'Als je het handig aanpakt, kun je een derde besparen op je boodschappen'
Liever zijn voor je portemonnee én de planeet, hoe doe je dat? Elke week geven we duurzame bezuinigingstips. Deze week: beknibbelen op de boodschappen doe je zo.
Iedereen die regelmatig boodschappen doet, weet: de prijzen zijn niet mals. Dat zijn ze al tijden niet, maar ze rijzen inmiddels echt de pan uit. Het afgelopen jaar stegen de prijzen van boodschappen met gemiddeld zo’n 14 procent (de stand in oktober) en sommige producten in de supermarkt zijn 20 tot 30 procent duurder of zullen dat worden.
Hállo! Wat nu? Geen nood, en het is misschien minder leuk dan met geld te smijten, maar er valt her en der een boel te besparen. Omdat het zoveel informatie is, zetten we ze deze week in een overzichtelijk rijtje, met voor elk wat wils.
Succes!
-
De tip uit een aflevering van deze rubriek een paar weken geleden: simpelweg minder kopen leidt tot meer geld overhouden. Inkoppertje van heb ik jou daar, we weten het, maar als je even bekijkt wat je normaal aan boodschappen kwijt bent, zijn er vast en zeker dingen die je zonder pijn kunt schrappen (zoals die dikmakende roze koeken die eigenlijk helemaal niet lekker zijn).
-
Wie schrijft, die blijft. Het bijhouden van je uitgaven, leidt er echt toe dat je minder en bewuster geld gaat uitgeven. Je kunt bijvoorbeeld een budget met jezelf afspreken waar je niet overheen kan of mag van jezelf.
-
Meten is weten. Vergelijk jouw uitgaven met deze handige tool van het Nibud. Je kunt je uitgaven op allerlei onderwerpen vergelijken met andere huishoudens. Hoe doen zij het? Dat geeft inzicht!
-
Weet wat je al in je voorraadkast hebt liggen. Is een nieuw pak macaronischelpjes nodig of staat er nog eentje driehoog achter de pakken bloem?
-
Maak een weekmenu en houd je eraan. Dan koop je veel minder overbodige spullen. Tips voor het samenstellen van een basisweekmenu vind je hier. Ook zijn er online tips voor een budget van 50 euro per week te vinden.
6. Shop online. Bang dat de bezorgkosten duur zijn? Bij Picnic zijn de bezorgkosten boven 35 euro gratis en met een beetje googelen kun je online ook acties vinden voor gratis bezorging. Het fijne van online bestellen: je bespaart benzinekosten en parkeerkosten en doet geen impulsaankopen. Zeker als je voor een week bestelt en gevoelig bent voor spontane koopjes, kan dit enorm schelen.
7. Toch naar de super? Winkel niet als je honger hebt. Want dan koop je altijd te veel.
8. Probeer niet te lang in de super te blijven, maar doe heel gericht, met boodschappenlijst, je boodschappen. Zo laat je je niet verleiden door fijne muziek, koopjes die je niet nodig hebt, of lekkere dingen.
Wil je weten in supermarkt jij het goedkoopst uit bent? Op www.checkjebon.nl kun je je boodschappen invullen of een scan maken van je boodschappenlijst. De 'calculator' rekent precies uit wat jouw boodschappen je in de grootste supermarkten kosten. Kijk en vergelijk.
9. Kijk naar aanbiedingen, maar ook naar de kiloprijs. Dan kan blijken dat een aanbieding per kilo helemaal niet goedkoper is.
10. Betaal contant. Zeker als je moeite hebt overzicht te houden. Over je budget gaan is geen optie meer als je cash meeneemt.
11. Kies voor huismerken in plaats van A-merken. Die zijn vaak goed van kwaliteit en stukken goedkoper. En pakjes en zakjes zijn ook vaak duur. Je kunt ook zelf kruiden mixen.
12. Drink water, koffie, thee. Punt. Die blikjes A-merk zijn lekker, maar tikken stiekem best aan, als jij en je huisgenoten ze elke dag drinken.
13. Koop groenten en fruit op de markt. Of ga naar een goedkope supermarkt. Leuk: bij supermarkt Lidl zijn veel duurzame, betaalbare producten te vinden.
