Waan je tussen de groten der aarde: Ritz in Parijs is weer open
Het Ritz-hotel in Parijs: de plek waar hooggehakte vrouwen op een roodfluwelen stoel hun gezicht poederen en voorzichtig hun diamanten omhangen voor een avondje uit. Het 118-jarige hotel opende een paar dagen geleden na een vierjarige verbouwing weer de deuren.
Het hotel staat bekend om zijn grandeur en 18e eeuwse inrichting. De Amerikaanse auteur Ernest Hemingway schreef zelfs ooit aan een vriend: "Als ik over het hiernamaals in de hemel droom, dan gebeurt altijd alles in het Ritz in Parijs." "De enige reden om niet in het Ritz te slapen, is dat je het niet kan betalen", schreef hij ook. Dat kan best een goed excuus zijn, want een kamer of suite kost tussen de 1000 euro en 28283 euro per nacht.
De geschiedenis van het hotel is bijna net zo indrukwekkend als het gebouw zelf: Coco Chanel woonde er 34 jaar lang, Charlie Chaplin, Frédéric Chopin en Winston Churchill brachten er de nacht door en Lady Diana spendeerde de laatste uren voor haar dood op het beroemde adres 15 Place Vendôme.
Renovatie was hard nodig
Het hotel sloot in 2012 voor het eerst in de geschiedenis haar deuren.
"Het was geen gemakkelijk besluit, maar nodig om de vooraanstaande positie van het hotel te behouden", vertelde Mohamed al-Fayed, de huidige eigenaar, tegen de New York Times. Zo was het airconditioningsysteem verouderd en moesten zelfs de waterleidingen gerenoveerd worden.
Honderden schilderijen gerenoveerd
Ook werd jarenlang het interieur onder handen genomen. 80 procent werd gerestaureerd, de rest werd vervangen.
Inmiddels kunnen de 274 kroonluchters die al decennialang op de gasten neerkijken, er weer even tegenaan. Net als de 1296 schilderijen en 178 klokken en de grote trappenhal.
'Weinig veranderd'
Sinds vorige week is het weer open voor iedereen die de grandeur wil herleven, of misschien zelf wel geschiedenis wil schrijven. Wie bang is dat het 18e eeuwse decor vervangen is voor een modern sausje, hoeft dat niet te zijn.
De renovatie kostte dan wel 400 miljoen euro, maar de meeste veranderingen zijn subtiel. "We willen niet dat mensen kunnen zien wat we deden", vertelt architect Thierry Despont tegen New York Times. Elegantie en grandeur staan nog steeds centraal en dat benadrukt het hotel zelf ook maar al te graag, bijvoorbeeld in zijn (online)reclamecampagne.
Verrassing: een nieuwe tuin
Toch is niet alles bij het oude gebleven: er is een nieuwe tuin aangelegd, geïnspireerd op een koninklijk paleis. Daarnaast is er op 20 meter diepte een nieuwe ballroom uitgegraven en een ondergrondse tunnel vanaf de garage gebouwd zodat toekomstige presidenten en wereldsterren ongezien kunnen arriveren, vertelde Despont in januari tegen Vanity Fair.
Ondertussen stromen de eerste recensies binnen op sites als tripadvisor. De supelatieven zijn niet van lucht: "par excellence!", schrijft de één. "Beautiful", de ander.