Ongelukjes in huis: wat is verzekerd en wat niet?

·Aangepast:
© GettyImagesOngelukjes in huis: wat is verzekerd en wat niet?
Van onze partner ANWB

Een ongeluk zit in een klein hoekje. Zo ook binnenshuis. Ben jij eigenlijk goed verzekerd voor schade in huis?

Of het nu door het winterweer komt of tante Corona, grote kans dat je veel meer thuis bent en werkt, dan ooit tevoren. En met dat vele thuis zijn, neemt de kans op ongelukjes in huis logischerwijs ook toe. Een beker thee over je werklaptop, een speelgoedauto door de tv of een telefoon in het toilet, je zal de eerste niet zijn…Maar welke verzekeringen kun je hier eigenlijk voor afsluiten? En wat is er dan wel verzekerd en wat niet? Samen met de ANWB Woonverzekering zetten we het op een rijtje.

Thuiswerken

Als je regelmatig thuiswerkt is de kans groot dat je een laptop en telefoon van je werk gebruikt. Mocht er met deze apparatuur een ongelukje gebeuren, dan is je werkgever daarvoor waarschijnlijk verzekerd. Bij schade hieraan kun je dus contact met je werkgever opnemen, deze kan je vertellen hoe het met reparaties en herstel geregeld is. Dit geldt natuurlijk alleen voor ongelukjes die echt per ongeluk gebeuren, bij opzettelijke schade kun je aansprakelijk worden gesteld en dus zelf voor de kosten op moeten draaien.

11 tips om de kans op woninginbraak te verkleinen
Lees ook

11 tips om de kans op woninginbraak te verkleinen

Eigen laptop

Heb je geen apparatuur van de zaak of ben je zelfstandige, dan maak je waarschijnlijk gebruik van je eigen laptop en telefoon. In dit geval ben je niet automatisch verzekerd voor ongelukjes en moet je dit dus zelf regelen. Bijvoorbeeld met de ANWB Inboedelverzekering, hiermee is je inboedel (alle spullen in je huis die niet vastzitten) tot een waarde van €125.000,- gedekt en hier valt je laptop ook onder. Dit geldt bij schade door brand, diefstal of water, maar ook bij ongelukjes die je zelf per ongeluk veroorzaakt. Zoals die bekende beker thee over je laptop.

Telefoon of tablet

Heb je ook een eigen telefoon of tablet, dan is deze niet automatisch meeverzekerd met je inboedelverzekering. Hiervoor kun je de aanvullende dekking smartphone en tablet afsluiten. Hiermee is je telefoon of tablet verzekerd bij diefstal, verlies en beschadiging en dit geldt zowel binnen- als buitenshuis. De hoogte van de vergoeding hangt af van hoe oud je apparaat is en de maximale vergoeding per gebeurtenis is vijfduizend euro.

Schade tijdens het spelen

Ook tijdens het spelen van de kinderen gaat er natuurlijk wel eens iets mis. In principe is alle schade die zonder opzet veroorzaakt wordt gedekt. Als je tenminste een inboedelverzekering hebt voor spullen die niet vastzitten (zoals meubels, kleding en apparaten), en een opstalverzekering voor alles wat wel vastzit (zoals ruiten, muren en vloeren).

Schade door of bij anderen

En is de schade ontstaan door een vriendje of vriendinnetje dat kwam spelen? Dan valt dit onder de aansprakelijkheidsverzekering van zijn of haar ouders. En andersom natuurlijk: wanneer jouw kind per ongeluk iets kapot maakt bij anderen thuis, valt dit onder jouw aansprakelijkheidsverzekering.

De ANWB Woonverzekering is nu tijdelijk extra voordeling voor ANWB-leden. Tot en met 13 maart 2022 krijg je het hele eerste jaar namelijk tot 20% korting op een nieuwe ANWB Opstal-, Aansprakelijkheids- en Inboedelverzekering. Ga naar de website voor meer informatie en alle voorwaarden.

Lees meer over
ANWBVerzekeringenThuiswerkenLockdown