Personal Finance

Beleggers zorgen voor veel meer aanbod op dure huurwoningmarkt

Door Gert-Jan Verstegen··Aangepast:
© GettyBeleggers zorgen voor veel meer aanbod op dure huurwoningmarkt
RTL

Het aantal huurwoningen in het middensegment is de afgelopen jaren verdubbeld. Dat is goed nieuws, al is het tekort aan dit soort huurwoningen nog altijd groot. Goedkoop is het daarom niet om in dat deel van de vrije huursector te wonen. Verhuurders vragen de hoofdprijs.

Hoewel het middensegment nog steeds erg klein is, slechts 7 procent van alle huizen is zo'n huurwoning, is de markt tussen 2012 en 2018 verdubbeld. Het ging vorig jaar om 420.000 woningen, berekenden economen van de Rabobank, die een groot onderzoek deden naar deze huurmarkt.

De huren zijn hoger dan die van sociale huurwoningen, die grens ligt op 720 euro per maand en zijn daardoor ongereguleerd. Dat zorgt ook voor een probleem, zien de economen. Het gros van de vrije sectorhuren is namelijk hoog.

Zo vind je veilig een huurwoning in de vrije sector
Lees ook

Zo vind je veilig een huurwoning in de vrije sector

Waarom de vrije sector zo duur is

De vrije sector wordt verdeeld in twee groepen: het middensegment en de dure huursector. De grens tussen die twee ligt op 1000 euro per maand. Veel verhuurders hanteren een huurprijs die boven die grens ligt. Daardoor valt een huis niet in het middensegment en betaalt de huurder fors.

De aanvangshuur is de huurprijs die moet worden betaald bij het betrekken van een woning.
De aanvangshuur is de huurprijs die moet worden betaald bij het betrekken van een woning.

Vooral in de vier grote steden zijn de huren hoog. De gemiddelde huurprijs ligt zelfs boven de grens van 1000 euro per maand. Particuliere verhuurders vragen meer dan grote institutionele verhuurders als Vesteda of woningcorporaties met vrijesectorwoningen.

Gemiddeld vragen particuliere verhuurders een huur van 1045 euro. In Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht is dat 1156 euro. Dat is fors. Zeker als je het afzet tegen de gemiddelde oppervlakte van zo’n woning in Amsterdam. Die is met 45 vierkante meter ronduit klein te noemen.

Veel beleggers, weinig nieuwbouw

Waar komen die nieuwe huurwoningen in de vrije sector vandaan? Het zijn voornamelijk particuliere verhuurders die zorgen voor de enorme groei.

Bijvoorbeeld beleggers die een woning kopen en er vervolgens huurders in zet. Zo wordt een koopwoning een huurwoning. Leuk voor de huurwoningmarkt, maar het woningtekort wordt er niet mee opgelost.

Het aandeel sociale huurwoningen dat naar het ongereguleerde middensegment is opgeschoven is maar klein. En tot teleurstelling van de onderzoekers is er sinds 2012 ook weinig nieuw gebouwd. Het gaat om enkele tienduizenden nieuwe woningen. Te weinig om de woningnood op te lossen.

Jongeren

De helft van alle woningen in het middensegment worden gehuurd door jongeren tot 35 jaar. Vaak komen zij niet in aanmerking voor een sociale huurwoning. Zij het omdat ze te veel daarvoor verdienen. Anderzijds omdat ze nog niet lang genoeg op een wachtlijst staan voor zo’n woning.

Jongeren zonder vast contract of met te weinig eigen vermogen kunnen minder gemakkelijk een koopwoning krijgen. Ook daarom zijn ze eerder aangewezen op een huurwoning in de vrije sector.

Lees meer over
WoningmarktHuurwoning