Botte ontkenning arbeidsconflict kost werkgever 184.000 euro
Het ontkennen van een arbeidsconflict en het weigeren van bemiddeling is de Amsterdamse automatiseerder Chipsoft duur komen te staan. Het bedrijf verliest een werkneemster na een vlekkeloos dienstverband van ruim 20 jaar en moet haar 184.000 euro aan ontslagvergoedingen, achterstallig salaris en bonussen betalen.
Dat blijkt uit een onlangs openbaar geworden uitspraak van de rechtbank Amsterdam.
Overspannen
De 44-jarige vrouw werkte sinds 2000 bij Chipsoft, waar zij assistente van de directeur was en leiding gaf aan de afdeling personeelszaken. Nadat zij in augustus 2021 was teruggekeerd van haar vakantie, bleek zij overbelast te zijn en kwam overspannen thuis te zitten.
De re-integratie van de vrouw liep zacht gezegd niet op rolletjes. Begin 2022 ging de vrouw weer voorzichtig aan de slag. Maar al snel ontstonden er spanningen met haar directeur, onder meer over haar takenpakket.
Negatieve opstelling
Het advies van de bedrijfsarts om een casemanager en externe bemiddeling in te schakelen, sloeg de werkgever in de wind. Volgens de directeur was er helemaal geen sprake van een arbeidsconflict en waren de problemen slechts het gevolg van een negatieve opstelling van de vrouw.
Wat de arbeidsverhoudingen niet hielp was dat Chipsoft de betaling van haar maandelijkse bonus in januari staakte en in maart haar basissalaris met 30 procent verlaagde. In april moest zij haar auto van de zaak inleveren. Op een voorstel tot ontbinding van het dienstverband door de werkneemster ging het bedrijf niet in.
Ontslagvergoedingen
Daarop stapte de vrouw naar de rechter. Daar vroeg zij een ontbinding van het dienstverband en fikse ontslagvergoedingen en betalingen van achterstallig loon en bonussen.
Volgens Chipsoft had de vrouw de situatie helemaal aan zichzelf te wijten en hoefde het bedrijf haar daarom geen cent te betalen.
Gehakt
Uit de vrijdag openbaar geworden uitspraak blijkt dat de Amsterdamse kantonrechter gehakt heeft gemaakt van de werkgever.
Volgens de rechter was er wel degelijk sprake van een arbeidsconflict en had Chipsoft het advies over de inschakeling van een casemanager en mediation niet in de wind mogen slaan. "De kantonrechter acht deze botte weigering om bemiddeling in te zetten ernstig verwijtbaar."
Ramkoers
Door haar maandelijkse bonus in te trekken en haar salaris te verlagen, heeft Chipsoft de arbeidsverhouding volgens de rechter bovendien nog verder onder druk gezet.
Volgens de kantonrechter heeft het er 'alle schijn van' dat Chipsoft met de werkneemster op ramkoers is gaan liggen 'om de verhoudingen verder op scherp te zetten en zo de kansen op het beëindigen van het dienstverband te vergroten'.
Fors prijskaartje
De kantonrechter verbrak inderdaad het dienstverband, maar hing daar voor de werkgever wel een fors prijskaartje aan. In de eerste plaats moet Chipsoft de vrouw een reguliere ontslagvergoeding van bijna 79.000 euro betalen. Omdat het bedrijf ernstig verwijtbaar handelde, komt daar nog eens een extra schadevergoeding van 45.000 euro bovenop.
Daarnaast moet het bedrijf de werkneemster nog zo’n 60.000 euro aan onterecht ingehouden salarissen en bonussen betalen.
Het is onbekend of het bedrijf of de werkneemster tegen de uitspraak in hoger beroep zijn gegaan. De werkneemster, die een extra schadevergoeding van 150.000 euro in plaats van 50.000 euro had geëist, was onbereikbaar voor commentaar. Chipsoft gaf vandaag nog geen toelichting op de uitspraak.