14. Koop alles 'heel'. Voorverpakte, gesneden, 'gemaksmaaltijden': hartstikke fijn en makkelijk, maar stukken duurder. Oh en sommigen groenten, vlees en vis zijn goedkoper uit de diepvries, dus het is handig daar ook even te kijken naar je favorieten.
15. Koop seizoensproducten. Niet alleen beter voor het milieu, maar vaak ook lekkerder én stukken goedkoper. Een overzicht van seizoensgroenten vind je hier.
16. Vries maaltijden in. Hoef je, als je een keer geen zin hebt om te koken, niet meteen eten thuis te laten bezorgen. Pasta, lasagne, stoofpotten, curry’s, macaronimaaltijden, ovenschotels, moussaka: allemaal perfect om in te vriezen. Inspiratie nodig? Miljuschka deelt in deze blog superlekkere recepten.
17. Eet peulvruchten in plaats van vlees, want vlees is over het algemeen duur. Zeker als je voor de biologische variant kiest. Geen idee hoe je dat lekker kunt klaarmaken? Op deze website vind je heel veel inspiratie.
18. Kijk in de onderste schappen, hier staan minder bekende en goedkopere merken.
19. Houd aanbiedingen in de gaten. Dat zijn er heel veel. Met de apps Sjoprz, Scoupy, Cheapp, Pepper.com, Reclamefolder en AlleFolders houd je alle aanbiedingen in de gaten, van shampoos tot onesies en bonusproducten.
20. Maak slim gebruik van koopjes. Tomaten in de aanbieding? Maak er soep en saus van om in te vriezen, gooi ze door de sla en maak er lasagne van. Sowieso is overlappen van eten makkelijk en goedkoper. De ene dag eet je je spitskool door de sla, volgende dag maak je er nasi goreng van. Handig!
21. Winkeliers bieden in de app Too Good to go onverkochte levensmiddelen aan voor een zacht prijsje.
22. Ga zonder kinderen op pad om jengelende 'Mag ik pepernoten, ah toe, ah toe' te voorkomen.
23. Houd een kliekjesdag (of twee). Gooi niets weg, maar vries in of houd koud. Kinderen vinden het niet erg om kliekjes te eten en veel dingen smaken ook nog eens een stuk lekkerder. Tips voor koken met kliekjes vind je hier.
24. Check je bon, want er kunnen altijd foutjes op staan. En kijk goed naar houdbaarheidsdata. Check ook of er producten zijn die nog goed eetbaar maar niet zo lang houdbaar zijn. Die 35 procent korting is toch maar mooi meegenomen.
25. Grappige tip van FlavorFlav: gooi een stapel goedkope pizza’s in de vriezer. Mocht je geen zin hebben om te koken, maar ook niet willen laten thuisbezorgen, én even lekker willen snacken, dan komen die pizza’s goed van pas.
26. Poets met alleskunners. Veel goedkoper dan allerlei soorten schoonmaakmiddelen.
27. Maak je eigen wasmiddel. Véél goedkoper: hier vind je een recept waarbij je per 2,5 liter slechts 20 cent kwijt bent.
28. Investeer in herbruikbare producten. Je kunt het zo gek niet bedenken of je hebt langer houdbare alternatieven, van koffiefilters tot menstruatieondergoed, rietjes en vershoudfolie. Scheelt niet alleen veel afval, maar ook elke keer de aanschaf ervan.
29. Kijk op fora of in Facebookgroepen voor tips, en leer van hoe anderen het doen. Zo is er een groep Low Budget Koken, waar de 63 duizend leden hun low budget recepten delen.
30. Tot slot geen bespaartip, maar inkomstentip van Business Insider: zorg voor meer inkomsten. Kun je misschien wat extra verdienen?
Wat levert het op?
Als je het een beetje slim aanpakt, kun je volgens bespaargoeroe PorteRenee tot wel 30 procent op de boodschappen besparen door bewuster op pad te gaan. Dat is krap een derde van je totale uitgaven. Heb je precies die prijsstijging van het afgelopen jaar maar mooi gecorrigeerd. Zucht.