20 procent kan niet zonder

Groot deel Nederlanders gebruikt vakantiegeld om rond te komen

Door Paul le Clercq··Aangepast:
© GettyGroot deel Nederlanders gebruikt vakantiegeld om rond te komen
RTL

Zonder het felbegeerde vakantiegeld dat een dezer dagen naar werknemers wordt overgemaakt, zouden veel Nederlanders de eindjes niet aan elkaar kunnen knopen. Het geld dat bedoeld is om iets leuks van te doen, wordt door veel mensen voor hele andere zaken gebruikt.

Meer dan 20 procent van de consumenten redt het financieel eenvoudigweg niet zonder hun vakantiegeld, blijkt uit een onderzoek van accountants- en adviesbureau PwC en retailexperts Q&A. Het is aannemelijk dat dit deels door corona komt, zegt woordvoerder Rutger Schuil van PwC.

Nog eens 13 procent gebruikt het extraatje om schulden af te lossen. De 30 miljard vakantiegeld die we met zijn allen ontvangen heeft daarmee een belangrijk maatschappelijk belang, concludeert Milo Hartendorf, retailexpert bij het accountantskantoor.

CNV: 20 procent werkenden krijgt geen vakantiegeld
Lees ook

CNV: 20 procent werkenden krijgt geen vakantiegeld

Sparen

Verder besteedt bijna 20 procent van de Nederlanders hun vakantiegeld om het te sparen. "Mocht het, ondanks de bemoedigende geluiden vanuit Den Haag, niet mogelijk zijn om op de gewenste vakantie te gaan, dan is dit voor de meeste mensen het beste alternatief", aldus Hartendorf.

Het geld dat we opzij zetten, laten we vooral op de bank staan. Slechts 7 procent gaat beleggen of stapt in cryptomunten. 

Vakantie en dagjes weg

Meer dan 40 procent van de Nederlanders gebruikt vakantiegeld waar het in eerste instantie voor bedoeld is: voor een vakantie of om een dagje weg te gaan.

Een flink deel van het vakantiegeld wordt in eigen land uitgegeven. Ruim 40 procent zegt namelijk in Nederland zelf op vakantie te gaan. Bijna net zo veel consumenten gaan naar het buitenland, maar ze blijven wel binnen Europa.   

Lees meer over
PwCVakantiegeldVakantieSparen