Carrière

UWV coulant: geen lagere uitkering als sollicitatie niet doorgaat

Door Michaël Niewold··Aangepast:
© ANPUWV coulant: geen lagere uitkering als sollicitatie niet doorgaat
RTL

Een geruststelling voor de ruim 240.000 mensen met een WW-uitkering. Voor hen geldt een sollicitatieplicht, maar het UWV is coulant. Als je niet naar een sollicitatiegesprek kan vanwege het coronavirus, dan wordt je uitkering niet ineens verlaagd.

Wie een WW-uitkering krijgt, heeft sollicitatieplicht. Vanaf het moment dat iemand de uitkering aanvraagt, moet diegene minimaal vier sollicitaties per vier weken doen.

Het UWV wil dat mensen dit ook blijven doen, laat woordvoerder Sascha Elzinga weten. "Dit hoeft niet altijd fysiek en kan ook op creatieve andere manieren", laat ze weten.

Solliciteren via de webcam: 'Zorg voor daglicht en zet pling-geluiden uit'
Lees ook

Solliciteren via de webcam: 'Zorg voor daglicht en zet pling-geluiden uit'

Maar het UWV heeft er begrip voor dat solliciteren, ondanks technische hulpmiddelen om dit op afstand te doen, nu toch lastiger is. "Als je niet naar een sollicitatiegesprek kan gaan vanwege het coronavirus, dan heeft dat geen gevolgen voor je uitkering", aldus Elzinga. 

Pech: proeftijd vroegtijdig beëindigd

Dat is een schrale troost voor Joyce Peters. Zij had net een baan in een hotel, maar zat nog in haar proeftijd. Toen de keten waar ze voor werkte ineens allerlei annuleringen te verwerken kreeg, werd haar contract vroegtijdig beëindigd. 

Met haar diploma van de opleiding Horeca Manager Ondernemer is de arbeidsmarkt op dit moment geen makkelijke plek voor haar. "Het zijn onzekere tijden, er worden vooral mensen aangenomen in de zorg en daar ben ik niet voor gediplomeerd", vertelt Peters. 

"Ondernemers worden geholpen, net als mensen die nog een baan hebben. Wat wordt er gedaan voor mensen die hun baan al zijn kwijtgeraakt?"

"Nu zit de horeca helemaal dicht, de drie maanden dat ik WW krijg zijn zo om en wat dan", zegt Peters. Na de WW is een bijstandsuitkering het enige overgebleven vangnet van de overheid. Dat zal voor meer mensen gelden, denkt ze.

Net ontslagen en dan?

"Ondernemers worden geholpen, net als mensen die nog een baan hebben. Wat wordt er gedaan voor mensen die hun baan al zijn kwijtgeraakt omdat hun werkgever het zekere voor het onzekere heeft genomen?", vraagt ze zich af. 

Het is niet duidelijk of de overheid ook met extra steun komt voor mensen die in de WW zitten en door de coronacrisis veel meer moeite zullen hebben om een baan te vinden. Een woordvoerder van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid laat weten vragen hierover op dit moment niet te kunnen beantwoorden. 

Of er veel mensen zijn die net zo'n pech hebben als Peters, is onduidelijk. Het UWV zag in februari nog geen toename in het aantal WW-uitkeringen, vertelt Elzinga. Ze benadrukt wel dat het effect van het coronavirus op de samenleving in die maand nog beperkt was.

Overheidssteun

Dat is inmiddels veranderd, met flinke maatregelen van de overheid tot gevolg. En dat heeft een wonderbaarlijk effect, zien ze bij het UWV: er zijn werkgevers die al gedane ontslagaanvragen weer intrekken. "Mogelijk omdat zij liever gebruik maken van de nieuwe regeling die binnenkort beschikbaar is", aldus Elzinga. 

Eerder deze week kondigde het kabinet een groot pakket noodmaatregelen aan om de economie te behoeden voor een al te grote klap. De duurste: een noodfonds voor werkgevers. Hieruit kunnen zij compensatie krijgen voor de loonkosten van werknemers. De regeling vervangt de werktijdverkorting. 

Lees meer over
UWVMinisterie van Sociale Zaken en WerkgelegenheidWerkloosheidWerkgelegenheidSolliciterenUitkeringCoronavirusCovid-19ArbeidsmarktHoreca