Van schuld naar een ton spaargeld: 'Het voelde niet als enorm inleveren'
Toen Renée Lamboo haar appartement verkocht bleef ze achter met 40.000 euro schuld. Ze werkte deze weg en kreeg de smaak te pakken. Samen met haar man spaarde ze in vier jaar tijd 100.000 euro. “Sparen maakt het leven echt niet minder leuk of ongezellig. Mij geeft het vrijheid.”
Renée Lamboo herinnert zich nog goed dat ze met haar man bij de hypotheekadviseur zat. Het huis wat ze op het oog hadden in de Flevopolder kostte toen 265.000 euro. De adviseur keek wat moeilijk naar de twee zelfstandig ondernemers, beiden werkzaam in de media, die hij tegenover zich had zitten, toen Lamboo zei: "We hebben trouwens nog een ton gespaard. Dat staat op onze spaarrekening."
De afgelopen jaren reageerden mensen die het hoorden verbaasd. Het riep vooral vragen en opmerkingen op: 'Hoe dan?', 'Dan kun je zeker nooit uit eten?', 'Je zal wel veel moeten laten' en 'Jij verdient zeker heel veel'. "Mensen kunnen veel meer sparen dan ze denken", zegt de 33-jarige Lamboo.
Over haar spaardrift, waarover ze blogt, en de bijbehorende levensstijl schreef ze het boek 'Duur huis, nooit thuis'.
Geen pensioen, wel baksteen
"Sparen is geld niet uitgeven", zegt Lamboo. "En dat is een keuze, al vinden mensen dat niet altijd leuk om te horen." Nadat haar eerste relatie uitging, haar appartement flink onder water bleek te staan en ze achterbleef met een schuld, besloot ze het anders aan te pakken. "Dus geen herenhuis in Amsterdam willen, maar bewust goedkoper wonen buiten de Randstad waar woningen nog wel betaalbaar zijn." Een keuze dus.
Wat in het geval van Lamboo sparen wel makkelijker maakte dan voor iemand in loondienst ('die kunnen ook sparen hoor'): zij en haar man ontvangen een bruto inkomen. Ze sparen niet voor hun pensioen, hebben geen arbeidsongeschiktheidsverzekering, maar zetten het geld na aftrek van de belasting en het salaris dat ze zichzelf als ondernemers toekennen, opzij.
Hun gezamenlijke inkomen is twee tot drie keer modaal. Aan vaste lasten, zo laat Lamboo per mail zien, zijn ze per maand 2318 euro kwijt. Hieronder vallen de hypotheek (500 euro), de boodschappen (450 euro), de schoonmaakster (300 euro), de kosten aan de kinderopvang, de auto's, internet, de krant en goede doelen (25 euro).
Maandlasten omlaag
"Wij hebben die ton spaargeld in een huis gestopt, waardoor onze maandlasten flink omlaag gingen. Een klein deel van ons pensioen zit dus in bakstenen, al gaan we binnenkort wel kijken hoe we nu gaan sparen voor later." Wie een leven lang zzp'er is, moet dan wel meer dan een ton opzij zetten.
En alleen AOW is niet genoeg, weet Lamboo. "Mijn vader komt daar van rond en dat is wel weinig", vertelt ze. Doordat ze lagere vaste lasten hadden, hoefden ze minder te werken en hielden ze ook nog eens meer tijd over voor hun gezin.
Wat hielp tijdens de vier jaar fanatiek sparen: een doel voor ogen hebben én letterlijk op een soort barometer bijhouden hoeveel er gespaard was. "Het klinkt truttig maar bij elke duizend euro zetten wij een streepje." Wat moet je laten als zo’n bedrag wil sparen? De vakantie, weekendjes weg?
Niet de Action leeg kopen
"We zijn heus nog wel op vakantie gegaan maar dan geen vakanties van 5000 euro. In plaats van drie keer per week uiteten, gingen we twee keer per maand." Het hielp dat de twee kinderen toen nog kleiner waren. "We gingen toen sowieso minder uit."
Besparen bleek 'm vooral ook in de kleine uitgaven te zitten. Dus niet voor een rolletje plakband naar de Action gaan en met een tas vol spullen thuis komen. Geen koffietje op het station, een boodschappenlijstje maken en maaltijden zelf maken in plaats van bestellen. Of zoals Lamboo schrijft in haar boek: "Laat die zakjes met voorgesneden producten liggen. Je hebt zelf een mes toch?"
Meer tijd, meer vrijheid
Lamboo heeft nooit het gevoel gehad dat ze moest inleveren. "Toen we ons huis kochten dacht ik juist: wauw, één verdieping is gewoon echt van ons." Naast die ton spaargeld die in het huis is gestopt, houden ze nog een buffer aan van 10.000 euro. Is dat niet mager voor twee zzp'ers die geen arbeidsongeschiktheidsverzekering hebben?
"Wij nemen dat risico bewust en kunnen bovendien ook van één salaris nog rondkomen." Het woord keuze valt weer. Lamboo kent genoeg stellen die allebei werken om maar in dat mooie huis in de Randstad te kunnen wonen. "Zodra mensen meer verdienen, willen ze ook meer. Wij wilden juist meer tijd, meer vrijheid."
De vijf bespaartips van Renée Lamboo:
1. Denk in mogelijkheden, vind jezelf niet te zielig.
"Dat klinkt onaardig. Maar als je denkt dat wij alleen konden sparen omdat we zzp’er zijn, dan hebben mensen het mis. Iedereen kan sparen als je het maar echt wilt."
2. Maak een overzicht van je inkomsten en vooral van je uitgaven
"Geef naast je vaste lasten niet al je geld uit aan kleine dingen, zoals een koffietje hier en daar."
3. Spaar niet wat je eind van de maand over hebt, maar boek een vast bedrag af aan het begin.
"Zo mis je het geld ook niet echt en wat er niet is, kun je ook niet uitgeven."
4. Zet je spaargeld weg bij een andere bank
"Spaargeld overboeken naar je gewone rekening is tegenwoordig zo gedaan. Staat het bij een andere bank dan kun je er minder makkelijk bij."
5. Hang een visuele herinnering op.
"Doordat wij elke duizend euro een streepje zette op onze barometer, werden we fanatieker en ging het sparen twee keer zo hard."