Onderzoek: leenstelsel geen drempel om te gaan studeren
Bij de invoering van het leenstelsel bestond de angst dat jongeren minder zouden gaan studeren door leenangst. Maar dat is niet zo, blijkt uit een evaluatie die minister van Onderwijs Ingrid van Engelshoven heeft laten uitvoeren.
Sinds 2015 krijgen studenten geen basisbeurs meer, maar moeten ze lenen. Tegenstanders van dat leenstelsel waren bang dat het lenen jongeren zou afschrikken om te gaan studeren.
25.000 euro
Maar uit een evaluatie van onderzoeksinstituut ResearchNed blijkt nu dat dat niet het geval is. Studenten lenen daarnaast meer en vaker: gemiddeld zo'n 25.000 euro.
Wat wel opvalt, is dat er minder studenten doorstromen van het mbo naar het hbo. Van Engelshoven noemt dat 'een zorgpunt'. Waar dat aan ligt, moet nog worden onderzocht.
Ondanks de uitkomsten van de evaluatie wil een meerderheid in de Tweede Kamer inmiddels toch van het leenstelsel af. Dat zijn onder meer twee van de bedenkers, GroenLinks en de PvdA.
"Wij hebben het studievoorschotstelsel mede ingevoerd en de uitvoering is door de kabinetten-Rutte verprutst", zei Zihni Özdil van GroenLinks vorig jaar mei al. En Lodewijk Asscher van de PvdA vertelde: "Jongeren vertellen mij: luister een vaste baan is moeilijk, een huis is nergens te vinden, er is stress, er is prestatiedruk, die studieschuld erbij is gewoon te veel."
Van Engelshoven zegt in reactie daarop dat het terugdraaien van het sociaal leenstelsel ook een hoop geld kost. "Dat geld kunnen we beter gebruiken om te investeren in de kwaliteit van het hoger onderwijs."
Hoge schuld
Volgens belangenorganisatie Interstedelijk Studenten Overleg negeert Van Engelshoven de pijnpunten van het leenstelsel. Volgens de organisatie worden gezinnen met een middeninkomen hard getroffen door het stelsel, is de voorlichting over lenen gebrekkig en is het aantal studenten met een torenhoge schuld schrikbarend hoog.
Naar verwachting verandert er niets aan het stelsel voor de verkiezingen over 8 maanden. Maar het onderwerp zal wel terugkomen in de verkiezingsprogramma's.