1,7 miljoen mensen

CNV: 20 procent werkenden krijgt geen vakantiegeld

Door RTL Z / ANP··Aangepast:
© Paul le ClercqCNV: 20 procent werkenden krijgt geen vakantiegeld
RTL

Bijna één op de vijf werkenden in Nederland krijgt dit jaar geen vakantiegeld. Vooral werknemers in sectoren die zwaar zijn getroffen door de coronacrisis zijn de dupe.

Uit onderzoek in opdracht van vakbond CNV blijkt dat 19 procent van de werkenden dit jaar niet hoeft te rekenen op vakantiegeld. Vorig jaar stond slechts 8 procent met lege handen.

Werknemers in de evenementensector worden het hardst getroffen. In deze sector krijgt 70 procent van de werknemers dit jaar geen vakantiegeld. In de horeca en het toerisme is dat 25 procent.

Tegenvaller: vakantiegeld lager bij groot deel Nederlanders
Lees ook

Tegenvaller: vakantiegeld lager bij groot deel Nederlanders

Vooral oudere werknemers de dupe

Zowel Nederlanders met een hoog inkomen (22 procent) als werkenden met een laag inkomen (23 procent) worden geraakt.

Verder zijn er veel meer werkenden van boven de 50 dan jongeren die zeggen geen vakantiegeld te krijgen: 23 procent van de 50-plussers, tegen 16 procent van mensen tussen de 30 en de 50 en 14 procent van de 30-minners.

Bereid in te leveren

Opvallend is dat in de gezondheidszorg 14 procent zegt geen vakantiegeld te krijgen.

Niet alle werknemers staan negatief over het inleveren van een deel van hun vakantiegeld als dat nodig is voor hun werkgever om het te redden. 35 procent zegt begrip te hebben voor ondernemers die minder vakantiegeld uitkeren, alhoewel maar één op de vier werkenden zegt daartoe zelf bereid te zijn.

'Vakantiegeld is een recht'

"Dit zijn schokkende cijfers, terwijl vakantiegeld een recht is. Het kan niet zomaar worden ingehouden door de werkgever", aldus CNV-voorzitter Piet Fortuin.

"We begrijpen dat veel ondernemers in zwaar weer verkeren. Tegelijkertijd is de steun die veel ondernemers krijgen vanuit de overheid royaal. Die is juist bedoeld voor het doorbetalen van de salarissen, waar het vakantiegeld onderdeel van is", geeft Fortuin aan.

'Ga niet zomaar akkoord'

CNV roept werkenden op om niet zomaar akkoord te gaan met het inleveren van vakantiegeld. "Vakantiegeld inleveren betekent uiteindelijk ook minder WW bij ontslag. In de sectoren waar je geen vakantiegeld krijgt, dreigen juist veel mensen ontslagen te worden."

"Tot twee jaar na je ontslag kan dit je fors minder inkomsten opleveren. Ga dus niet zomaar akkoord met dit loonoffer. Maar check of je werkgever het vakantiegeld later kan uitkeren of in termijnen kan uitbetalen", aldus Fortuin.