5 vragen en antwoorden

Dit weten we nu over het nieuwe energieprijsplafond

Door RTL Z··Aangepast:
© ANP Foto/David RoozingDit weten we nu over het nieuwe energieprijsplafond
RTL

Mensen met een enorm hoge energierekening hoeven deze winter niet in de kou te zitten. Het kabinet komt met een plan om de gestegen energiekosten te compenseren. Denk hierbij aan een prijsplafond, geen gedwongen afsluiting en een aantal andere maatregelen. Wat weten we tot nu toe over dit noodpakket?

Het noodpakket zal in ieder geval gelden voor heel 2023. Maar vanaf 1 november is al verlichting mogelijk met een tussenvariant waarbij een prijsplafond wordt gesimuleerd en lagere termijnbedragen van kracht worden. 

1. Hoe ziet zo'n prijsplafond eruit?

Het idee is dat er twee energietarieven gaan gelden: één goedkoper tarief (het prijsplafond) en een marktconform tarief. Het goedkopere tarief wordt gekoppeld aan het energieverbruik van een gemiddeld huishouden, dat 1200 m3 gas en 2400 kWh stroom verbruikt. Blijf je onder dit verbruik, dan betaal je een fors lager bedrag. Dit wordt het prijsplafond genoemd. 

Wat betreft prijs wordt gedacht aan een prijsplafond van ongeveer 1,50 euro per m3 gas en 70 cent voor elektra. Mocht de ontwikkeling van de prijs meevallen dan wordt de prijs van het plafond verlaagd. Voor gas geldt een maximale verlaging tot 1,20 euro per kuub. Ter vergelijking: de gasprijs is nu 3,83 euro per m3 en voor elektra betaal je gemiddeld 70 cent per kWh. Mensen met een variabel contract gaan dus fors minder betalen voor hun energie.

Het marktconforme tarief betaal je als je meer verbruikt dan een gemiddeld huishouden en de prijs hiervan wordt bepaald door de markt op dat moment. 

Door het goedkopere tarief te koppelen aan een maximum, wil het kabinet ervoor zorgen dat huishoudens energie blijven besparen. "Dat blijft belangrijk omdat er nog steeds minder gas beschikbaar is in Europa dan in voorgaande jaren", aldus het kabinet in de brief aan de Kamer.

Bekijk hieronder de uitleg van politiek verslaggever Fons Lambie over het prijsplafond:

2. Wat betaal je nu per maand voor energie?

De gasprijs is nu 3,83 euro per m3. Gaan we uit van een gemiddeld verbruik van 1200 kub per jaar, dan betaal je nu rond de 380 euro per maand als je een variabel contract hebt. Maar juist bij een variabel contract kan deze prijs in deze onrustige tijden snel stijgen. Zo verwachten energiebedrijven zelf dat prijzen richting de 600 euro niet ondenkbaar zijn. Volgens het kabinet is de korting die een gemiddeld huishouden krijgt, 2280 euro op jaarbasis.

3. Ik loop al achter met het betalen van mijn energierekening. Kan ik afgesloten worden?

Nee, als je een hoge schuld hebt bij je energieleverancier, die je niet snel kan aflossen, hoef je niet te wanhopen. Je krijgt sowieso lucht tot eind 2023. De overheid en de energiebedrijven stellen een noodfonds in om een nog grotere schuld te voorkomen.

Gemeenten krijgen daarnaast aanvullende middelen van het kabinet om mensen met geldzorgen snel hulp te kunnen bieden. Ook heeft het kabinet met energieleveranciers afgesproken dat er weer vaste contracten worden aangeboden in 2023. 

Kabinet wil prijsplafond voor stroom en gas
Lees ook

Kabinet wil prijsplafond voor stroom en gas

4. Ik heb een vast contract voor meerdere jaren afgesloten. Gelden de maatregelen ook voor mij?

In principe wel. Maar de overheid verwacht dat de energieprijzen in jouw contract lager liggen dan de voorgestelde 1,50 euro per m3 gas en 70 cent voor elektra. In dat geval profiteer je niet van het prijsplafond.

5. Wat wordt er geregeld voor ondernemers met een hoge energierekening, zoals bakkers?

Niet alleen huishoudens krijgen energiesteun van het kabinet, ook de ondernemers kunnen hulp verwachten. Het tijdelijke prijsplafond geldt ook voor ondernemers die recht hebben op de belastingvermindering in de energiebelasting - de zogenoemde heffingskorting. Daarnaast wil het kabinet bedrijven helpen met liquiditeitsverstrekking en verduurzaming door extra geld beschikbaar te stellen voor diverse groene aftrekposten.

De geplande verlaging van de energiebelasting voor volgend jaar gaat niet door nu het prijsplafond wordt ingevoerd. Het kabinet geeft aan dat de verdere details van het noodpakket voor consumenten en bedrijven de komende weken worden uitgewerkt.

Lees meer over
EnergieEnergiecrisisElektriciteitGasOverheidssteun