Happy new business

Ondernemen in het nieuwe jaar: brexit, corona en nieuwe regels

Door Suzanne Blotenburg··Aangepast:
© ANPOndernemen in het nieuwe jaar: brexit, corona en nieuwe regels
RTL

Dag 2020, hallo 2021. Het jaar van brexit en coronavaccins is bijna aangebroken. Een nieuw jaar betekent ook nieuwe regels voor ondernemers en zzp'ers. Dit kun je onder meer verwachten.

Het feit dat de Britten in 2021 'echt' de EU verlaten zal veel bedrijven komend jaar hoofdbrekens opleveren. Het doet bijvoorbeeld exporteurs en vissers pijn.

Wie handelt met de klanten aan de overkant van de Noordzee, krijgt te maken met een extra regels en administratieve rompslomp bij de grens.

Brexit: paspoortcontrole en roamingkosten, dit verandert er voor jou
Lees ook

Brexit: paspoortcontrole en roamingkosten, dit verandert er voor jou

Corona, corona, corona

Het echte hoofdpijndossier blijft de komende tijd corona. Sommige bedrijven profiteren, maar velen hebben er last van. Zal een grote vaccinatiecampagne eindelijk verlichting brengen?

Het kabinet opende dit najaar in elk geval nog maar eens de schatkist. Meer bedrijven komen in aanmerking voor subsidie voor hun vaste lasten. En de NOW-regeling (Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid) loopt langer door.

Meer steun

Ook zijn er extra vangnetten voor bijvoorbeeld zzp'ers via de Tijdelijke Ondersteuning Noodzakelijke Kosten (TONK). Freelancers kunnen in het nieuwe jaar ook in aanmerking komen voor een huurverlaging als ze te maken hebben met inkomstenverlies.

Voor bedrijven die willen investeren in tijden van corona werd de baangerelateerde investeringskorting (BIK) in het leven geroepen. Bedrijven kunnen vanaf 2021 via een korting op de loonbelasting subsidie krijgen, maar de regeling werd fel bekritiseerd.

'Gewone regels'

Alle regels blijven afhankelijk van het verloop van het virus. 'Gelukkig' zijn er ook de meer voorspelbare veranderingen voor ondernemers in het nieuwe jaar. Nieuwe wetten, plichten en belastingregels. We hebben een paar belangrijke zaken voor je op een rijtje gezet.

Zelfstandigenaftrek sneller omlaag

De zelfstandigenaftrek gaat komend jaar weer een stapje omlaag, van 7030 euro naar 6670. Het kabinet wil de vrijstelling van de inkomstenbelasting voor onder meer zzp'ers stapsgewijs verlagen en begon daar begin 2020 al mee met een verlaging van 250 euro. 

Op Prinsjesdag werd echter bekendgemaakt dat het sneller moet gaan. De komende jaren wordt de aftrek verlaagd met 360 euro per jaar. In 2032 moet deze dan uitkomen op 3240 euro. De voorwaarden om in aanmerking te komen voor de aftrek veranderen niet.

De verhoging van de arbeidskorting, waardoor je minder belasting moet betalen, moet de pijn verzachten. Daardoor gaat 'het overgrote deel' van de zzp'ers er onder de streep niet op achteruit, zegt het kabinet.

Minder inkomstenbelasting

Voor ondernemers die inkomstenbelasting betalen geldt in het nieuwe jaar dat het belastingtarief in de eerste schijf een beetje daalt, van 37,35 procent tot 37,10 procent. Ook wordt de arbeidskorting verhoogd, zodat dat je over een kleiner deel van je inkomen belasting betaalt.

Tot 2024 moet het tarief in de eerste schijf verder dalen tot 37,03 procent.

Schijven 2021

 

 

1

37,1

t/m 68.507 euro

2

49,5

vanaf 68.507 euro

Minder belasting voor kleine bedrijven

De vennootschapsbelasting voor kleine bedrijven daalt ook, van 16,5 naar 15 procent. Het lage tarief geldt voor winsten tot 245.000 euro in 2021, dat was tot nu toe 200.000 euro. In 2022 moet dat zelfs verder verhoogd worden naar 395.000 euro.

De geplande verlaging van de vennootschapsbelasting voor grotere bedrijven gaat niet door. Die blijft 25 procent.

Per 2021 gaat de overdrachtsbelasting bij de aankoop van een bedrijfspand overigens ook omhoog naar 8 procent. Meer over de belastingplannen van het kabinet vindt je via de link hieronder.

CO2-heffing voor de industrie

Vanaf volgend jaar gaan Nederlandse bedrijven in de industrie een CO2-heffing betalen. Dat begint bij een bedrag van 30 euro per ton CO2 en loopt stapsgewijs op naar 125 euro in 2030.

De vervuilende industrie zal daar nu overigens nog geen peentjes om zweten. Vanwege de coronacrisis hoeven de bedrijven in het begin wat minder te betalen.

Als we het toch over het klimaat hebben. Ondernemers kunnen vanaf het voorjaar subsidie aanvragen als ze een elektrisch bestelbusje kopen. Tot 2025 is hiervoor 185 miljoen opzij gezet als onderdeel van het klimaatakkoord.

Boeren en franchisenemers

Voor de boeren onder ons: tractoren krijgen vanaf 1 januari een kentekenplicht. Een wet om dat mogelijk te maken zou pas in 2025 ingaan, maar minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat, VVD) heeft de eerste kentekenplaat al uitgedeeld.

En voor de franchisesector: er komen nieuwe regels aan die ervoor moeten zorgen dat de positie van de franchisenemer verbetert. De ondernemers liggen namelijk regelmatig in de clinch met hun ketens. 

Lees meer over
OndernemersZZP'ersStartupsCovid-19Coronacrisis in NederlandBelasting