Aantal vacatures met vijfde gedaald sinds uitbraak coronacrisis
Sinds de uitbraak van de coronacrisis half maart is het aantal vacatures in Nederland met gemiddeld 20 procent afgenomen. De verschillen per beroepsgroep en regio zijn groot: met name naar dienstverlenende beroepen en in de regio Amsterdam is de vraag ingestort.
Dat blijkt uit een analyse van het UWV naar het aantal openstaande online vacatures. Waren er in de eerste elf weken van het jaar nog gemiddeld 174.000 vacatures per week, in de vier weken erna waren daar nog maar 139.000 van over.
Geen nieuwe koks
Van alle beroepsgroepen vallen in de dienstverlening met 41 procent de hardste klappen. Niemand is meer op zoek naar een kelner, kok of keukenhulp. Doordat alle horeca sinds 15 maart verplicht zijn deuren dicht moet houden, is er voorlopig geen nieuw personeel nodig.
Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.
Ook in commerciële beroepen en administratieve beroepen is het aantal online vacatures met een derde afgenomen. Grote afnames zijn onder meer te zien bij verkoopmedewerkers, commercieel medewerkers binnendienst, medewerkers van klantenservices en administratief medewerkers.
Aspergestekers
Voor andere beroepen is het aantal vacatures de afgelopen vier weken juist gestegen. Zo is de agrarische sector in het voorjaar altijd op zoek naar extra handjes. Niet alleen hebben boeren hulp nodig met het steken van asperges, ook staan hoveniers te springen om medewerkers voor de groenvoorziening.
Ook in de zorg, dat al decennia kampt met een tekort aan personeel, moeten alle zeilen worden bijgezet. Er is vooral een toename in vacatures voor pedagogen, helpenden en verzorgenden in zorginstellingen en voor verpleegkundigen in ziekenhuizen. De vraag naar tandartsassistenten en maatschappelijk werkers daalde juist.
Drenthe aan kop
Alle 35 door het UWV gehanteerde regio’s zagen een daling van de vraag naar nieuw personeel. De regio Groot-Amsterdam nam het aantal vacatures met bijna derde het meest af. De regio Holland-Rijnland (Leiden en omgeving) volgt met een daling van 28 procent op de tweede plaats.
In de provincie Drenthe was de daling met 11 procent het minst. Ook de regio’s Helmond-De Peel, Rijnmond (Rotterdam en omgeving) en de Achterhoek scoren met een daling van respectievelijk 13, 14 en 14 procent relatief goed.