Vraagprijs daalt

Heeft de coronacrisis de huizenmarkt bereikt?

Door RTL Z··Aangepast:
© David RozingHeeft de coronacrisis de huizenmarkt bereikt?
RTL

Soms zie je huizen die te koop staan, waarvan de vraagprijs flink wordt verlaagd. Is dat het begin van een dip door de coronacrisis of loopt het nog niet zo'n vaart?

Soms vraag je je af hoe het kan. Vraagprijzen van woningen worden af en toe met tienduizenden euro's verlaagd en soms met tonnen. Zo staat in Utrecht een huis in de Kerkstraat te koop 1,3 miljoen euro, terwijl de vraagprijs eerder nog twee ton meer was.

De vraagprijs van een huis aan Wingerd in Den Haag is gedaald met 75.000 euro tot 675.000 euro en een ander pand in Den Haag, in de Keizerstraat, staat nu te koop voor vijf ton, dat is fors minder dan 849.000 euro die eerder werd gevraagd.

Ook in Amsterdam wordt de vraagprijs soms flink verlaagd, zoals van het pand Valkenburgerstraat 138 F, dat van 1.150.000 euro naar 750.000 euro ging.

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

'Boven 1 miljoen lastiger'

Is dit een teken dat de coronacrisis ook de huizenmarkt heeft bereikt en dat de prijzen aan het dalen zijn?

Huizen met een vraagprijs boven de 1 miljoen euro zijn wat lastiger te verkopen, zegt Hans André de la Porte van de Vereniging Eigen Huis.

"In Amsterdam en Den Haag komt dat mede doordat er als gevolg van de coronacrisis minder expats zijn", aldus André de la Porte. Er zijn verder niet zo veel Nederlanders die huizen in die prijsklasse kopen, en misschien zijn de verhuiswensen even uitgesteld, zegt hij. "Als je de  vraagprijs niet aanpast, dan blijft een huis te koop staan."

WOZ-waarde stijgt met 9 procent naar nieuw record
Lees ook

WOZ-waarde stijgt met 9 procent naar nieuw record

'Miljoen-plus'

"De miljoen-pluspanden zijn lastiger te verkopen", bevestigt een medewerker van Paul Dijkstra makelaars in Utrecht. Dat is de verkoopmakelaar van het pand aan de Kerkstraat in die stad. "De prijs van dat huis is verlaagd omdat het aanvankelijk te duur in de markt is gezet."

Vooral de woningen waar nog iets aan moet gebeuren van boven de miljoen kunnen wat moeizamer lopen, maar dat verschilt wel per geval, zeggen ze bij Paul Dijkstra Makelaars.

'Gaat iets minder snel'

De huizen boven de 1 miljoen euro lopen iets minder snel nu, alhoewel ze nog wel verkoopbaar zijn, voegt een medewerkers van Beeuwkes Makelaardij in Den Haag daar aan toe. Dat kantoor is de makelaar waar het pand Wingerd in Den Haag te koop staat.

De vraagprijs van dat pand is teruggeschroefd omdat het "toch wel een specifiek appartement is en daar niet heel veel vraag naar is."

'Loopt best goed'

Niet iedereen is echter minder positief over het hogere segment. Het loopt eigenlijk best goed met de huizen met een vraagprijs boven de 1 miljoen euro, zegt een medewerkers van Buise van Soest Makelaars in Wassenaar. 

Bij Boshem Wonen Makelaardij in het Gooise Bussum geven ze aan dat huizen boven de 1 miljoen euro nog steeds goed lopen en dat het niet super veel tijd kost om een koper te vinden.

'Voldoende vraag'

"In ons werkgebied is het eerlijk gezegd niet zo ingewikkeld om woningen te verkopen, er is voldoende vraag", zegt ook Hans Rutte, directeur van JRS Makelaars, actief in Haarlem, Heemstede en Bloemendaal.

Dat geldt ook voor de regio Amsterdam, zegt Jerry Wijnen, voorzitter van de Makelaarsvereniging Amsterdam. Bij het begin van de coronacrisis was het wel lastiger om huizen met een vraagprijs van boven de 1 miljoen euro te verkopen, zegt hij. "Later is dat weer ingehaald, nu is er zelfs een inhaalslag bij verkopen van rond de 1 miljoen euro."  

Ook in het wat hogere segment, van rond de 1,5 miljoen euro, zijn er volgens Wijnen geen problemen voor verkopers.

Allerhoogste segment

Is het misschien anders in het segment dat nóg hoger ligt? Huizen van tussen de 2,5 en 3 miljoen euro lopen nog steeds goed, maar ze worden iets minder snel verkocht, omdat er net wat minder vraag naar is, zeggen ze bij Buise van Soest.

Rutte is het niet met hem eens: "zelfs het segment van boven de 3 tot 4 miljoen euro gaat goed, alhoewel het aanbod en de vraag wat minder worden."

Voor huizen in het topsegment merk je niets van corona, zegt Wijnen. Hij heeft een huis van 7 miljoen euro in de verkoop en daar waren 'best veel bezichtigingen.'

'Tot vijf ton: schaarste'

Voor huizen met een vraagprijs van onder de 1 miljoen is het al helemaal geen punt om een koper te vinden, aldus Wijnen. "Tot vijf ton is er geen enkel probleem, dat heeft alles te maken met schaarste", aldus Wijnen.

Ook in het segment tussen de vijf ton en de 1 miljoen euro vallen mensen over elkaar heen, zegt hij. De drukte is wel wat minder geworden geeft hij toe en er wordt minder overboden, maar nog altijd betalen mensen nog wel meer dan de vraagprijs. "Er is geen enkele sector in de regio Amsterdam waar een kopersmarkt is."

Lees meer over
NVMVereniging Eigen HuisWoningmarktCoronacrisis in Nederland