Studentenleven

Coronacrisis blijkt een zegen voor wie een studentenkamer zoekt

Door Eva Segaar··Aangepast:
© Archieffoto ANPCoronacrisis blijkt een zegen voor wie een studentenkamer zoekt
RTL

Door het wegblijven van internationale studenten en expats door corona, komen Nederlandse studenten dit jaar sneller aan een kamer. Maar het tekort aan studentenkamers is daarmee niet opgelost.

In september begint Femke Bos (23) met de studie verpleegkunde in Amsterdam. Ze schreef zich eind april in voor één van de kamers op de Campus in Diemen-Zuid. "Ze zeiden dat de gemiddelde wachttijd tussen de zes en negen maanden is", zegt Bos. "Daar hield ik rekening mee. Maar half mei belden ze al dat ze een kamer hadden waar ik 1 juni in kon. Die moest ik zelfs afzeggen omdat het me te snel was."

Gelukkig werd er nog een keer gebeld met de mededeling dat er vanaf 7 juli nog een kamer beschikbaar zou komen. "Daar woon ik nu, in een studio van 28 vierkante meter."

De kamer heeft een keuken, badkamer en in het complex zijn gemeenschappelijke ruimtes waar je bijvoorbeeld kunt poolen. Ze heeft het er naar haar zin. Femke is één van de studenten die sneller dan normaal aan een kamer kwamen dit jaar, omdat er minder internationale studenten naar Nederland komen. 

Markt voor huurwoningen lijkt gestabiliseerd

Ook Kamernet ziet dat terug in de cijfers. In het begin van de coronacrisis stonden er 53 procent meer kamers online, omdat veel internationale studenten terug naar huis gingen en voormalige Airbnb's ook als tijdelijke kamer werden aangeboden.

Nu lijkt de markt gestabiliseerd, maar het aanbod is nog steeds groter dan een jaar geleden: in de week van 6 juli stonden er 18 procent meer woningen op de verhuurwebsite dan dezelfde periode vorig jaar.

Studentenorganisaties: niet verplicht reizen buiten spits, geen verschuiving lestijden
Lees ook

Studentenorganisaties: niet verplicht reizen buiten spits, geen verschuiving lestijden

In Amsterdam 44 procent meer kamers 

Hoeveel meer advertenties er online staan, verschilt per studentenstad. Zo werden in Den Haag 21 procent meer kamers aangeboden dan in juni vorig jaar. In Rotterdam waren dat er 14,5 procent meer, in Utrecht 38 procent en in Amsterdam zelfs 44 procent meer. "Het zorgt ervoor dat Nederlandse studenten nu een gunstigere uitgangspositie hebben, vooral in steden waar normaal veel internationale studenten wonen", blijkt uit cijfers van Kamernet.

Kamerstunt en Huurstunt, websites die ook kamers aanbieden, hebben nu ruim de helft meer advertenties online dan dezelfde periode vorig jaar. "Vooral in studentensteden zien wij de stijging. We vermoeden dat dit te maken heeft met buitenlandse studenten en expats die terug zijn gegaan naar hun land van herkomst door Covid-19", zegt Naomi Vos van beide verhuursites.

Wachtlijst wordt korter

"We moeten dit jaar wat verder de wachtlijst afbellen," zegt Mark Kuipers, CEO van Greystar, de vastgoedontwikkelaar van de campus in Diemen. "Normaal bel je de eerste tien, en dan heb je de kamers wel gevuld. Nu moesten we tot nummer 40 bellen."

Maar volgens Kuipers blijft de vraag naar studentenwoningen onverminderd hoog. "Omdat de meeste van onze huurders uit Nederland komen. En de mensen willen op de wachtlijst blijven staan voor een later moment. Bij de shortstay, kamers voor een korte periode, zien we wel meer leegstand ontstaan. Maar die hebben wij gelukkig op kunnen vullen."

Slechts een tijdelijk effect

Ook Paul Tholenaars, directeur van Kences, kenniscentrum voor studentenhuisvesting, denkt dat het slechts een tijdelijke verschuiving is. "Toen de buitenlandse studenten vertrokken, zorgde dat voor verruiming op de kamermarkt, maar het aantal studenten groeit nog steeds, dus het tekort aan woningen blijft toenemen. Corona heeft wat ruimte gegeven, maar de belangstelling voor studeren neemt niet af. En ook voor buitenlandse studenten blijft Nederland in trek: als ze de mogelijkheid hebben hierheen te komen dan doen ze dat."

Student Femke Bos kon er in ieder geval de vruchten van plukken en is erg blij met haar kamer vlakbij de hoofdstad. Nu is ze haar hele studie onder de pannen. 

Lees meer over
Landelijke StudentenvakbondNibudAmsterdamRotterdamDen HaagUtrecht