Hoge slagingspercentages

Meer studenten met studieschuld, gemiddelde schuld blijft gelijk

Door RTL Z··Aangepast:
© ANPMeer studenten met studieschuld, gemiddelde schuld blijft gelijk
RTL

Nederlandse studenten hadden in 2021 een gemiddelde studieschuld van ruim 15.000 euro. Dat bedrag is even hoog als een jaar eerder.

Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Sinds de invoering van het nieuwe leenstelstel in 2015 is de gemiddelde studieschuld van een Nederlandse student opgelopen van 12.400 euro naar 15.200 euro begin dit jaar. 

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Maatregelen vanwege coronacrisis

Dat de gemiddelde schuld niet verder is gestegen, komt door een aantal maatregelen die de overheid heeft genomen in 2020 vanwege de coronacrisis. Zo kregen studenten bijvoorbeeld korting op hun collegegeld en een tegemoetkoming als ze door coronamaatregelen studievertraging hebben opgelopen.

Mede daardoor is de gemiddelde studieschuld van jongeren tot 20 jaar zo'n 30 procent lager dan in 2020. Onder studenten tussen de 20 en 25 jaar is de gemiddelde studieschuld nagenoeg gelijk aan vorig jaar. In hogere leeftijdsgroepen is de gemiddelde schuld juist gestegen.

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Begin 2021 hadden 1,6 miljoen mensen een studieschuld. Dat zijn er ruim 100.000 meer dan een jaar eerder. Het CBS geeft twee verklaringen voor die stijging: de slagingspercentages waren in 2020 hoger dan in voorgaande jaren en minder jongeren namen een tussenjaar.

Bijna 25 miljard euro aan studieschuld

Deze (oud-)studenten samen hadden een totale studieschuld van 24,4 miljard euro. Dat is een stijging van 1,6 miljard euro (of 7 procent) ten opzichte van 2020. Sinds de invoering van het leenstelsel is de totale studieschuld verdubbeld. 

Maak student bewust van studieschuld: '40.000 euro is geen uitzondering meer'
Lees ook

Maak student bewust van studieschuld: '40.000 euro is geen uitzondering meer'

In 2015 ging de studiefinanciering op de schop. De basisbeurs, een lening die werd omgezet in een gift als de studie was afgerond, verdween. Studenten kunnen nu alleen nog maar lenen, voor hun levensonderhoud en nog een aparte lening om hun collegegeld van te betalen. 

Daarnaast is er nog de aanvullende beurs, waarvan de hoogte onder meer afhankelijk is van het inkomen van de ouders. Voor studenten met maar een ouder, is er nog een aparte toeslag. Studenten hebben verder recht op een ov-kaart, waarmee ze deels gratis of met korting mogen reizen.

Een studieschuld wordt weleens 'de leukste schuld die je kunt hebben' genoemd, vanwege het lage rentepercentage op de lening (momenteel 0 procent) en de lange terugbetaaltermijn. Studenten die onder het nieuwe leenstelsel vallen, hebben 35 jaar de tijd om hun studieschuld af te lossen.

Studieschuld telt mee bij hypotheekaanvraag

Toch kan de lening je behoorlijk in de weg zitten na je studietijd, bijvoorbeeld als je een huis wilt kopen. Hoe hoger je studieschuld, hoe lager de hypotheek is die je kunt krijgen. Hypotheekverstrekkers konden de afgelopen jaren wel vragen naar de schuld, maar niet checken of het klopte wat aanvragers hen meldden. 

Daar is nu verandering in gekomen. Hypotheekverstrekkers kunnen sinds kort de gegevens direct bij de Dienst Uitvoering Onderwijs opvragen, de instantie die de leningen regelt. Daar moet je als studieschuldbezitter nog wel toestemming voor geven.

Lees meer over
DUOCBSStudiefinancieringStudieschuldStudenten