'Er ontstaan zombiebedrijven'

Coronacrisis niet terug te zien in faillissementen: laagste aantal in 21 jaar

Door Paul le Clercq··Aangepast:
Coronacrisis niet terug te zien in faillissementen: laagste aantal in 21 jaar
RTL

Terwijl we in de zwaarste economische crisis in jaren zitten, daalt het aantal faillissementen al voor de vierde maand op rij. Het niveau is zelfs s het laagste sinds 1999. Zorgen de lage rente en de coronasteun voor 'zombiebedrijven' die anders wél het loodje zouden leggen?

In augustus werden er 173 bedrijven failliet verklaard; 32 minder dan in juli. Sinds april is al sprake van een dalende lijn. Het aantal door de rechtbank uitgesproken faillissementen is nu zelfs het laagste in 21 jaar.

Dat blijkt uit cijfers van het CBS (Centraal Bureau voor de Statistiek). 

"De daling is opvallend", geeft ook hoofdeconoom Peter Hein van Mulligen van het CBS toe. "En dat is des te meer het geval daar er nu meer bedrijven zijn dan toen". Nu zijn er bijna 1,8 miljoen bedrijven, tegen 671.000 in 1999.

'Zombiebedrijven op de koop toenemen als we nu economie redden'
Lees ook

'Zombiebedrijven op de koop toenemen als we nu economie redden'

Overheidsmaatregelen

Een verklaring voor de daling in deze moeilijke tijden is moeilijk te geven, aldus Van Mulligen. "Naar alle waarschijnlijkheid komt het mede door alle ondersteuningsmaatregelen van de overheid. Verder scheelt het dat bedrijven het betalen van belasting kunnen uitstellen", zo denkt hij.

Mogelijk maakt het volgens de hoofdeconoom ook uit dat rechtbanken soepeler zijn en niet zo snel een faillissement uitspreken.

Eerder dit jaar was er bij het CBS al het vermoeden dat het aantal faillissementen destijds niet sterk opliep, omdat dit cijfer altijd een vertraging kent ten opzichte van de economie. "Inmiddels is de coronacrisis echter al weer ruim een half jaar in ons land, zodat dat geen verklaring meer kan zijn", aldus Van Mulligen.

Zombiebedrijven

Hij denkt wel dat in veel gevallen de steunmaatregelen van de overheid ervoor hebben gezorgd dat ook bedrijven die het zonder corona ook moeilijk zouden hebben gehad, nu overeind worden gehouden. 

"Zombiebedrijven", noemt RTL Z-beurscommentator Jacob Schoenmaker dat soort bedrijven. "Ook de lage rente die het gevolg is van het beleid van de centrale banken speelt daarbij mee", aldus Schoenmaker.

"Het kan ook zijn dat de klap staks extra hard wordt als bedrijven alsnog omvallen", vreest hij.

Lees meer over
Jacob SchoenmakerPeter Hein van MulligenCBSFaillissementEconomieCoronacrisis in NederlandZ link in bio