Lifestyle

Een maand zonder alcohol? 'Dry January kun je op elke dag beginnen'

Door RTL Nieuws / Esther Maas··Aangepast:
© iStockEen maand zonder alcohol? 'Dry January kun je op elke dag beginnen'
RTL

Geen man overboord voor mensen die vanwege de kerstvakantie niet mee konden doen aan Dry January, maar wel graag een maandje willen stoppen met drinken. "Het belangrijkste is dat je gemotiveerd bent en een plan maakt, zodat je écht nee kunt zeggen tegen dat wijntje op de nieuwjaarsborrel."

Nederlanders houden wel van een drankje. Sterker nog: alcohol is in ons land de enige 'drugs' waarvoor je je moet verantwoorden als je het níet gebruikt. Maar dat lijkt langzaamaan te veranderen, want een periode lang niet drinken is de trend.

'Geen handige datum'

Steeds meer Nederlanders doen dit jaar mee aan Dry January: vanaf 1 januari een maand lang geen alcohol drinken. Maar is dat nu wel zo'n handig moment? "De kracht van nieuwjaarsdag is dat er dan veel mensen mee beginnen. Daardoor doe je het samen, en krijgt zo'n datum betekenis", zegt gezondheidspsycholoog Arie Dijkstra tegen RTL Nieuws.

Margreet deed vorig jaar mee aan Dry January:

Margreet en haar man Tim vertellen waarom ze een maand geen alcohol drinken

Maar volgens Dijkstra is 1 januari, ondanks dat voordeel, toch niet de meest ideale dag. "Het zou eigenlijk betekenen dat je tijdens de jaarwisseling al moet stoppen met drinken, en dat gaat de meeste mensen niet lukken. Sommige mensen denken dan op 2 januari al: 'het is al mislukt, laat dan helemaal maar zitten'."

Kerstvakantie

Ook het feit dat veel mensen vorige week nog kerstvakantie hadden, maakte het moeilijker om drinkgedrag te veranderen. "Hecht daarom niet te veel waarde aan de datum waarop je begint", zegt Dijkstra. "Als je gemotiveerd bent en het goed plant, kun je ook prima vandaag of morgen, volgend weekend of volgende week beginnen."

ZIE OOK: Een maand geen alcohol, waarom ook jij dat eens zou moeten doen

Dijkstra vindt Dry January een 'goed initiatief'. "Je moet er vooral van leren: hoe bevalt het mij om niet te drinken, en op welke momenten vind ik het moeilijk? Een maand niet drinken kan je inzicht geven in je eigen gedrag en hoe belangrijk alcohol voor je is."

Compenseren

Toch ziet hij wel een risico: "Er bestaat een kans dat mensen voorafgaand aan Dry January juist méér gaan drinken. Ze denken dan bijvoorbeeld tijdens de kerstdagen: nu kan ik nog even lekker als een beest tekeergaan, want straks ga ik heel gezond leven."

Volgens Dijkstra is dat 'psychologische compensatie'. "Mensen kunnen beter leven met hun ongezonde gedrag, zoals dronken zijn en een kater hebben, omdat ze weten dat ze daar binnenkort mee gaan stoppen."

'Waar ben ik mee bezig?'

Hoe dichter ze tegen dat moment aanzitten, hoe ontevredener ze volgens Dijkstra worden over hun eigen gedrag. "Op een bepaald moment denk je: waar ben ik in godsnaam mee bezig? Het gevoel dat je ontevreden bent, begint te knagen."

Dat heeft volgens Dijkstra ook een positief effect: "Daardoor ben je nog meer geneigd om er, al dan niet tijdelijk, mee te stoppen."

Plan van aanpak

Om een maand te stoppen met drinken, zijn volgens Dijkstra een aantal dingen belangrijk. "Ten eerste moet je gemotiveerd zijn. Je moet het vooral echt zélf willen. Je moet helder hebben waarom je wilt stoppen met drinken. Als je beweegredenen goed zijn, ben je al een heel eind."

