Dirk mag caissière die statiegeldbon van 6 euro meenam toch ontslaan
Supermarktconcern Dirk mag een caissière die een statiegeldbon van een klant in haar broekzak stak en een week later inwisselde, toch op staande voet ontslaan. De bon had een waarde van zes euro.
Dat heeft het gerechtshof bepaald in het hoger beroep. Eerder stelde de rechtbank nog dat de vrouw daarom niet ontslagen had mogen worden.
De vrouw die er al sinds 1997 werkte, had een onberispelijke staat van dienst. Ze werkte 15 uur per week bij een supermarkt van Dirk in Amsterdam, waar ze achter de kassa zat. Toen in augustus 2019 een klant een statiegeldbon van 6 euro inleverde, scande ze die niet maar stak ze die opgevouwen in eigen broekzak.
Smoesje
Ze ging naar huis en leverde de bon een week later in bij de servicebalie, waar ze zei dat haar man vergeten was de bon in te leveren.
Een collega van haar meldde dit bij het bedrijf waarna een onderzoek werd ingesteld door een extern beveiligingsbureau dat onder meer camerabeelden bekeek en met de vrouw sprak. Uit het onderzoek bleek dat geen sprake was van een vergissing, de vrouw zou ook gezegd hebben dat ze spijt van haar actie had.
Zero Tolerance
De supermarktketen heeft een 'zero tolerance'-beleid. Stelen mag niet en mensen die privé lege flessen inleveren moeten de bon laten tekenen door een leidinggevende. Zonder handtekening kan de bon niet verzilverd worden.
Toch werd de medewerker bij een eerste rechtszaak niet ontslagen. De rechter hield er rekening mee dat het om een gering bedrag ging, dat de financiële gevolgen van ontslag zeer ernstig waren en dat de vrouw al lang naar tevredenheid bij de supermarkt werkte. Er zou dus geen 'dringende reden' voor ontslag op staande voet zijn.
Zero Tolerance
Dirk ging echter in hoger beroep. Het gerechtshof heeft de zaak nog een keer goed bekeken. Volgens het hof had de medewerker juist vanwege haar lange dienstverband moeten weten dat het 'zero tolerance'-beleid gold. De medewerkers werden ook op verschillende manieren aan dat beleid herinnerd.
Volgens het hof moet een supermarkt daarbij de kassamedewerkers kunnen vertrouwen. Zodoende is er wel reden tot ontslag, aldus de rechter. Dat het maar om zes euro gaat en dat de vrouw een goede staat van dienst had, is niet relevant.
Het is al de tweede keer dit jaar dat de rechter Dirk gelijk geeft in een ontslagzaak. In februari werd in een andere zaak al geoordeeld dat het bedrijf een 19-jarige kassamedewerkster op staande voet mocht ontslagen, omdat zij enkele pakjes sigaretten weggaf aan de moeder van een vriendin.
Ze gaf vijf pakjes mee terwijl er maar twee waren betaald. Naar eigen zeggen had ze medelijden met de vrouw die weinig geld had.