China beperkt export essentiële grondstoffen om chips te maken
De handelsoorlog tussen de VS en Europa aan de ene kant en China aan de andere kant gaat een nieuwe fase in. China beperkt namelijk de export van grondstoffen die van essentieel belang zijn voor het maken van chips.
Het gaat om gallium en germanium. Beiden zijn nodig als je chips wilt maken en worden vooral gewonnen in China.
83 procent van alle germanium en 94 procent van alle gallium die wereldwijd wordt geproduceerd, komt uit China, aldus een recent rapport van de Europese Commissie. Beide grondstoffen worden niet gedolven, maar het zijn bijproducten bij de productie van zink van aluminium.
Chips zitten in enorm veel producten: van pacemakers tot mobiele telefoons. Er is daarom veel vraag naar de grondstoffen.
Vanaf 1 augustus is er een vergunning nodig om germanium en gallium uit China te halen. De nieuwe regel van China komt nadat Nederland afgelopen vrijdag met een de facto exportverbod op bepaalde chipmachines naar China kwam.
Vergunning nodig
Het gaat om de geavanceerde Deep Ultraviolet (DUV) machines, die bijna alleen gemaakt worden door het Nederlandse ASML. Er is nu een vergunning nodig om de machines te exporteren naar China. Maar die wordt naar verwachting niet afgegeven door de Nederlandse overheid.
Eerder was ook al een stokje gestoken voor de export van de meest geavanceerde chipmachines: Extreme Ultraviolet, (EUV) naar China. Ook die worden gemaakt door ASML.
Het Nederlandse exportverbod is van belang, omdat ASML een essentiële rol speelt in de wereldwijde productie van chips. ASML ligt mijlen voor op de concurrentie. Zonder chipmachines van ASML kun je geen chips maken.
'Schot voor de boeg'
"Vooralsnog is de stap van China een schot voor de boeg door het land", zegt China-deskundige Fred Sengers. Weliswaar heb je per 1 augustus een exportvergunning nodig, maar dat wil niet zeggen dat die niet wordt verleend, zegt hij.
Sengers legt de link met het exportverbod van Nederland: "Jullie nemen allerlei maatregelen die onze economie ontregelen, maar wij kunnen dat ook", zegt Sengers over de actie van China.
Nederland vs. andere EU-landen
Normaal gesproken is het zo dat als je maatregelen treft die China niet leuk vindt, je dat doet in EU-verband. Nederland heeft het exportverbod echter in zijn eentje ingesteld, zegt Sengers. Dat heeft nu consequenties en dat had iedereen kunnen voorspellen, zegt hij.
Sengers vreest dat China een wig probeert te drijven tussen Nederland en andere EU-landen. Als China straks inderdaad geen germanium en gallium zou exporteren, dan heeft dat consequenties voor veel bedrijfstakken, zoals de auto-industrie in onder meer Duitsland, Frankrijk en Italië, aldus Sengers. En die landen zullen dan naar Nederland kijken, verwacht hij.
VS wil opkomst China afremmen
De stappen van China en Nederland zijn onderdeel van de handelsoorlog tussen enerzijds de VS en Europa en anderzijds China, aldus Sengers.
Er is sprake van een geopolitieke strijd, waarbij de VS proberen de technologische opmars van de Chinezen te verhinderen, uit vrees dat het Chinese leger er op termijn van profiteert. Dat zien de Amerikanen als een bedreiging voor de vrije westerse democratische wereld.
De VS beperkte eerder al de uitvoer van chips naar China. En naast Nederland beperkte ook Japan, als bondgenoot van de VS, de export van bepaalde chipmachines aan China.
In deze video zie je dat chips de inzet zijn geworden van een grote politieke machtsstrijd: