'80 procent minder kantoorbezoek'

Bankkantoren met een loep zoeken: ABN heeft er nog maar 27

Door Paul le Clercq··Aangepast:
© ANP / Hollandse Hoogte / Harold VersteegBankkantoren met een loep zoeken: ABN heeft er nog maar 27
RTL

Je moet steeds beter zoeken naar een kantoor van ABN Amro, ING of Rabobank. Ook afgelopen jaar werden er weer heel wat gesloten. Begin deze eeuw waren er nog 6100 bankkantoren in Nederland. Maar nu nog maar zo'n 420: een daling van 93 procent.

Ook de laatste jaren gingen, mede door corona, veel filialen dicht. Zo telde Rabobank begin 2020 nog 335 kantoren, daarvan zijn er nu nog 136 van over. ING ging van 170 volwaardige bankkantoren medio 2020 naar 57 nu.

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Naar een kantoor van ABN Amro is het helemaal zoeken: er zijn er nu nog 27 in ons land. In zes van de twaalf provincies is er nog maar één ABN Amro-vestiging. In 2001, tien jaar na de fusie tussen ABN en Amro, waren er nog iets meer dan 1000 kantoren.

'Minder klanten in kantoren'

Frappant is dat SNS, dat aanzienlijk kleiner is dan ABN Amro, ING en Rabobank, verreweg de meeste bankkantoren heeft: ruim 200. De bank zegt dichtbij klanten te willen zitten, voor persoonlijk contact. SNS wil ook aan het flinke kantorennetwerk vasthouden. "Er zijn genoeg klanten die in de kantoren komen."

Maar ABN Amro, ING en Rabobank sluiten juist kantoren omdat er volgens hen veel minder klanten komen. De afgelopen vier jaar daalde het aantal kantoorbezoeken met bijna 80 procent, zegt Alberta Opoku, woordvoerder van ING Bank. Bij ABN Amro was er tussen januari 2021 en oktober 2022 een afname met bijna 50 procent, zegt woordvoerder Hans-Sjouke Koopal.

Nieuwe ceo SNS wil investeren in kantoren, betaalt zich dat wel uit?
Lees ook

Nieuwe ceo SNS wil investeren in kantoren, betaalt zich dat wel uit?

In sommige kantoren kwamen volgens hem nog maar vijf of zes klanten per dag. " Als er drie of minder klanten per uur komen, dan is dat een signaal dat er geen behoefte van klanten meer is", aldus Opoku.

Online en thuisbezoek

Banken zetten al een tijd vol in op online bankieren. Zelfs je moeder van 80 doet alles via haar laptop. Klanten willen ook helemaal niet meer naar een bankkantoor, zegt RTL Z-beurscommentator Jacob Schoenmaker.

Je kunt ook chatten of bellen met je bank. En via een videoverbinding kun je vragen stellen en het een en ander regelen. Medewerkers van ABN Amro komen zelfs bij je thuis.

Servicepunten

ING heeft naast de volwaardige kantoren ook nog ruim 200 servicepunten. Hier kun je terecht voor eenvoudige zaken, zoals zoals het wijzigen van de paslimiet, of het maken van een afspraak op een volwaardig kantoor. Maar dat kan ook online, aldus ING.

Het is de vraag hoeveel servicepunten er zullen overblijven. Het zijn er nu in ieder geval al minder dan de circa 250 waar medio 2020 nog vanuit werd gegaan.

Rabobank heeft naaste de 136 kantoren ook nog 31 flexibele vestigingen, voor specifieke diensten, zoals een hypotheek in een nieuwbouwwijk. Volksbank heeft naast SNS ook nog Regiobank. Deze heeft zo'n 450 vestigingen bij zelfstandige financieel adviseurs.

Nog kantoren nodig?

Zijn er eigenlijk nog wel bankkantoren nodig? "Nu nog wel, maar op termijn misschien niet", zegt Casper de Vries, hoogleraar monetaire economie aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam.

"Maar ik kan me voorstellen dat er per provincie minstens één filiaal openblijft, ook omdat je er soms nog langs moet", aldus Schoenmaker.

Hij denkt wel dat het aantal bankkantoren nog verder daalt: "Het is een trend die ik niet zie omkeren, dus ABN Amro loopt voor op de andere banken".

'Tijd moet het uitwijzen'

ABN Amro zegt dat er geen minimumaantal kantoren is dat het denkt te zullen overhouden. "We willen wel aanwezig zijn in de regio, ook voor zakelijke klanten", aldus Koopal. "Hoe dat in de toekomst zal zijn, kan ik nog niet zeggen." Volgens ING zal de tijd moeten uitwijzen 'of en de mate waarin kantoren nodig blijven'. "Momenteel zijn er nog wel kantoren nodig", aldus Opoku.

ING zegt wel te verwachten dat het aantal vestigingen in de komende jaren verder zal afnemen. Met hoeveel wil Opoku niet zeggen.

Het lijkt waarschijnlijk dat het totale aantal bankkantoren verder zal dalen. Zo liggen van sommige banken de kantoren vrij dicht bij elkaar. Ook zijn er kantoren die maar een paar dagen in de week open zijn, soms alleen op afspraak. De Rabovestiging in het Twentse Losser is zelfs maar één dag in de week open, en dan nog maar twee uurtjes.

Fintech

Banken zullen ook wel met minder kantoren toe kunnen om te concurreren met fintechs zoals Adyen, denkt Schoenmaker. "Waarom is Adyen op de beurs meer waard dan ABN Amro of ING? Ook omdat het veel minder personeelslasten met zich mee moet torsen."

Medewerkers zijn elders op de arbeidsmarkt ook hard nodig, voegt Schoenmaker toe.

'Verliezende strategie SNS'

Het is dan opvallend dat SNS wel vasthoudt aan een flink aantal kantoren in ons land. "Je kunt er als bank als strategie kiezen om je te profileren dat je goed bereikbaar bent, met fysieke kantoren. Maar ik denk wel dat het een verliezende strategie is, omdat de behoefte er bij de meeste mensen helemaal niet is", aldus Schoenmaker.

In deze video zie je hoe je je met je telefoon makkelijk geld kunt overmaken: 

Lees meer over
ABN AMROING BankRabobankSNS BankVolksbankBankenZ link in bio