Te veel gedoe

Verplicht Brits plantenpaspoort nekt bloembollenexporteur

Door Malin Kox··Aangepast:
© Eigen fotoVerplicht Brits plantenpaspoort nekt bloembollenexporteur
RTL

Sinds 28 december verstuurt de groothandel van Robert Heemskerk geen biologische bloembollen meer naar het Verenigd Koninkrijk. Het blijkt administratief te veel rompslomp.

Dat de brexit een lastig verhaal zou worden, zag de 58-jarige Heemskerk van Natural Bulbs vorig jaar ook wel voor zich. "Ik wist dat het een moeilijk verhaal was, ik wist nog niet dat het bijna onmogelijk zou worden."

Plantenpaspoort

Natural Bulbs is een groothandel en webshop voor bloembollen van hyacinten, tulpen, krokussen, enzovoorts. Een groot deel ervan is bedoeld voor de export, onder andere naar het Verenigd Koninkrijk. Op die markt zijn we 'uitermate onderscheidend' zegt Heemskerk, vanwege de biologische bollen die ze aanbieden.

Praktisch alle planten, zaden en bollen die gekweekt en verhandeld worden, hebben een plantenpaspoort nodig, ook de biologische bollen van Heemskerk. Daarop staat niet alleen de soortnaam, maar ook een traceercode. Zo valt te achterhalen waar een plant vandaan komt, als er bijvoorbeeld iets mis mee is.

Ondernemen in het nieuwe jaar: brexit, corona en nieuwe regels
Lees ook

Ondernemen in het nieuwe jaar: brexit, corona en nieuwe regels

Britse eisen

Het plantenpaspoort vormt de crux van Heemskerks exportstop naar het VK. In Nederland geeft de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) plantenpaspoorten uit, in Heemskerks geval via de Bloembollenkeuringsdienst. 

Dat paspoort is geldig in de Europese Unie, waar het VK tot voor kort ook onder viel. "Met de brexit hebben de Britten gezegd: als je naar ons exporteert, moet je aan de Britse administratieve eisen voldoen, en dus moet er een Brits plantenpaspoort op je product."

Niet te veroorloven

"Dat doe ik wel even", dacht Heemskerk in eerste instantie. "Maar dat kan dus niet. Je moet geautoriseerd zijn om zo'n Brits paspoort te mogen uitgeven en Nederlandse bedrijven kunnen die autorisatie niet krijgen."

Dat stelt hem als relatief kleine webshop - hij werkt met drie vaste krachten en levert jaarlijks in totaal enkele miljoenen bloembollen - voor een administratieve en financiële uitdaging. "Een bedrijf dat voor 100 miljoen euro bloembollen exporteert, kan het zich veroorloven om een Britse vennootschap op te richten, puur voor het Britse paspoort. Ik niet."

Samen optrekken

Samenwerking met een Brits bedrijf is wel een mogelijkheid, maar daar zitten ook nadelen aan. "Die hebben zelf ook al een webshop en het heeft niet mijn voorkeur om met een concurrent samen te werken."

Als een van de weinige kleinere bollentelers is Heemskerk aangesloten bij brancheorganisatie Anthos. "Daar heb ik deze vraag ook uitgezet. Als er meer leden zijn die hier tegenaan lopen, kunnen we wellicht samen optrekken om een oplossing te vinden."

Sierteeltexport naar het Verenigd Koninkrijk

  • Het VK is na Duitsland de grootste importeur van Nederlandse snijbloemen, planten en bloembollen.
  • In 2019 exporteerde Nederland voor 1,1 miljard euro naar het VK. 
  • Bloembollen nemen daar een relatief klein aandeel in, van zo'n 130 miljoen euro.

Want, ook al is het hoogst onzeker of de regelgeving in zijn voordeel wordt aangepast, Heemskerk wil de export naar de Britse bollenliefhebber niet zomaar opgeven.

Knoop doorhakken

"Kijk, het is 5 procent van onze jaaromzet. Dat is ook de reden dat we nog geen oplossing hebben gezocht. Dat zou anders zijn als het om 50 procent ging. Maar ik houd van de Britse consument, het zijn echte tuinliefhebbers en ik denk dus dat hun omzetaandeel wel kan groeien", vertelt hij.

De kans is groot dat Heemskerk uiteindelijk toch voor een samenwerking met een Britse partij kiest, om de export weer door te laten gaan. "De tijd gaat op een gegeven moment dringen. De najaarsbollen moeten in september verstuurd worden, ruim voor die tijd moet de knoop zijn doorgehakt."

Lees meer over
BloemensectorExportBrexitZ link in bio