Check je wijk of dorp

Duizenden koopwoningen naar pandjesbazen: starters de dupe

Door Jasper Bunskoek··Aangepast:
© ANPDuizenden koopwoningen naar pandjesbazen: starters de dupe
RTL

Steeds meer investeerders zien brood in het verhuren van woningen. Ze zetten aangekochte koopwoningen om tot huurhuizen in de vrije sector. In sommige wijken is dat in een jaar tijd zelfs bij 1 op de 10 koopwoningen gebeurd. Vooral starters vissen daardoor achter het net.

Dat blijkt uit een analyse van de onderzoeksredactie van RTL Nieuws op basis van gegevens van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Daarvoor is van 7,5 miljoen woningen in 2017 bekeken wat hun functie een jaar later was.

De grootste verschuiving vond plaats tussen koopwoningen en woningen voor particuliere verhuur (geen corporatie). Bijna 100.000 koopwoningen uit 2017, werden door particuliere partijen in 2018 te huur aangeboden. De omgekeerde weg werd veel minder vaak bewandeld, waardoor er ruim 27.000 woningen minder beschikbaar waren voor de koopmarkt. 

Aanbod private huurwoningen in Nederland

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Positie starters verslechterd

Stadsgeograaf Cody Hochstenbach aan de Universiteit van Amsterdam herkent de trend. "Na de Tweede Wereldoorlog was ongeveer zestig procent van de woningmarkt in handen van particuliere verhuurders. Dat aandeel is daarna flink gekrompen tot zo'n 10 procent in 2010, maar vooral sinds 2013 zien we dat beleggers weer veel actiever worden. De rente bij de bank is laag, wat vastgoed een aantrekkelijk investeringsobject maakt, zeker met een goede huurprijs."

Volgens Hochstenbach hangt de opmars van investeerders samen met een verslechterde positie voor starters. "Beleggers richten zich net als koopstarters vooral op kleinere panden op centrale plekken. Zij kunnen over het algemeen zo'n woning in één keer betalen. Starters zijn veel meer afhankelijk van een hypotheek. Zij kunnen niet tegen investeerders opbieden en worden zo weggeconcurreerd."

Amsterdam en Utrecht

Wrang is volgens Hochstenbach dat de starter die niet kan kopen, omdat hij wordt overboden, uiteindelijk regelmatig de doelgroep wordt voor de investeerder die zijn aangekochte pand wil verhuren. Vooral in de populaire centra van steden als Amsterdam en Utrecht is dit veelal aan de orde.

Zo is in een jaar tijd in Amsterdamse in de Pijp en op de Wallen 1 op de 10 koopwoningen omgezet naar een huurwoning. Ook in toeristische trekpleisters als Renesse en Giethoorn is het percentage koopwoning dat vrije huur werd vrij hoog. Mogelijk worden deze woningen ingezet voor recreatieve verhuur, verwacht Hochstenbach.

Check jouw buurt

Op onderstaande interactieve kaart is per postcode in Nederland te zien hoe het woningaanbod van 2017 een jaar later veranderde. Via het zoekveld kun je je eigen buurt vinden.

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Stadsrand interessant

In de centra van Amsterdam en Utrecht lijken de grenzen aan de koopwoede van investeerders wel bereikt, voorziet Hochstenbach. Maar de trend zal niet stoppen, hooguit verschuiven. "Ze blijven investeren, maar op andere plekken en op andere types huisvesting. We zien al dat beleggers uitwijken naar de stadsranden, waar bijvoorbeeld eengezinswoningen worden aangekocht."

Hochstenbach wijst er wel op dat niet alle particuliere huurbazen op één hoop te vegen zijn. Er zijn veel mensen met één of twee panden en er zijn concerns, zoals dat van Prins Bernhard, met een hele hoop. Daarnaast heeft elke verhuurder een andere strategie. De één wil snel veel geld verdienen, voor de ander is het een duurzame investering voor de toekomst en weer een ander verhuurt zijn woning omdat ie er een jaar tussenuit wil. 

Zoek het op

De cijfers vliegen je in het nieuws om de oren, maar wat betekenen ze voor jou? De onderzoeksredactie van RTL Nieuws vertaalt de meest interessante data naar interactieve tools, graphics en kaarten. Zo kun jij jouw eigen situatie of buurt bekijken.

Bekijk alle artikelen op de overzichtspagina van Zoek het op of druk op 'Volgen' om automatisch op de hoogte te worden gehouden van nieuwe artikelen. 

Lees meer over
Zoek het opWoningmarktHuurwoningHuisvestingGemeente AmsterdamGemeente Pekela