een hogere rente te betalen, zegt Bulthuis.

En bijvoorbeeld Leaseplan Bank investeert het geld dat spaarders daar inleggen in de leasevloot van moederbedrijf Leaseplan. Bedrijven leasen daar auto's voor hun werknemers. Dat levert een hogere opbrengst op dan hypotheken, zegt Bulthuis. Daardoor kan Leaseplan Bank ook meer rente betalen.

Uitgeleend tegen lage rente

Verder speelt mee dat gewone banken de afgelopen jaren tegen een lage rente geld hebben uitgeleend, in de vorm van hypotheken. Denk maar aan de lage hypotheekrente van de afgelopen tijd.

Ze kunnen het zich gezien die relatief lage opbrengst dan nu niet veroorloven om een hogere rente te vergoeden aan spaarders, aldus Bulthuis.

In deze video zie je hoe de omstreden spaartaks eigenlijk werkt:

Hypotheekrente vastgezet

Hypotheken hebben ook nog eens een lange looptijd, veel huizenbezitters hebben de rente die zij betalen voor langere tijd vastgezet, zegt zij.

Dat betekent dat banken langere tijd maar een relatief lage opbrengst hebben van het geld dat ze hebben uitgeleend. "Dat zou betekenen dat banken nog een tijdje maar een lage rente kunnen betalen aan spaarders", zegt Bulthuis.

"Doordat spaargeld lang belegd is worden renteveranderingen met een zekere vertraging doorgevoerd", aldus woordvoerder Guido Groot van Rabobank.

Vergrijzing

Verder speelt mee dat er onder andere door corona en de vergrijzing meer wordt gespaard. Het aanbod van geld is dus groter, aldus Bulthuis. 

Dat spaargeld zit bovendien vaak vast in bijvoorbeeld een lijfrente, zodat consumenten het dus niet zomaar naar een andere bank kunnen overmaken om daar een hogere rente te vangen, zegt zij.

'Banken kijken naar elkaar'

Banken kijken ook naar elkaar bij het vaststellen van hun rentetarieven, zei RTL Z-beurscommentator Jacob Schoenmaker eerder. "Als één bank als eerste de rente verhoogt, dan zullen anderen dat ook gaan doen."

Uiteindelijk zit voor de grote banken de concurrentie bij elkaar, vult Bulthuis aan. "Want als een consument bij een andere grote bank een spaarrekening opent, dat zal deze er mogelijk ook een betaalrekening openen." Dan is de bank die een spaarder ziet vertrekken die klant dus helemaal kwijt.

0,25 of zelfs maar 0,15 procent

Bij ABN Amro krijg je 0,25 procent rente (tot 10 miljoen euro), bij Rabobank eveneens 0,25 procent. ING Bank vergoedt ook 0,25 procent, tot een bedrag van 10.000 euro, daarna is dat slecht 0,15 procent.

SNS geeft 0,25  procent tot 25.000 euro en tussen de 25.000 en 50.000 euro is dat 0,15 procent. Daarboven krijg je niets.

Lees meer over
ECBABN AMROING BankRabobankRenteSpaarrenteSparen