'Apple verbreekt banden met Chinees bedrijf om omstandigheden Oeigoeren'

Apple laat geen onderdelen meer maken door het Chinese bedrijf Ofilm Group. Ofilm zou gebruikmaken van het werk van onderdrukte Oeigoeren.
Dat meldt persbureau Bloomberg op basis van een ingewijde. De Oeigoeren behoren tot een islamitische minderheidsgroep in China die keihard onderdrukt wordt door de Chinese overheid. De Tweede Kamer bestempelde de behandeling onlangs zelfs als genocide.
Staatsprogramma
Ofilm, dat camera's leverde voor iPhones, zou onderdeel uitmaken van een overheidsprogramma waarmee Oeigoeren uit de provincie Xinjiang in andere delen van het land te werk worden gesteld. Volgens een bron van Bloomberg heeft Apple waarschijnlijk daarom een aantal maanden geleden al de contracten opgezegd.
Het is niet bekend of Apple ook bewijs heeft voor de aantijgingen, schrijft Bloomberg.
De aandelen van Ofilm kelderden gisten op de beurs van Shenzen met 10 procent nadat het bedrijf had gemeld dat het een grote buitenlandse klant was kwijtgeraakt, zonder dat Apple daarbij bij naam werd genoemd. Aandelen op de Chinese beurzen kunnen op een dag niet meer dan 10 procent van hun waarde verliezen, dan wordt de handel stilgelegd.
Apple werkt vaker met mensenrechtenschenders
Apple is voor de productie van zijn iPhones zeer afhankelijk van een grote hoeveelheid Chinese bedrijven, zowel voor het leveren van onderdelen als voor het in elkaar zetten van de apparaten. Dat heeft het bedrijf al vaker in verlegenheid gebracht.
In 2012 al ontstond er veel ophef nadat bleek dat in een fabriek van Foxconn, waar iPhones worden gemaakt, duizenden minderjarige kinderen onder erbarmelijke omstandigheden werkten. Vorig jaar schortte Apple de samenwerking met het Taiwanese Pegatron op, omdat studenten er dag en nacht moesten doorwerken.
Ideologie aanpassen
Ofilm werd in maart vorig jaar al in verband gebracht met gedwongen tewerkstelling van Oeigoeren door de Australische denktank Australian Strategic Police Institue (ASPI).
In een rapport van de denktank staat dat de arbeiders hun ideologie moesten aanpassen en 'moderne Chinese jongeren' moeten worden, die 'dankbaar' zijn voor de Communistische partij. Zeker 700 Oeigoeren uit Xinjiang zouden aan het werk zijn gezet in een fabriek van Ofilm.
In het rapport worden nog 81 andere grote bedrijven genoemd die gebruikmaken van fabrieken waar Oeigoeren worden gedwongen te werken. Onder andere Google, Amazon en BMW worden ook genoemd.
Cultuur uitroeien
De situatie van de Oeigoeren en andere islamitische minderheidsgroepen in China is uiterst slecht. Volgens Amnesty International zijn meer dan een miljoen van het opgesloten in 'heropvoedingskampen'. Daar worden ze onder meer gemarteld en gehersenspoeld.
Doel van de operatie zou zijn om de cultuur volledig uit te roeien en de Oeigoeren trouw aan de Communistische partij te maken.
"Ze krijgen soms geen eten, worden geslagen met ijzeren stokken en aan hun handen opgehangen. Ouders en kinderen worden van elkaar gescheiden", aldus Amnesty over de situatie in de kampen.
Ook worden vrouwen gedwongen zich te laten steriliseren, om te voorkomen dat zij nog nageslacht voortbrengen.
Genocide
Een Kamermeerderheid heeft daarom vorige maand een motie gesteund die de omgang van China met de Oeigoeren bestempelt als genocide, volkerenmoord dus. Het kabinet durft die kwalificatie nog niet aan.