Ten tweede noemt Dijkstra het belang van een goede voorbereiding. "Je moet het stoppen met drinken heel goed plannen. Wanneer begin je? Hoe lang ga je het doen? Hoe pak je het aan als je naar een borrel moet? Wat zeg je tegen je vrienden en familie? Wat doe je als je een wijntje krijgt aangeboden tijdens de nieuwjaarsreceptie? Denk na over je mogelijke valkuilen en hoe je kunt voorkomen dat je daar de mist in gaat."

'Doe niet zo flauw'

Volgens Dijkstra kijken veel mensen op tegen de momenten waarop vrienden zeggen: 'ach, kom op, doe niet zo flauw en neem een biertje'. "Iedereen kan dan gewoon zeggen: nee, ik wil het niet. Maar het gaat erom: wil je dat zeggen?"

Ook is het volgens Dijkstra belangrijk om 'reële doelen' te stellen. "Als helemaal stoppen niet lukt, kijk dan of minderen een betere optie is. Stel je zelf de vraag hoe groot de kans is dat je stoppoging gaat lukken. Als je daarover twijfelt, pas je plan dan aan. Je kunt de lat altijd nog hoger leggen."

Foutje gemaakt? Geen reden om te stoppen

Jezelf op voorhand al een aantal 'escapes' geven waarbij je ondanks Dry January tóch een avondje mag drinken, vindt Dijkstra geen goed idee. "Het is een veeg teken, blijkbaar durf je het dan toch niet aan om het helemaal zonder alcohol te doen. Als je dat lastig vindt, kun je beter zeggen: 'ik mag deze maand op die en die dag drinken'. Zo hou je de planning voor jezelf duidelijk en zit je niet elke avond te twijfelen: 'zal ik mijn 'escape' gebruiken?'"

En wat als je, ondanks je voornemen om een maand niet te drinken, dat éne wijntje toch niet kon laten staan? "Geen man overboord. Als je een keer de fout in gaat, is dat geen reden om te stoppen. Het gaat erom dat je leert om je gedrag te veranderen. Dus als het een keer mislukt, pak het de volgende dag gewoon weer op."

Een maand niet drinken, wat doet dat met je gezondheid?

Wat zijn de effecten op je gezondheid als je een maand lang geen alcohol drinkt? We zetten het in een eerder artikel al op een rijtje:

  • Je lever kan zich herstellen. Je moet je voorstellen dat je lever alcohol altijd voorrang geeft. Andere gifstoffen die afgebroken moeten worden, moeten dus wachten. Als je een tijd niet drinkt, kan je lever zich herstellen en zijn andere werkzaamheden oppakken.
  • Zonder alcohol slaap je beter. De kwaliteit van je slaap wordt namelijk beter. De zogenoemde REM-slaap, waarin je je emoties en informatie van de dag verwerkt, wordt beter als je niet drinkt. Je lichaam hoeft namelijk minder energie te steken in de afbraak van alcohol en kan zich meer focussen op de REM-slaap. Daardoor voel je je fitter en ben je meer uitgerust.  
  • Je immuunsysteem wordt sterker. Je bent minder vaak ziek. 
  • Je valt af. Een wijntje is 82 kcal. Een mixje is goed voor 146 kcal (vergelijkbaar met een kroket). Stoppen met drinken betekent dus minder inname van calorieën. Bovendien zorgt alcohol voor een ander vervelend effect; het vertraagt de afbraak van vet uit je voeding. Als je dus niet drinkt, heb je dat probleem niet. Je valt dus af. Hoeveel, dat verschilt per persoon. 

Video: dit doet alcohol met het brein van een kind

Verslaggever Britta Sanders legt uit wat voor effect alcohol heeft op de gezondheid van pubers.

Meer op rtlnieuws.nl:

Lees meer over
Alcoholische drankenAlcoholmisbruikDry JanuaryNederland