DNB: 'Opvallend'

We sparen wel meer tijdens corona, maar we lossen niets extra af

Door Paul le Clercq / ANP··Aangepast:
© ANPWe sparen wel meer tijdens corona, maar we lossen niets extra af
RTL

Gedurende de eerste lockdown hebben Nederlanders meer geld gespaard. Dat geld werd echter nauwelijks gebruikt om extra af te lossen op hypotheken.

In de maanden april tot en met juni, tijdens de eerste lockdown, spaarden we met z'n allen 12,4 miljard euro meer dan in dezelfde periode in 2019. Dat blijkt uit cijfers van De Nederlandsche Bank (DNB).

Het gaat om een flinke stijging. In het tweede kwartaal spaarden we namelijk in doorsnee maar liefst 35 procent van ons inkomen, terwijl dat in de afgelopen vijf jaar gemiddeld nog zo'n 25 procent was.

Lockdown

Dat we meer spaarden komt maar voor een deel doordat inkomens stegen. Circa 80 procent kwam door de lockdown en doordat veel winkels dicht waren en we dus eenvoudigweg minder geld konden uitgeven.

Ook zetten consumenten uit voorzorg geld opzij, aldus DNB.

We stoppen ons vakantiegeld dit jaar in de spaarpot
Lees ook

We stoppen ons vakantiegeld dit jaar in de spaarpot

Minder aflossingen

Terwijl we meer spaarden, losten we juist minder extra af op hypotheken: 3,5 miljard euro, dat is een daling van 340 miljoen euro. DNB vindt dat 'opvallend'. Extra aflossingen doen kun je immers ook zien als sparen en meestal vormen zij een substantieel deel van de besparingen.

Ook in het derde kwartaal waren de extra aflossingen lager dan een jaar eerder, zegt DNB op basis van voorlopige cijfers.

Jongeren lossen wel meer af

Alleen relatief jonge huishoudens, in de leeftijd van 18 tot 35 jaar, losten meer af. Dat komt mogelijk doordat hun hypotheekschuld hoger is, in vergelijking met de waarde van het huis, denkt DNB.

Door af te lossen verlaag je de uitstaande hypotheekschuld ten opzichte van de woningwaarde. Dat betekent dat er minder kans is op een eventuele restschuld, mochten huizenbezitters gedwongen moeten verkopen. Verder levert een lagere hypotheek mogelijk rentekorting op bij de bank. Voor de bank wordt het risico dan immers kleiner. 

Gemiddeld losten jonge huishoudens 38.000 euro extra af, tegen 22.000 euro in het tweede kwartaal van vorig jaar. Het aantal jonge huiseigenaren dat extra afloste, daalden overigens wel. 

Geld achter de hand

Dat de oudere huizenbezitters niet meer aflosten, maar het geld op de bank zetten, komt mogelijk doordat ze geld achter de hand willen houden voor tegenvallers, denkt DNB. Daarbij kun je denken aan een onverwachte uitgaven of verlies van inkomen.

Als je geld hebt gebruikt om af te lossen, dan zit dat immers in de stenen van je huis. Daar kun je niet zomaar bij.

Lees meer over
DNBHypotheek