Per ongeluk geheim document gelekt? Dat kan je je baan kosten
Kajsa Ollongren van D66 moest haar werk als verkenner direct staken nadat ze haar formatieaantekeningen zichtbaar hield voor fotograferen. Ook voor werknemers geldt dat het per ongeluk lekken van gevoelige bedrijfsinformatie vergaande gevolgen kan hebben. Het kan zelfs leiden tot ontslag op staande voet, zeggen verschillende advocaten.
Wie bewust aan de haal gaat met bedrijfsgeheimen overtreedt in vrijwel alle gevallen de wet. Zo stal een werknemer van de Belgische koekjesfabriek Biscuits Bodin de laptop van de plaatsvervangend directeur. Op die computer stonden geheime recepten van koekjes. De werknemer werd door de rechter veroordeeld tot 80 uur werkstraf. Ook in Nederland zou dit natuurlijk strafbaar zijn.
Geheim koekjesrecept
Maar wat als je gevoelige informatie per ongeluk lekt? Bijvoorbeeld omdat je je tas in de trein laat liggen met daarin geheime stukken? Of in het geval van Kajsa Ollengren dat je notities per ongeluk zichtbaar houdt voor een haag van journalisten?
Ook dan kan het juridische gevolgen hebben. "Bij Ollongren gaat het alleen niet om bedrijfsgevoelige informatie", zegt Douwe Linders advocaat bij Solv. Want bedrijfsgevoelige informatie moet een bepaalde handelswaarde hebben, denk aan dat geheime koekjesrecept, of het ontwerp van een nieuw product.
"Maar er is vanzelfsprekend wel sprake van een geheimhoudingsverplichting", aldus Linders.
Stressvolle situaties
"Ollongren heeft als verkenner een belangrijke, bijzondere functie. Uit deze functie vloeit voort dat zij zich aan die geheimhouding houdt. Ook in moeilijke en stressvolle situaties moet je van haar kunnen verwachten dat zij informatie afschermt", aldus advocaat Christel Jeunink, van Dirkzwager. Dat het om een vergissing gaat is dus niet relevant.
In Nederland hebben we sinds 2018 de wet bescherming bedrijfsgeheimen. Bedrijven hebben daarmee een sterk instrument om op te treden tegen gebruik van geheime know how en bedrijfsinformatie, weet advocaat Douwe Linders van Solv.
Bedrijfsgevoelige informatie moet aan drie voorwaarden voldoen:
- De informatie moet geheim zijn;
- De informatie moet handelswaarde bezitten, juist omdat deze geheim is; en
- De rechthebbende moet redelijke maatregelen hebben genomen om de informatie geheim te houden.
Regels over geheimhouding
Daarnaast is ook van belang welke regels de werkgever heeft geformuleerd. Vorige maand werd in hoger beroep een ex-werknemer van groothandel Bestebreurtje veroordeeld tot het betalen van een boete van 1000 euro.
De man had zijn geheimhoudingsplicht geschonden door een WhatsApp-groep aan te maken waarin onder meer de telefoonnummers van een twintigtal klanten van Bestebreurtje waren opgenomen, met nadere gegevens over die klanten.
Dat de ex-werknemer niet precies wist hoe zijn nieuwe telefoon werkte en de Whatsapp-groep onopzettelijk had aangemaakt, pleitte hem niet vrij, want in de arbeidsovereenkomst waren duidelijke regels opgenomen over de verplichting tot geheimhouding. "Omdat het per ongeluk was, wordt de boete wel ingrijpend gematigd", zegt Stefan Sagel, advocaat van De Brauw Blackstone Wetsbroek.
Ontslagen medewerker
Het per ongeluk lekken van gevoelige informatie kan zelfs tot ontslag leiden. Dat overkwam een medewerker van het Haga ziekenhuis in Den Haag. De medewerker had papieren met patiëntengegevens als boodschappenlijstje gebruikt en vervolgens in de winkelwagen laten liggen.
Op het document stonden onder andere namen van patiënten, hun medicatie en de reden voor opname. De medewerker had de stuken weliswaar niet met opzet laten liggen, maar werd toch ontslagen door het ziekenhuis.